Moped s proporcemi velké motorky. Startup Goodped vyvinul a vyrábí vlastní verzi elektrického vozítka
Za vznikem stroje Mopedix stojí parta kamarádů. Vše podstatné upekli po česku - v hospodě. (Foto: Mopedix)

Moped s proporcemi velké motorky. Startup Goodped vyvinul a vyrábí vlastní verzi elektrického vozítka

11. čvc 2023 Ondřej Černý 5 min

Na začátku se parta přátel ze Zaječic u Pyšel jen chtěla vysmát provokacím ruského nacionalistického motorkářského klubu Noční vlci. Založila proto recesistický moped gang. O pár let později je výsledkem jejích snah výroba vlastní verze elektrického mopedu.

Stroj Mopedix, elektrický nástupce legendární Babetty z dílny startupu Goodped, totiž čerstvě získal homologaci. Mohl se tak vydat na první oficiální cestu po českých silnicích. Zahájil ji na Technické univerzitě v Liberci, protože právě tamní odborníci pomáhali s vývojem elektrovýzbroje stroje. Hned na své první cestě Mopedix zamířil k výšinám, na jedno z nejvyšších míst v Česku, kam je ještě možné dojet po asfaltu - k horskému vysílači a hotelu na vrcholu Ještědu.

Počátky v hospodě

V pomalosti je síla! Pod tímto heslem se zrodil moped gang i projekt Mopedix. Z lásky k cestování, k jízdě na mopedu, k partě kamarádů, co se neberou moc vážně. Dvacítka chlapů z malé české vesnice na jaře roku 2018 přišla v hospodě na to, že by s pomocí mopedů mohla změnit nejen svůj vlastní, ale také životy řady dalších lidí.

Začali si kupovat mopedy Manet Korado s tím, že by bylo fajn je předělat na elektrický pohon. Zároveň měli jasno v tom, že i ten elektrický stroj prostě musí vrčet. Jde přeci o mašinu. Ale také proto, aby byla jízda bezpečná.

Na přelomu jara a léta v roce 2020 to v hlavní hybné síle projektu, trojici přátel Miroslav Špaček, Jindřich Melichar a David Kasl bouchlo. Provokativní jízdy ruských nacionalistických motorkářů na silných motocyklech po českém území v nich vyvolalo nápad, který se z původně zamýšleného vtipu převtělil do skutečnosti a výroby skutečného dopravního prostředku.

Jen o pár měsíců později, na podzim 2020, trojice založila startup Goodped, zaregistrovala značku Mopedix, vybudovala vývojové studio Space Vehicles Design Center a začala hledat vhodné partnery pro budoucí vývoj svého výrobku.

Robustnostní připomíná velký motocykl, dojezd má až 80 kilometrů. (Foto: Mopedix)

Univerzitní pomoc

Povedlo se jí to záhy, takže na přelomu let 2020/2021 zahájila spolupráci s průmyslovým designérem Vlastimilem Bartasem z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Vznikly tak první designové studie rámu nového mopedu. Zároveň Goodped sondoval, jaké jsou možnosti spolupráce s Technickou univerzitou v Liberci (TUL). A protože byly značné, došlo záhy na výrobu prvních rámů podle vlastního zadání. Pavel Jandura a Lukáš Krčmář z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL pomáhali s řešením elektrovýzbroje.

Od baterie až k trakčnímu pohonu. Ladili jsme i dvanáctivoltový systém, jako jsou světla, blinkry a displej. V našich laboratořích jsme měřili elektromagnetickou kompatibilitu nebo nastavovali jednotlivé parametry v řídicí jednotce,“ konstatoval Krčmář. Spolupráce se odehrávala v rámci Operačního programu OP PIK – Vývoj elektrického mopedu nové generace.

Zapojení univerzit pro nás bylo klíčové i během procesu získání homologace pro provoz na pozemních komunikacích. Špičkoví odborníci z obou univerzit si s naším zadáním poradili velmi dobře a mají náš velký respekt,“ pochvaluje si Špaček z Goodpedu.

