Plovoucí kachna vyrobí elektřinu ze slunce a využije mezer mezi větrníky. Nejde o jediný projekt svého druhu
Ilustrační foto: Unsplash

Plovoucí kachna vyrobí elektřinu ze slunce a využije mezer mezi větrníky. Nejde o jediný projekt svého druhu

1. srp 2022 Ivan Horák 2 min

Některé parky větrných elektráren v Severním moři brzy doplní plovoucí solární elektrárny. Do těchto míst už stejně nesmějí lodě, takže nehrozí srážka a z parků bude elektřina přes den proudit i ve chvílích bezvětří. A místa je na moři je pro soláry celkem dost.

Větrné turbíny musejí být rozmístěné s velkými rozestupy, aby si nekradly vítr. Do jejich lokalit jsou již zavedeny podmořské kabely a to je dalším důvodem, proč je kooperace plovoucích solárů s větrníky výhodná. Té chce využít nizozemsko-norský startup SolarDuck, tedy solární kachna.

O projekt se zajímá také jedna z největších německých energetických společností RWE, která je aktivní také v České republice.  Jedním z důvodů je, že v Evropě už se hledají jen velmi těžko volné pozemky pro výstavbu nových pozemních solárních elektráren.

Němci uzavřeli se SolarDuck dohodu o průzkumu a rozvoji plovoucích solárních parků na moři po celém světě. Jako první na řadě bude menší - testovací instalace, která bude součástí projektu rozvoje větrných elektráren na moři v poblíž Ostende v Belgii. Instalace bude zahrnovat bateriové úložiště a půjde o zkoušku nové technologie před jejím možným rozšíření v dalších lokalitách.

Panely SolarDuck budou 5 metrů nad mořem díky plovákům opatřeným stojánky. Životnost kachních elektráren je odhadovaná na 30 let a mají odolávat i silnému větru, což je v podmínkách Severního moře nezbytností.

Sunlit Sea

Prefabrikované plovoucí solární panely přímo na vodní hladině má norský startup Sunlit Sea. Ten se chlubí snadnou instalací – desky stačí položit na hladinu a zapojit kabely. Toto řešení využívá chlazení vodou a má lépe odolávat náporům větru. Projekt odhaduje, že globální trh se soláry bude mít v roce 2030 hodnotu 368 miliard dolarů. Kolik z této sumy získá Sunlit Sea, je zatím ve hvězdách. S prvním plovoucím prototypem přišel startup s půlmilionovou hodnotou v dolarech v roce 2020; nyní již má deset prototypů menších solárních elektráren.

Shell s Eneco

Do něčeho podobného se pouští také energetické velkofirmy Shell s Eneco. Vyvíjí pobřežní větrnou farmu, ve které se také počítá se plovoucí solární elektrárnou. Zařízení Hollandse Kust North o výkonu 759 MW ale bude využívat hlavně 69 turbín od společnosti Siemens Gamesa, z nichž každá bude mít kapacitu 11 MW. Ročně se počítá výrobou 3,3 TWh elektrické energie.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články