Miliardové investice, jednorožci i strmé pády. Kdo se zapíše do startupové historie roku 2021?

Miliardové investice, jednorožci i strmé pády. Kdo se zapíše do startupové historie roku 2021?

30. pro 2021 Šárka Mrázová 8 min

Byl to rok rekordních investic a neotřelých nápadů, kterým se dařilo navzdory vleklé koronavirové krizi. Miliardové injekce od investorů letos tekly hlavně těm, kteří se věnují rozvoji umělé inteligence a technologiím. Rok 2021 tak za sebou nechává řadu vítězů, jako jsou třeba Rohlík, Productboard nebo Rossum, ale i několik poražených.

Mezi nejrychleji rostoucí patří bezesporu Productboard, který vytváří software pro produktové manažery, jež se používá ve více než 4 500 firmách po celém světě. Jeho spoluzakladatel a výkonný ředitel Hubert Palán (na úvodní fotce vpravo) se také poprvé objevil v žebříčku českých miliardářů. 

PŘEČTĚTE SI: Kávičky, spálený obličej a touha měnit trh: Zákulisí vzniku a fungování startupové hvězdy Productboard

Miliardy korun letos přitekly ale i do startupu Rossum, který buduje B2B platformu založenou na umělé inteligenci. Získal zhruba 2,2 miliardy korun (100 mil. dolarů). Rossum navíc plánuje v Praze vybudovat výzkumné centrum pro další vývoj své AI technologie. Pozadu nezůstal v rozvoji ani další startup Resistant AI, který se zaměřuje na odhalování a zabraňování manipulací s umělou inteligencí. Od investorů dostal téměř 400 milionů korun. 

Hodnoty více než jedné miliardy dolarů, která je ukazatelem pro získání atraktivního označení jednorožcem, dosáhl jako první český startup onlinový supermarket Rohlík podnikatele Tomáše Čupra. Podobný potenciál pro označení bájným tvorem, který symbolizuje sílu, čistotu a život, mají pro příští léta podle vyjádření investorů v médiích nicméně i všechny tři jmenované startupy. 

Raketový růst i díky pandemii zaznamenala rovněž česká biotechnologická společnost DIANA Biotechnologies, která vznikla v roce 2018 jako spin-off Akademie věd ČR. Kromě diagnostiky chřipky, Alzheimerovy choroby a rakoviny za poslední měsíce vyrostla díky PCR testům na koronavirus, a stala se tak největším tuzemským výrobcem covidové PCR diagnostiky. Pokrývá zhruba třetinu českého trhu. V listopadu navíc představila novou generaci PCR testů ze slin Guardiana. Biotechnologiím se věnuje i česká firma Nafigate Corporation, která letos uspěla v prestižním světovém akcelerátoru 100+. Vyvíjí unikátní technologie přeměny odpadů na biopolymery a chce v budoucnu nahradit mikroplasty. Nyní se bude podílet na globální výrobě kosmetiky nové generace z pivovarského mláta. 

PŘEČTĚTE SI: Pomocí bakterií mění použitý olej na hodnotné suroviny, teď chystají kosmetiku z pivovarského mláta

Pandemie pomohla i menším hráčům

Na letošní rok budou v dobrém vzpomínat i v brněnském startupu Smartlook, který se věnuje analýze chování uživatelů na webech a v aplikacích. Aby se více prosadil na globálním trhu a získal ještě větší důvěru investorů, rozhodl se expandovat USA a svou centrálu přestěhovat do San Franciska. V Česku ponechá dceřinou firmu. Americký kontinent dobývá i česká firma Advacam, která se specializuje na výrobu zobrazovacích čipů. Účastní se výzkumné mise pro americkou NASA a je zároveň první tuzemskou firmou, která pošle své zařízení na Měsíc. Výsledky mise použije NASA pro zvýšení bezpečnosti astronautů v rámci programu Artemis, prvního pilotovaného letu na Měsíc od roku 1972. 