Testy a homologace

Po prvotním testování už vše šlo téměř jako na drátkách. Zástupci firmy vybrali a nakoupili první testovací elektrické motory a řídící jednotky, aby nedlouho poté sestavili a začali ladit první funkční prototyp. Zkompletován byl na jaře 2021 s benzínovým motorem o objemu 50 ccm. Následoval výběr dalších komponent, testování ergonomie a jízdních vlastností prototypů mopedu jak s elektrickým, tak i benzínovým pohonem.

Poté přišla na řadu spousta práce na funkčních a designových úpravách rámu, vývoji vlastní baterie, při hledání nejvhodnějšího řešení elektronické řídící a ovládací jednotky, kompletaci druhého prototypu elektrického mopedu na už upravený rám, zahájení vývoje vlastní jednotky ozvučení pro elektrický moped, konzultace parametrů mopedu pro získání homologace TÜV Süd.

Loni na jaře už parta nadšenců kompletovala druhý prototyp benzínového mopedu s motorem 110 ccm. V červnu 2022 následovalo představení projektu Mopedix veřejnosti následované o prázdninách spuštěním průmyslové výroby hlavních komponent (rám, zadní vidlice, nosič, řídítka, blatníky).

Zakladatelé startupu Goodped stroj sestavovali nejdříve pro sebe. Proto je po ně pohodlný posed důležitý. (Foto: Mopedix)

Podělit se o radost

Pak už vše směřovalo k vysněnému finále. Na podzim parta z Goodped dokončila prostory určené pro výrobu ověřovací série dvaceti kusů strojů Electrix a v listopadu 2022 zkompletovala první model z předvýrobní série pro finální potvrzení podkladů pro průmyslovou výrobu.

Vyrobili jsme pohodlný a hezký stroj, na kterém se příjemně jede. Teď ho chceme nabídnout lidem, kteří vidí svět jako my a chtějí udávat trend. A taky jsme chtěli nahlodat urputnost majitelů velkoobjemových motorek a překvapit pamětníky starých mopedů,“ říká Jindřich Melichar ze startupu Goodped, který je jedním z těch, kdo u zrodu mopedu Mopedix Electrix stáli.

Mopedix Electrix na první pohled připomíná legendární Babettu. Důvodem jsou ony klasické šlapací pedály. I když technicky spadá do kategorie malých motocyklů, pyšní se bytelnou ocelovou konstrukcí s nosností 176 kilogramů. Uveze tak pohodlně řidiče nebo řidičku a ještě jednu osobu nebo objemný náklad.

Baterie finálního řešení má kapacitu 45 Ah a podle způsobu zacházení vydrží i přes tisíc nabíjecích cyklů. Je určena pro nabíjení z běžné domácí zásuvky 230 V. Na jedno nabití by moped měl mít dojezd až 80 kilometrů.

Standardní nabíječka dodá mopedu energii za 7,5 hodiny, turbo motorku dobije do plné kapacity za 2,5 hodiny,“ říká Jandura z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL. Kromě toho, že se stroj montuje a kompletuje v Česku, také oceňuje snahu vyrábět zde maximum možných komponent jako jsou baterie, kabelové svazky nebo rám. „Motorka má také na danou homologační kategorii L1e-B, což je dvoukolový moped, nezvykle vysokou dynamiku jízdy a řidič necítí žádné vibrace,“ doplňuje Jandura.

Mopedix Electrix prošel homologací u certifikační agentury SÜD TÜV Czech a před pár týdny získal od Ministerstva dopravy schválení pro provoz na pozemních komunikacích. A protože startup Goodped už zahájil montáž první výrobní série, mohou se první elektromopedisté vypravit na silnice nejen doma, ale také v zahraničí.

Cena stroje se pohybuje okolo 130 tisíc korun a vývojáři brzy slibují také novinku v podobě originálního ozvučení během jízdy, které si každá jezdkyně nebo jezdec budou moci zvolit na míru.

Tím plány nadšenců z Goodped ale rozhodně nekončí. Dalším krokem má být benzínová čtyřtaktní verze mopedu, která splní emisní normu Euro5. Pokud se vše povede, mělo by jít o nejsilnější sériově vyráběný dvoumístný moped s benzínovým motorem na světě.

Jednoduché a funkční. S takovým zadáním tvůrci k mopedu přistupovali. (Foto: Mopedix)
Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články