Mezi tisícovkou nejrychleji rostoucích firem v Evropě je i jedenáct českých. V první třetině žebříčku Financial Times se umístil startup Skladon

Mezi tisícovkou nejrychleji rostoucích firem v Evropě je i jedenáct českých. V první třetině žebříčku Financial Times se umístil startup Skladon

23. bře 2022 Anna Jurečková 3 min

Růst e-commerce v době pandemie posílil i logisticko-technologickou firmu Skladon. Česká společnost, jež dodává fulfillment pro tuzemské e-shopy, se v žebříčku britského deníku Financial Times umístila mezi nejrychleji rostoucími firmami Evropy. Pomohl tomu loňský rekordní rok, kdy logistický startup navýšil obrat o 157 procent na 121 milionů korun.

Český Skladon patří mezi nejrychleji rostoucí firmy v Evropě. V každoročním žebříčku Financial Times se umístil na 274. místě. V prestižním přehledu britského ekonomického deníku se objevilo dalších deset českých firem, jako jsou Favi, Rouvy nebo Dateio. Mezi nimi se Skladonu podařilo zaujmout třetí místo. Úplně první příčku obsadil finský poskytovatel repasovaných iPhonů Swappie

Logisticko-technologická společnost Skladon patří v tuzemsku mezi přední poskytovatele fulfillmentu pro e-shopy. Českým e-shopům zajišťuje kompletní logistický servis s rychlým doručením do celého světa. Počet klientů Skladonu loni vyrostl na 70 e-shopů se souhrnným obratem v řádu několika miliard korun. Společnost z unikátního areálu v Mošnově u Ostravy odeslala zboží do 182 zemí světa a svým zákazníkům meziročně pomohla růst v průměru o 156 procent. V následujících dvou letech plánuje expanzi do zahraničí a rozšíření prostorů se strategickou lokací u ostravského letiště o více než polovinu.

„Umístění v žebříčku světového formátu, a navíc takto respektované autority, je pro nás ctí a především důkazem, že svou práci děláme dobře, umíme reagovat na rychle se měnící potřeby obchodníků a úspěšně se posouváme směrem, který jsme si vytyčili. Zároveň je pro mě velkým potěšením pozorovat, že i v dnešní náročné době se českým společnostem z nejrůznějších oblastí daří uspět. Český byznys zkrátka dlouhodobě dokazuje, že má co nabídnout a dokáže se vyrovnat světové konkurenci,“ uvedl CEO Konstantin Margaretis.

Jeden ze zakladatelů Skladonu Konstantin Margaretis.

Skladon založil s Patrikem Babincem v roce 2015 po výhře ve startupové soutěži Brilliant Young Entrepreneurs. Později se k nim přidal třetí zakladatel Miloš Halecký. Důvodem výrazného růstu firmy byla zejména pandemie koronaviru. Zatímco jiné oblasti zasáhla velmi negativně, segmentu e-commerce se v celé Evropě v posledních dvou letech dařilo. Právě nárůst objednávek prostřednictvím internetových obchodů přinesl Skladonu nové klienty, ale také zapříčinil růst těch stávajících.

„Uvědomili si, nakolik jim může fulfillment zefektivnit práci, usnadnit expanzi a pomoci s doručením té nejlepší možné zákaznické zkušenosti. Očekáváme, že tento trend bude i nadále pokračovat, přičemž stěžejní roli zde bude hrát především rychlost poskytovaných služeb, proto mezi naše cíle do příštích let řadíme mimo jiné schopnost zajistit ‚next-day‘ doručení po celé Evropě,“ dodal Margaretis.   

Foto: Skladon

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články