Menstruační kalhotky Snuggs získaly rekordní investici 115 milionů. Peníze poslal i Thomas Archer Baťa
Foto: Snuggs/Lucie Kryštofová

Menstruační kalhotky Snuggs získaly rekordní investici 115 milionů. Peníze poslal i Thomas Archer Baťa

13. úno 2023 Pavla Skřivánková 3 min

Menstruační kalhotky z high-tech materiálů si aktuálně připisují další investici. Snuggs nejnověji získaly 115 milionů korun, které do firmy posílá rodina Baťa a investoři z předchozích kol, finanční skupina WOOD & Company společně s investičním fondem Nation 1. Jedná se přitom o největší investici do DTC (direct-to-consumer) značky v Čechách. Firma si zároveň úspěšně razí cestu napříč Evropou a hlásí rekordní rok.

Jsme původní česká značka, která úspěšně roste hned na několika západních trzích. Patříme mezi evropské lídry, proto peníze využijeme pro další expanzi,” přibližuje Tomáš Zahradník, který značku Snuggs založil společně s Lindou Šejdovou.

Firma za čtyři roky své existence vybrala již 150 milionů korun. Mezi investory se nově objevuje rodina Baťa, známá po celém světě díky stejnojmennému obuvnickému impériu. „Rozhodli jsme se investovat do společnosti Snuggs, protože se nám líbí příběh udržitelných a progresivních produktů, které vytvořili. Je inspirující spolupracovat s tak skvělým týmem, který inovuje a vytváří budoucího lídra v tomto velmi důležitém a rostoucím segmentu. Věříme, že se Snuggs může stát globálním lídrem, protože spotřebitelé mění své nákupní zvyklosti a hledají autentické a originální značky," říká k investici Thomas Archer Baťa.

Například skupina WOOD & Company do startupu investuje již po několikáté. Oceňuje především ekologickou stránku produktu, jak vysvětluje partner společnosti Jan Sýkora: „Jsme nadšení, že můžeme podpořit zakladatele a celou společnost při jejich úžasném růstu. Ve WOOD & Company vždy hledáme příběhy, které výrazně zlepšují kvalitu života svých klientů a také významně přispívají ke zlepšování životního prostředí. Těšíme se na další růst Snuggs a též jsme přesvědčeni, že mohou být zajímavým kandidátem pro vstup na kapitálový trh.”

PŘEČTĚTE SI: „Za první tři dny jsme prodali 1500 menstruačních kalhotek.” Zakladatelé Snuggs o lavině, kterou spustili, i o plánech do budoucna

Snuggs jedničkou na zahraničních trzích

Společnost si v loňském roce připsala několik zajímavých milníků. Vůbec poprvé dosáhla na obrat ve výši čtvrt miliardy korun. „Loňský rok byl v lecčem průlomový. Stali jsme se dominantním lídrem nizozemského trhu a jedním ze tří největších hráčů v Německu. Snuggs nosí už přes 200 tisíc zákazníků po Evropě, prodali jsme během tří let od vzniku již 750 tisíc kusů menstruačních kalhotek,” bilancuje spoluzakladatelka Linda Šejdová a dodává, že dalším zajímavým úspěchem je to, že česká značka spodního prádla se postupně dostává i na pulty kamenných prodejen. Po zařazení do nabídky sítě drogerií DM se nově objeví také v řetězci Rossmann.

Příběh značky Snuggs se začal psát v roce 2019, kdy byly za spolupráce s inženýry a vědeckými institucemi uvedeny na trh první kalhotky. Ty jsou mimo jiné třikrát šetrnější k životnímu prostředí než vložky nebo tampony, jak uvádí srovnávací studie pražské VŠCHT. Kromě toho, že český startup patří mezi průkopníky segmentu menstruačních kalhotek, zároveň nabourává stereotypy a boří tabu o intimních problémech.

Například na začátku letošního roku přišla společnost s unikátní kampaní zaměřenou na menstruaci ve vrcholovém sportu. Ve spolupráci s novinářkou Lindou Bartošovou vznikly intimní a hloubkové rozhovory s tenistkou Barborou Strýcovou, běžkyní Kristiinou Mäki a golfistkou Klárou Spilkovou.

Všechny dámy poprvé veřejně hovořily o tom, jak perioda ovlivnila jejich sportovní výkony a mnohdy se negativně odrazila na výsledcích zápasů. Doposud toto téma bylo tabu ve veřejném prostoru nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články