Přistávací modul IM Nova-C má být vypuštěn z rakety SpaceX Falcon 9 v prvním čtvrtletí roku 2022 a součástí budou i zobrazovací detektory od českého Advacamu. (Foto: Advacam)

Mezinárodní ocenění letos posbíral i startup Readmio, jemuž se podařilo expandovat do zahraničí. A v expanzi chce pokračovat i v příštím roce. Aplikace nabízí příběhy pro děti doplněné o zvuky. Rodiče začnou nahlas číst pohádku a aplikace přidá vhodný zvuk na základě technologie rozpoznávání hlasu. O tom, jak funguje Readmio, se dočtete v našem článku Rodilý Newyorčan stvořil aplikaci pro předčítání českých pohádek. „Obsahují lekce o životě,” vysvětluje

Pandemie nakopla ale i další podnikatelské nápady. Zpřístupňovat divadelní inscenace na internetu a nabízet záznamy nejen českých divadelních her začala streamovací služba Dramox. Mezeru ve vzdělávacím systému pak našla i aplikace Včelka, která pro žáky prvního stupně automaticky generuje cvičení, přizpůsobuje se individuálním potřebám a pracuje se zvukem. Pomáhá zvládnout stěžejní dovednoste — čtení, psaní, jazyků a nově i počítání. Ojedinělý je i projekt Jedlý kelímek, který funguje na principu ‚vypij a sněz‘. Kromě kávy a čaje plánují zakladatelé tohoto startupu začít vyrábět i jedlé kelímky na pivo.

Krize nezlomila ani rychle rostoucí českou firmu Mews, která poskytuje ubytovacím zařízením systém pro správu rezervací, check-inů a vyřizování požadavků jejich hostů. Díky digitální transformaci zrychlené pandemií zaznamenala stoprocentní nárůst cloudových předplatných a uzavřela nové partnerství s globální hotelovou skupinou Accor. Díky tomu její hotely získají jedno z nejmodernějších řešení na trhu s cloudovými technologiemi. 

K jedlému kelímku na kávu brzy přibude i "sklenice" na pivo. (Foto: Jedlý kelímek)

Zřejmě o největší letošní startupové překvapení se letos postaralo Twisto, které se zaměřuje na odložené platby. Fintech po osmi letech v listopadu připadl australské firmě Zip, která za něj zaplatila přes 2,2 miliardy korun. Zip si nicméně ponechá celý český tým včetně zakladatele Michala Šmídy a bude s ním expandovat na evropské trhy.

PŘEČTĚTE SI: „Vyvinuli jsme aplikaci, z které se ti nechce zvracet.“ CEO Michal Šmída o novinkách a tajemství úspěchu Twista  

Nejsou jen šťastné konce

Rok 2021 ale neoplýval jen šťastnými příběhy. Pandemie si i mezi startupovými projekty vybrala svou daň. Tak třeba v dubnu oznámil po svém krátkém fungování konec startup Blabu, platforma pro výuku jazyků od Petra Kováčika. Někdejší dlouholetý šéf Skrz.cz se snažil svůj projekt na videokonverzace s rodilými mluvčími resuscitovat za pomocí Mitonu a transformací v multivýukový kancelářský nástroj, ale ani to nepomohlo. Kováčik se rozhodl projekt raději zastavit.

O své zkušenosti s tímto martyriem se blíže podělil v našem seriálu Do hloubky: Zaplatil jsem dvacetimilionové školné, teď čekám na další nápad, říká Kováčik po krachu svého Blabu.  

Archivní fotka z jara 2019, kdy se Blabu čerstvě vydalo na startupovou dráhu. Zakladatel Petr Kováčik vlevo dole. (Foto: archiv Blabu)

Koncem roku oznámila konec také stálice startupové gastro scény, rezervační služba Restu, která byla na scéně od roku 2013. Po osmi letech a obsloužení více jak 16 milionů hostů zlomila společnosti vaz pandemie. „To nás přimělo učinit těžké rozhodnutí,” uvedla firma na webu. Její tehdejší šéf Jiří Moskal se koneckonců už loni v lednu netajil tím, že „nebýt silného majitele, už bychom tu nebyli”

Vlivem pandemie také z ulic velkých českých měst zmizely sdílené žlutočerné koloběžky, skútry a elektroauta tuzemské značky Revolt. K šestému červnu ukončila společnost svou činnost: „Bojovali jsme, jak se dalo, ale prostě se nedaří. Se začátkem pandemie se nad naším startupem začaly stahovat mraky…Vláda nám sice nezakázala podnikat jako mnohým jiným, ale zastavilo se vše jiné, hlavně pohyb lidí,” komentovala firma svůj zánik.

Úvodní foto: Petr Vagner/Cocuma

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články