Malá česká firma s produktem světového formátu. M2MC má globální ambice, ale nehledá investora. Roste rychle a za své
Karel Krčmář, CEO startupu M2MC. Foto: archiv Karla Krčmáře

Malá česká firma s produktem světového formátu. M2MC má globální ambice, ale nehledá investora. Roste rychle a za své

9. srp 2022 Petr Blažek 7 min

Jak propojit síť senzorů a podobných „věcí“ s aplikací, která je využívá? Ideálně přes platformu Miotiq: CEO startupu M2MC, který ji vyvinul a provozuje, tvrdí, že je nejlepší na světě.

Český startup M2MC, plným názvem M2M Communication Holding, přišel v polovině července 2022 s nabídkou předplaceného připojení přes mobilní sítě na deset let za cenu 26 eur. Jde o připojení takzvaných Low Power (LP) přístrojů, tedy do internetu připojitelných věcí (pro což se používá označení IoT) s extrémně nízkými nároky na objem přenášených dat. Jde o různá čidla, jejichž funkcí je změřit určitou sadu parametrů a v určených intervalech naměřené hodnoty odeslat. Typicky je takových čidel mnoho a je potřeba je propojit s aplikací, která dokáže s naměřenými daty dál pracovat. Může jít o síť čidel na polích, detektory podél plynovodů, chytré elektroměry a podobně.

Příkladů využití LP přístrojů je nekonečně mnoho a jejich používání rychle roste. S tím roste i M2MC, který se na sítě s těmito přístroji zaměřuje. Startup M2MC založili lidé, kteří stáli u zrodu LP sítí v Česku. Jednatelem a majoritním vlastníkem je Karel Krčmář, který pro SJ News vysvětlil jak výhody LP sítí, tak i plány startupu M2MC.

Na M2MC, která má aktuálně 23 lidí, je pozoruhodné, že nemá žádné externí financování, a ani žádné nehledá. Přitom působí na rostoucím trhu a je na něm klíčovým hráčem – alespoň to Karel Krčmář tvrdí.

M2MC deklaruje jako svůj cíl přispět k masovému nasazení LP technologie. Její rozvoj je rychlý a podle Krčmáře je to proto, že jde o nástroj k řešení reálných problémů. „Navíc, ty problémy jsou viditelné a často palčivé, takže není problém postavit business case a získat ve firmě financování. Často dokonce nejde o projekty s nálepkou ‚rozvojové‘, což dnes finanční ředitelé většinou čtou jako ‚počká‘.“

Sítě senzorů mají široké využití v optimalizaci zemědělských prací. Foto: Pixabay

A co podle Krčmáře brání ještě rychlejšímu rozvoji této technologie? „Z technického pohledu to je dostupnost vhodných zařízení. A dlouho to byla také cena konektivity, ale to, i díky naší nabídce desetiletého připojení za 26 eur, přestává být překážkou. Ale největším problémem je nízké povědomí firem o výhodách, jaké jim průběžně dostupná data z čidel přinášejí.“

Jak vylepšit hardware

Co se týče hardware, podle Krčmáře je bohužel dost specializovaných výrobců, kteří nedrží krok s rozvojem. A pro ty, kdo se na výrobu LP hardware nespecializují, vyvinul M2MC prototypovací desku PG Board, která vývoj těchto specializovaných zařízení usnadní. Vývoj totiž není snadný, protože LP přístroje musí být důsledně optimalizovaná. „Je důležité minimalizovat spotřebu energie a přenosové nároky, a také poruchovost – ta zařízení mají fungovat roky. A ideálně bez jakéhokoli zásahu,“ vysvětluje Krčmář.

Karel Krčmář vysvětluje, že jeden vývojový krok trvá čtvrt až půl roku a každá verze vyvíjeného přístroje přijde na řádově deset tisíc eur – a že PG Board umožní v typickém případě počet vývojových kroků o tři až pět snížit.

To už vypadá na opravdu dramatické úspory a dalo by se předpokládat, že PG Board bude při vyvíjení LP zařízení běžně používaným nástrojem. Samozřejmě, mimo ty největší výrobce, kteří si podobné nástroje vyvinuli sami. „Ale ani ti, kdo LP zařízení vyvíjejí jenom pro své vlastní účely, často žádné usnadnění nehledají. My jsme totiž národ kutilů a mnohdy raději hledáme vlastní cesty, a to i za cenu drastických kompromisů a i když existuje standardní řešení,“ komentuje Karel Krčmář.

Jak usnadnit integraci

Vedle PG Boardu je zásadním příspěvkem startupu M2MC k rozvoji LP technologie integrační platforma Miotiq. Tento takzvaný middleware umožňuje jednoduše propojit zařízení, která slouží jako zdroj dat, s aplikací, jež ta data zpracovává pro byznysové využití.

Jako každý middleware ve všech oblastech, ani Miotiq není nutnou podmínkou pro fungování sítě LP přístrojů. Systémový integrátor je může s aplikací propojit napřímo. U těch největších sítí to dokonce může být výhodné. Ale Karel Krčmář upozorňuje na často podceňované úskalí: nestandardní jevy v síti.

