Svítící pánské motýlky často kupují ženy. Pod brněnskou značkou Motylum mají vzniknout i zářící náhrdelníky

Svítící pánské motýlky často kupují ženy. Pod brněnskou značkou Motylum mají vzniknout i zářící náhrdelníky

4. říj 2019 Petr Woff 6 min

Designer Roman Blahynka řadu let pracoval jako překladatel. A přitom snil, že dostane nápad na vlastní produkt, který bude spíš zapadat do jeho profese designéra. Inovativní myšlenka konečně přišla, když se připravoval na tematicky zaměřený ples. Tehdy vyrobil prototyp luxusního svítícího pánského motýlka, jehož různé variace nyní prodává po stovkách. O svém brněnském startupu Motylum, marketingové strategii a výrobních plánech leccos prozradil našemu Newsroomu v následujícím rozhovoru.

Vaše společnost Motylum s.r.o. prodává inovovaný módní doplněk – svítící motýlky. Jak jste k tomuto vynálezu došel?

Na začátku jsem přemýšlel, co si vezmu na ples, který byl tematicky zaměřený na „barvy života”. Měl jsem doma plexisklo a různé součástky, takže jsem vyřezal a vyrobil první prototyp a z reakcí přátel i okolí jsem pochopil, že vzniklo něco zajímavého.

Co jste vlastně původní profesí?

Na Strojní fakultě Vysokého učení technického v Brně jsem vystudoval design. Ale během celého studia i pár let po něm jsem pracoval jako překladatel z angličtiny do češtiny.

Jazyková výbava se vám teď možná bude hodit při mezinárodní obchodní expanzi.

Ano… :-) Ale pokud se člověk chce věnovat vývoji, tak některé aktivity musí přenechávat kolegům. Některé texty však stále píšu a překládám sám.

Už vyvíjíte nějaký nový výrobek, nebo další verze motýlků?

Obojí. Teď třeba pracuji na další verzi motýlků, ale už nějakou dobu je ve vývoji prototyp dámského náhrdelníku.

To je asi běh na dlouhou trať.

Ano. Doufal jsem, že náhrdelníky začneme prodávat do letošních Vánoc, ale ještě musíme vychytat výrobní proces.

Když takhle vyvíjíte nový produkt, sondujete ve světě, zda už něco podobného neexistuje?

Samozřejmě. Svítící motýlky sice lze koupit například na Aliexpressu nebo eBay, ale tam jde spíš o takové žertovné předměty. A se svítícími náhrdelníky je to asi ještě horší.

Nebojíte se, že vás někdo bude napodobovat?

Výrobky máme chráněné užitným vzorem. A divil bych se, kdyby někdo v Evropské unii dokázal vyrobit svítící motýlky levněji a přitom stejně kvalitně jako my.

Svítící motýlek, verze Prosto". Zdroj fotografie: Motylum s.r.o.

Luxus obalený slevovými letáky

Motýlky vytváříte ručně ve svojí brněnské dílně. Neuvažujete o nějaké sériové automatizaci?

Nedovedu si představit, jakým strojem bychom automatizovali tolik složitých výrobních procesů, které zahrnují nejen výrobu elektroniky, ale také šití přezek, látkových uzlíků a kompletaci všech součástí.

Motýlka lze nabít podobně jako mobilní telefon, on následně vydrží svítit sedm a půl až 17 hodin, podle barvy a intenzity zvoleného zapnutého světla. Můžu někde sehnat náhradní baterii?

Baterie bohužel vyměnitelná není, musel by se totiž rozebrat celý motýlek. Jde o lithium-polymerovou baterku, kterou běžně najdete ve smart hodinkách nebo mp3 přehrávačích. V mobilním telefonu vám baterie vydrží několik let, a ten používáte denně. Protože svítící motýlek většina zákazníků nebude nosit denně, měla by být celková životnost násobně větší.

Na svém firemním webu píšete, že nepoužíváte plastové obalové materiály. Motýlky balíte do recyklovaných kartonových krabic a jako výstelku používáte skartované reklamními letáky. Kde berete tolik letáků?

Bydlím ve třináctipatrovém domě, kde je 48 bytů. Takže když tam najdu kupu prošlých reklamních letáků, tak je vezmu a použijeme je jako výstelku. Teď navíc jednáme s tiskárnou, která sídlí ve stejném výrobním areálu jako my, že bychom odebírali jejich odřezky. A papír se načechrá, když je nařezaný na nudličky, tudíž jeho spotřeba nemusí být tak velká.

Prošlé reklamní letáky beru jako něco, co už nikdo nechce, co je na vyhození. Například ani ekologická rozpustitelná výplňová tělíska vyrobená z kukuřičného škrobu nejsou tak ekologická, materiál se totiž nejdříve musel vyprodukovat speciálně pro tento účel.

A nemohli byste se bez plastů obejít úplně?

Motýlek by šel udělat ze skla, které bychom ale museli složitěji obrábět za vzniku skelného prachu, a navíc by snadněji mohlo praskat, odštípnout se při nárazu. A v konečném důsledku, problémy jsou hlavně s jednorázovými plasty. Motýlka můžete mít třeba 10 let, navíc plexisklo je plně recyklovatelné.

