Navzdory inflaci a hrozící recesi lámaly private equity obchody v Evropě v prvním pololetí 2022 rekordy
Ilustrační foto: Pixabay

Navzdory inflaci a hrozící recesi lámaly private equity obchody v Evropě v prvním pololetí 2022 rekordy

20. čvc 2022 Petr Blažek 1 min

Celkový počet firem, které v prvním pololetí 2022 koupil soukromý kapitál, byl 4053, a to za 464 miliardy eur. Jde o meziroční nárůsty o 16, resp. 35 procent. Vyplývá to z reportu European PE Breakdown, vydaného analytickou firmou PitchBook Data.

Největším obchodem prvního pololetí bylo 21 miliard eur, které americký fond Blackstone investoval do rekapitalizace nizozemské logistické společnosti Mileway. Střední hodnota (medián) obchodu byl 48 milionů eur.

Hlavními aktuálními trendy v PE dealmakingu v Evropě byly podle analytiků PitchBook omezené možnosti exitu startupů a zhoršený přistup ke kapitálovým zdrojům.

Co se týče exitu, oproti roku 2021 došlo v prvním pololetí 2022 k dramatickému poklesu počtu vstupů na burzu. Bylo to způsobeno celkovým ochlazením investičního klimatu a propadem v ocenění, které zájemce o IPO odrazuje. Čím dál častější alternativou k IPO jsou takzvané sponsor-to-sponsor exity, tedy prodej startupu PE fondu, který vystupuje jako strategický investor.

Co se týče kapitálových zdrojů, jejich nedostatek podle analytiků PitchBook souvisí jednak s celkovou situací na finančních trzích, a také s omezenými exity. Ty startupy, které by za normálních okolností vstoupily na burzu, totiž aktuálně dál blokují investované prostředky, a to (z pohledu celého trhu) i v případě zmiňovaných sponsor-to-sponsor exitů.

Z oborového pohledu report předpovídá zvýšenou aktivitu v sektorech, které se historicky ukazují jako dobrý štít proti inflaci, například infrastruktura, energetika nebo zdravotnictví.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články