Migréna a bolest hlavy? Pomůže s ní digitální klinika, kterou vytvořil estonský startup Migrevention
I z malého státu se dají řešit velké problémy. Právě tak to s bolestmi hlavy vidí estonský startup Migrevention (Foto: Migrevention)

Migréna a bolest hlavy? Pomůže s ní digitální klinika, kterou vytvořil estonský startup Migrevention

13. kvě 2023 Ondřej Černý 3 min

Zná to asi každý z nás. Bolest hlavy nebo migréna se čas od času nevyhne téměř nikomu. Bojovat se s tím rozhodl estonský startup Migrevention, který vyvíjí digitální kliniku, která člověku od bolesti hlavy pomůže.

Jde o vůbec první digitální kliniku bolesti hlavy na světě. A že je skutečně zapotřebí. Na celém světě tímto problémem přes miliardu lidí. To už je dobrý důvod, proč se s tím pokusit něco dělat.

Právě to si řekla skupina čtyř vědců působících ve městě Tartu na nejstarší a nejslavnější estonské univerzitě. Ostatně co-founderka startupu Migrevention Katrina Laks má s migrénami vlastní dlouholetou zkušenost. Dokonce tak zásadní, že se kvůli extrémním komplikacím spojeným s nemocí musela znovu naučit mluvit a chodit.

Na základě této své drastické životní zkušenosti, kterou se jí podařilo díky lékařské pomoci a mnoha terapeutickým sezením překonat, se z ní stala hlasitá obhájkyně pacientů s migrénou a bolestmi hlavy a bojovnice proti jejím negativním dopadům.

Deník, zápisky a chat

Na jaře roku 2020 společně s kolegy založila startup Migrevention, který vytváří technologické řešení, jež má pomáhat lidem s prevencí migrén a bolestí hlavy, případně jim pomáhá s lepší kontrolou těchto nepříjemných stavů. K tomu jim postačí pouze chytrý telefon a aplikace, kterou startup vyvinul.

Uživatelé do aplikace ve formě deníku bolesti hlavy zaznamenávají epizody a úrovně bolesti, stejně tak jako možné spouštěče a užívané léky. K maximalizaci dobrého výsledku je důležité, aby popsali podrobnosti a nejrůznější nuance. Když takto stavy bolesti hlavy zaznamenávají delší dobu, je pak při chatu s odborníkem, který aplikace nabízí, snazší určit závažnost problému a najít co nejrychlejší možná řešení a způsoby léčby. Cílem je poskytnout pacientům komplexní diagnostiku, aby bylo možné identifikovat hlavní příčinu bolestí hlavy a nabídnout personalizované léčebné plány.

I když migrénami a bolestmi hlavy trpí značná část světové populace, řada z potenciálních pacientů nemá k dostupné léčbě přístup. „Pouze jedno až čtyři procenta pacientů s migrénou dostávají léčbu, která je podle soudobého vědeckého poznání tou nejlepší možnou,“ konstatovala Laks. Dodala také, že lékařské náklady na léčbu migrény dosahují jen v Evropské unii až 150 miliard eur ročně.

Léčba pacientů s bolestí hlavy tradičním způsobem přináší pro systém zdravotní péče obrovskou zátěž a ve srovnání s digitální terapií neexistuje žádná skutečná kvalitativní výhoda léčby,“ myslí si Laks, která absolvovala doktorandské studium v oborech chemie a genetiky.

PŘEČTĚTE SI: Aplikace DeePsy chce posouvat hranice kvality psychoterapie v Česku. Analyzuje sezení a poskytuje terapeutům zpětnou vazbu

Co-founderka startupu Migrevention Katrina Laks

Chystá se expanze

Řešení vyvinuté startupem Migrevention by současnou situaci do značné míry mohlo zlepšit. Díky technologickému řešení je možné poskytnou pro tyto pacienty personalizované řešení, které by zároveň mohlo být cenově dostupné. Plně digitální terapeutické řešení je už v klinické intervenční studii, kterou vede Fakultní nemocnice Tartu.

Byznysového potenciálu řešení estonského týmu jsou si vědomi i investoři. Zatím startup v pre-seedovém kole financování získal přes 400 tisíc dolarů. Kromě soukromých investorů jako je estonská IT společnost Quretec nebo Connected Health Cluster obdržel podporu i z Norských fondů.

Ziskem prostředků na financování rozvoje ale nic nekončí ani pro startup Migrevention. Po otestování své aplikace v domovském Estonsku plánuje expandovat do zahraničí. Nejdříve by to mělo být do Velké Británie a na Střední východ.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články