Mews kupuje startup Nomi. Druhá letošní akvizice urychlí využití umělé inteligence v pohostinství
Mews si podle svého zakladatele Richarda Valtra od nové akvizice slibuje pomoc s plněním firemní mise. (Foto: Mews)

Mews kupuje startup Nomi. Druhá letošní akvizice urychlí využití umělé inteligence v pohostinství

5. říj 2023 Ondřej Černý 3 min

Český scaleup Mews získal pod svá křídla americký startup Nomi. Společnost z Tennessee umožní hostům díky svému místnímu průvodci pro cestovatele vysoce personalizovaný zážitek. Při využití prediktivní analytiky a umělé inteligence bere v úvahu typ osobnosti každého uživatele, preference, zájmy a potřeby.

Mews, přední poskytovatel cloudových systémů pro správu nemovitostí v pohostinství, se v posledních letech investičně pořádně rozparádil. Aktuální akvizice je po dubnovém nákupu kanadské firmy Hotello, vyvíjející cloudový systém pro správu hotelů, letos druhá v pořadí. V předchozích letech Mews akvíroval společnosti Planet Winner (2019), Base7Booking (2020), Hotel Perfect (2021), Cenium (2022) a Bizzon (2022). Aktuální akvizice Nomi byla řízena investiční odnoží Mews Ventures, která byla založena s cílem urychlit technologickou transformaci pohostinství.

Repro: Mews

PŘEČTĚTE SI: Hotelové služby na míru a se zážitkem. Mews spouští službu Mews for Salesforce

Startup Nomi, který se zařadí do Mews Guest Journey, společně založili Tim a Natasha Drisdelle. Zatímco bývalý inženýr Applu Tim pracoval na maloobchodních platbách Siri a Apple, Natasha se pohybovala téměř dvě dekády v sektoru pohostinství. Jako ředitelka například vedla Omni Hotels & Resorts. Založila a jako generální ředitelka řídila také hotelovou manažerskou společnost Lord & Liberty Hotels. A právě tam vznikl nápad na založení Nomi.

V roce 2021 dvojice vyvinula místního průvodce pro cestovatele, který díky použití prediktivní analytiky a AI dokáže v maximální možné míře využít informace spojené s typem osobnosti každého ze svých uživatelů. Nomi hotelům poskytuje informace o zákaznících v reálném čase, což jim pomáhá lépe porozumět hostům, dělat provozní rozhodnutí na základě dat a poskytovat hostům co nejlepší zážitky.

Nápad na Nomi vznikl v naší společnosti pro správu hotelů, Lord & Liberty. Všimli jsme si nedostatků, se kterými se turisté potýkali, a to byla především snaha najít skvělá lokální místa, odpovídající jejich individuálním požadavkům. Postavili jsme Nomi tak, aby přinášela radost a nadšení pro každého cestovatele,“ konstatoval Tim Drisdelle, který nyní vede inženýrský tým Guest Experience v Mews. Spojení s českým scaleupem zároveň označil za příležitost, která Nomi poskytne větší možnosti, jak umožnit hoteliérům ještě více zlepšovat zážitky pro jejich hosty.

Koncept také zapadá do filozofie Mews, který poskytuje ubytovacím zařízením systém pro správu rezervací, check-inů a vyřizování požadavků jejich hostů. Umí mimo jiné přijímat platby, řešit kompletní management hotelu včetně personálu a především podporuje připojení na vlastní API, takže se může jakákoli jiná služba v případě zájmu se systémem propojit. Aktuálně platformu využívá na 3 500 ubytovacích zařízení v 85 zemích po celém světě.

Aplikace Mews, který se snaží přenést sektor pohostinství pomocí technologií do nové éry. (Repro: Mews)

Mews byl založen s cílem usnadnit personalizaci zážitků pro každého hosta, a tím umožnit vznik kominuty v každém hotelu. Jsem potěšen, že mohu přivítat Nomi do Mews rodiny. Přispěje to k plnění firemní mise, již je poskytovat personalizované a ojedinělé zážitky všem cestovatelům,“ je přesvědčený zakladatel Mews Richard Valtr.

Letos v únoru se Richard Valtr stal členem poradního výboru Independent Lodging Congress, renomované platformy progresivních hoteliérů.

Díky získání Nomi podle něj začíná další úroveň spolupráce s hoteliéry, v rámci které bude Mews schopný precizněji personalizovat pobyty hostů a vyhovět jejich potřebám a zájmům.

PŘEČTĚTE SI: Mews získal na svůj revoluční hotelnický systém 770 milionů Kč. „Jsme prostě radikálně jiní,” říká Richard Valtr

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články