Od Olejářů k Notinu a Snuggs. Startup SupplyDo bývalého hokejisty Davida Klímka nabírá milionovou investici
Na cestě z výroby k zákazníkovi si produkt předává několik dodavatelů. SupplyDo to chce výrazně zjednodušit. (Foto: SupplyDo)

Od Olejářů k Notinu a Snuggs. Startup SupplyDo bývalého hokejisty Davida Klímka nabírá milionovou investici

5. dub 2023 Ondřej Černý 3 min

Na začátku své kariéry měl sen, že si jednou zahraje v NHL. Dostal se i do kempu týmu Edmonton Oilers, ale nejvyšší ligu si David Klímek nakonec zahrál na Slovensku nebo ve Francii. Z osobních důvodů se rozhodl svou hokejovou kariéru ukončit a místo ní se začal naplno věnovat podnikání.

Ve Zlíně založil startup SupplyDo, který zajišťuje kompletní dodavatelský řetězec. Po roce svého fungování firma získává první investici. Český venture kapitálový fond Nation 1 ji podpoří částkou 400 tisíc eur (cca 9,6 milionu korun). Prostředky SupplyDo použije pro vývoj vlastní aplikace, posílení marketingu, ale také pro zlepšení svého cashflow.

SupplyDo jsem založil s vidinou ulehčit práci všem firmám, které vyrábějí a dodávají fyzické produkty na trh. Každý produkt potřebuje zabalit, uskladnit a distribuovat, než se nakonec dostane na pulty obchodů a k zákazníkům. Skrze naši službu si klienti usnadní práci a zefektivní dodavatelský řetězec, který mají pod kontrolou oni. Za dobu svého fungování jsme vybudovali síť spolehlivých dodavatelů, díky čemuž na sebe můžeme vzít veškerou zodpovědnost a klientovi dodat na míru to, co potřebuje, čímž mu nakonec šetříme čas i náklady,“ konstatoval zakladatel a CEO SupplyDo Klímek.

S Connorem McDavidem se v týmu nepotkal, proto po hokejové kariéře David Klímek rozjel tu byznysovou (Foto: SupplyDo)

Zjednodušit a zlevnit

Na začátku SupplyDo bylo rychle se měnící dodavatelské prostředí a rostoucí nároky na e-commerce. Firmy často potřebují kombinaci různých dodavatelů a outsourcing fulfillmentu. Na cestě produktu z výroby až k zákazníkovi se často podílejí čtyři a více dodavatelů. S větším počtem mezičlánků se ale také zvyšuje konečná cena.

SupplyDo svým klientům, mezi které patří například Notino nebo rychle rostoucí startup Snuggs, zajišťuje zjednodušení dodavatelského řetězce, jehož dílčí kroky by jinak musely firmy řešit samy. Jde o vše od výroby obalů, tvorby marketingových předmětů až po kompletaci a distribuci produktů. Díky širokému portfoliu tiskařských firem v ČR i v Evropě není Klímkova firma omezena velikostí vlastního strojového parku. I díky tomu v roce 2022 SupplyDo dokončilo 28 projektů, vytisklo více než milion obalů a pokrylo 28 zemí. Vše na míru produktu a potřebám klientů.

Navíc disponuje skladovací kapacitou 7000 metrů čtverečních, která stále roste. Spolupracuje rovněž s nejrůznějšími logistickými firmami jako jsou DHL, UPS, FedEx, DPD nebo Geis stejně tak jako s menšími regionálními a soukromými dopravci, kteří mohou doručit klientům jejich větší B2B objednávky v rámci celé Evropy.

PŘEČTĚTE SI: Kolik e-shopů doručuje na čas a kde můžete vrátit zboží i za sto let? Skladon a Retino zmapovaly logistický standard českých obchodníků

Jednou z nabízených služeb SupplyDo je výroba obalů (Foto: SupplyDo)

Urychlit růst

Investice od Nation 1 je pro SupplyDo novinkou. Prostředky od externího investora totiž startup přijal vůbec poprvé. A jak jeho majitel zdůraznil, rozhodně ho k tomu nedonutilo hospodaření firmy. „Ačkoli jsme i bez externích investic profitabilní a na dobré cestě, nové prostředky nám pomohou urychlit náš růst. Část nám pomůže s vývojem aplikace a část s posílením našeho marketingu. Asi dvě třetiny pak využijeme na další projekty a projektové cashflow,“ vysvětlil Klímek, proč se rozhodl investici fondu Nation 1 přijmout.

Nejužší tým SupplyDo je zatím dvoučlenný, i když celkově se Klímek opírá o osmnáctičlennou skupinu lidí s interním i externím úvazkem. Jsou mezi nimi specialisté v oblasti tisku, grafiky/designu, fulfillmentu nebo logistiky. I díky novým prostředkům Klímek počítá s tím, že počet lidí v jeho týmu bude v následujících měsících růst. Důvodem rozšíření je i spuštění vlastní aplikace, díky které chce SupplyDo klientům z řad e-shopů nabídnout ještě větší kontrolu nad dodavatelským řetězcem.

Klienty má startup zatím v šesti zemích. Kromě Česka také v Nizozemsku, Německu, Slovensku, Rakousku a ve Spojených státech. Obrat firmy, která je po celou dobu svého působení profitabilní, loni dosáhl téměř jedenácti milionů korun.

Co se tisku týče, nemá prý SupplyDo žádná kapacitní ani technologická omezení (Foto: SupplyDo)
Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články