V dílně všechny odpady třídíme. A plastové piliny a prach z obrábění a broušení filtrujeme a končí ve spalovně.

Petr Janošík. Zdroj fotografie: Motylum s.r.o.

Marketing jede hlavně přes Facebook

Kolik vlastně prodáte měsíčně motýlků?

Řádově stovky.

Docela hodně vzhledem k tomu, že společnost Motylum podle obchodního rejstříku vznikla letos v březnu.

Ještě předtím, někdy loni v říjnu, listopadu jsem motýlky začal vyrábět jen s malou pomocí sám v rámci své živnosti. Takže projekt vlastně vznikl před necelým rokem.

A prodeje stále rostou víceméně stejným tempem, nebo se nyní už stabilizují?

Máme sezónní výkyvy. O Vánocích jsme prodávali hodně motýlků, potom byl chvilku propad, následně zase růst díky svatbám, nyní opět útlum a připravujeme se na konec roku, kdy očekáváme další vzestup.

Hlavním marketingovým kanálem je váš eshop, podporovaný proklikovými kampaněmi?

Nejdůležitější je pro nás Facebook a Instagram. Facebook si nás dokonce pozval na konferenci, kde jsme jako jedna z firem v panelové diskuzi radili malým a středním firmám, jak využít sociální sítě k oslovování zákazníků. Ale využíváme taky proklikové kampaně na Googlu.

Na marketingové strategii průběžně pracujeme, zároveň se snažíme škálovat a přidávat další produkty, abychom mohli vyrábět a prodávat více. Náklady na administrativu by se totiž potom tolik nezměnily, ale relativně oproti příjmům by klesly.

Spolupracujete s nějakou kamennou prodejnou?

Vlastní kamenná prodejna by nebyla rentabilní. Ale naše svítící motýlky můžete najít v brněnské a pražské pobočce obchodu Placestore, který se zaměřuje na menší designery, na jejich autorskou módu nebo šperky… Jinak ale 90 % našich prodejů jde do zahraničí.

Většinou do západní Evropy?

Ano, hlavně jde o Německo, Itálii a Španělsko.

Kdo je Váš typický zákazník, když pomineme národnosti – zajištěný zralý muž, nebo třeba maturant?

I vzhledem k jeho ceně motýlka většinou kupují lidé, kteří už vydělávají. Máme i hodně zákaznic, které většinou nakupují pro svoje partnery.

Zdroj fotografie: Motylum s.r.o.

V onlinu 200% marži nepotřebujete

Zákazníci mají 30 dnů na vrácení nebo výměnu motýlka. Využívají toho často?

Prakticky vůbec. Někteří zákazníci se na tuto možnost před nákupem zeptají, zřejmě protože mají obavu, aby dodaný motýlek opravdu vypadal jako na fotce. Ale nakonec vrácení využije minimum zákazníků.

Přitom jeden kus stojí 1 490 Kč, nebo 1 690 Kč…

Ano, včetně DPH. Nedávno jsme se stali plátci daně z přidané hodnoty, takže jsme museli trošku zvednout cenu. Když jde většina vašich nákladů na práci zaměstnanců, prakticky musíte z každého výrobku zaplatit 21 %. A to už po odečtení jiných odvodů.

Nabídl Vám spolupráci nějaký větší obchodní řetězec, zaměřený třeba na luxusní zboží?

Ano, některé zahraniční obchody už se chtěly stát našimi distributory. Ale zatím všechny měly nereálnou představu o svém potenciálním zisku – očekávaly totiž, že vyrábíme v Asii a máme 200% marži, což opravdu není náš případ… Naštěstí online marketingové kanály jsou dneska dostačující, můžete oslovit široké publikum, přitom být flexibilní a relativně nezávislí.

Máte jednoho společníka, Petra Janošíka, nestojí za Vámi žádný velký investor. Takže máte dostatek vlastního kapitálu, abyste se mohli pořádně rozjet a generovali zisk?

V zisku jsme téměř od vzniku firmy, přičemž zlomem byla expanze do Evropy, která znamenala rapidní nárůst prodeje. Nejnákladnější jsou pro nás lidé, respektive ruční výroba.

O kolika osobách mluvíte?

Když sečtu zaměstnance na plný úvazek, smluvní pracovníky a brigádníky, je nás tak do 10 lidí.

Jste tedy úspěšná, ale stále relativně malá firma. Co kdyby vás oslovil nějaký zkušený investor, který by vám chtěl pomoci k rychlejší mezinárodní expanzi, výměnou za nějaký minoritní podíl?

Motylum je moje srdcovka, o podobném vlastním projektu jsem snil ještě jako student a překladatel. A Petra Janošíka beru jako nejlepšího kamaráda, rozumíme si. Ale nevím, co bych dělal, kdybychom třeba měli spory s nějakým třetím společníkem, pokud bychom někoho takového pustili do firmy. Takže těžká otázka...

Autor: Petr Woff
Fotografie: Motylum s.r.o.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články