Kolik e-shopů doručuje na čas a kde můžete vrátit zboží i za sto let? Skladon a Retino zmapovaly logistický standard českých obchodníků
Výsledky přinesly kromě očekávaných závěrů i některá překvapivá čísla, ať už jde o to, že 94 procent e-shopů stále nabízí možnost platby na dobírku nebo že 11 procent nabízí nezákonné pojištění zásilky, za které si zákazník reálně vůbec připlácet nemusí. Foto: Skladon 

Kolik e-shopů doručuje na čas a kde můžete vrátit zboží i za sto let? Skladon a Retino zmapovaly logistický standard českých obchodníků

4. dub 2023 Pavla Skřivánková 2 min

Společnost Skladon se rozhodla na přelomu roku ve spolupráci se společností Retino zmapovat logistický standard českých e-shopů. Do svého Velkého testu logistiky postupně zapojily více než dvě stovky internetových obchodů celkem z 12 odvětví, expedujících minimálně 1 000 objednávek měsíčně, u kterých následně zhodnotily nejen rychlost doručení, ale také přesnost ve vychystávání zboží nebo způsoby, jakými se vypořádávají s vracením produktů. V čem výsledky překvapily nejvíce?

Podmínky testu byly pro všechny e-shopy totožné, přičemž žádný z nich nebyl o jeho realizaci předem informován. Předmětem nákupu byl vždy pouze jeden produkt aktuálně skladem, ideálně nepřesahující cenu pěti set korun. Z dat vyplývá, že mezi nejčastěji nabízenými dopravci v rámci doručení na adresu dominuje Česká pošta (75 procent), v doručení na výdejní místo vítězí se svou širokou sítí pick-up pointů Zásilkovna (73 procent).

Téměř tři čtvrtiny e-shopů navíc nabízí dopravu zboží zdarma, většinou je však získání této výhody podmíněno minimální hodnotou objednávky. Více než polovina obchodů dokázala vychystat zásilku v 1. den od objednání, našel se však i jeden prodejce, který to stihl přímo v den objednávky (neděle), a to oblíbená online parfumerie elnino.cz.

Ukázalo se také, že v Česku skloňovaný standard doručení do jednoho dne od objednání splňuje pouze 41 procent e-shopů, v termínu původně avizovaného data doručení pak zásilku doručí jen polovina obchodů, necelá třetina z nich přitom předběžné datum doručení ani neudává. Mapovala se také shoda mezi objednávaným a doručeným zbožím, která byla na e-commerce standard překvapivě nízká, obsah každého 25. balíčku byl vychystán chybně.

Od zapojených e-shopů jsme očekávali míru chybovosti téměř na nule, předpokládali jsme totiž, že takto velcí hráči již mají dostatečně vychytané softwarové vybavení,“ komentuje výsledky testu Petr Boroš, zakladatel a CEO společnosti Retino.  

Pozitivním zjištěním bylo, že se obchodníci snaží tento proces svým zákazníkům stále usnadňovat, a to například prostřednictvím online vratkového formuláře (30 procent), čtvrtina také kompletně proplácí poštovné vráceného zboží, refundaci pak zákazník od e-shopu obdrží nejčastěji do jednoho týdne (54 procent). Pětina obchodů nabízí zákazníkům prodlouženou lhůtu pro vrácení zboží, e-shop WOOX garantuje dokonce nevyčerpatelnou lhůtu 100 000 let a 2 dny.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články