Běžný život přístroje v síti spočívá především v tom, že spí. Když dostane podnět (třeba že naměřená hodnota vybočila ze stanoveného rozmezí), tak se vzbudí a odešle data, počká na případnou odezvu od serveru – a zase usne. Pokud celý systém počítá pouze se standardními situacemi, všechny nestandardní pak vyžadují ruční zásah, například přehrát firmware.

„To je ale problém, protože to jde proti logice těchto sítí: Jejich business case je postaven na tom, že jednotlivá zařízení běží dlouhé roky bez jakýchkoli nároků, s nulovými provozními náklady. Pokud nulové nejsou, může to business case úplně zbourat,“ varuje Krčmář s tím, že Miotiq umožňuje širokou škálu nestandardních jevů řešit automaticky, nebo aspoň vzdáleně.

Dálkový vodovod je ideální kandidát na sledování bezdrátovou senzorovou sítí. Na rozdíl od třeba ropovodů je totiž dosud nejspíš bez dozoru. Foto: Pixabay

Není zdarma všechno, co tak vypadá

Výhody připojení přes mobilní síť ilustruje Karel Krčmář na příkladu sítě senzorů pro měření kvality vzduchu v kancelářích. „Zeptali se nás, proč by měli platit za konektivitu, když ji mají zadarmo v podobě Wi-Fi sítě zákazníka. Tak jsme se museli podívat, co přesně znamená to zadarmo. Ukázalo se, že to je v průměru půl hodiny práce technika jen na prvotním nastavení. A teď si vezměte, že ve spoustě firem dbají na bezpečnost a přístupové údaje k síti mění. Pokud jednou ročně, tak za dobu životnosti toho zařízení desetkrát pojede technik k nespokojenému zákazníkovi. Vejde se tohle všechno do sedmi set korun, co na těch deset let stojí mobilní připojení?"

Plánují expanzi podle zdrojů, ne naopak

Krčmář uvádí, že platformu Miotiq v Česku M2MC aktuálně využívají k připojení stovky projektů, celkem desítky tisíc LP zařízení a že je to asi polovina relevantního trhu. Pro další růst vidí prostor především v zahraničí a vedle poboček ve Spojených státech a UK chystá otevření dalších – což bude vyžadovat investice.

Má M2MC na expanzi zdroje? „Samozřejmě, že máme zdroje – my totiž expanzi plánujeme podle zdrojů, ne naopak,“ vysvětluje Krčmář s tím, že investora ovšem nehledá. To je zajímavé, protože M2MC vypadá jako sen každého investora. S produktem, o němž jeho majoritní vlastník tvrdí, že je nejlepší na světě, na trhu, který rychle roste… V takové firmě si musí investoři podávat dveře. Nebo ne?

„Zdroje bychom uvítali, ale náš byznys má z pohledu investora všechny parametry infrastrukturní společnosti. A zkuste přijít za VC fondem, že chcete peníze na infrastrukturu… Takže proti investici bychom v principu nic neměli, ale jsme realisté a víme, jaké jsou představy investorů – a nemám na mysli současnou situaci, ale obecnou snahu o trojnásobnou návratnost do tří let,“ uvádí na pravou míru Krčmář.

Když expandovat, proč ne do služeb a tvorby aplikací?

M2MC tedy roste jenom díky reinvestovanému zisku. Ani rozšířit záběr firmy Karel Krčmář nechce, přestože sám říká, že zdaleka nejvíc peněz je v projektech v oblasti aplikací. Víc peněz je i ve službách systémových integrátorů – a to jsou služby, kde by pro M2MC bylo snadné excelovat, vzhledem k expertíze týmů okolo platformy Miotiq.

„Co se týče aplikací, ne, že bychom tam začínali od nuly, ale my jsme zvyklí být na absolutní špičce ve svém oboru. A to bychom tam nebyli. A co se týče integrace – tam by byl problém se střetem zájmů. My bychom jiným systémovým integrátorům poskytovali platformu a služby, a současně jim konkurovali. To by přinášelo komplikace, budilo by to podezření, že si tu platformu šijeme pro své vlastní účely. Toho se rozhodně chceme vyvarovat."

Miotiq je podle šéfa M2MC nejlepším middleware pro LP sítě na světě, a právě proto, že má jasné zaměření a celá firma se soustředí na něj. „Na světě může být na našem trhu tak pět firem. Všechny jsou větší, ale všechny mají o hodně širší záběr. Pokrývají i další podobné technologie, dodávají integrační či vývojářské služby. A to vede ke kompromisům. My je neděláme, a to je to, co staví Miotiq nad konkurenci,“ říká Krčmář.

To, že M2MC nehledá za každou cenu prostor k růstu, Krčmář vysvětluje i v osobní rovině. „My takhle neuvažujeme. Nám bylo od začátku jasné, že tohle není zlatý důl. Máme neutrální EBITDA, takže nepálíme peníze – a hlavní je, že vytváříme hodnotu. Pomáháme k růstu stovkám našich partnerů a rosteme spolu s nimi. Samozřejmě, je v nás trochu ješitnosti spojené s uspokojením, že malá česká firmička dělá věci, které jsou jedinečné ve světovém měřítku. Zároveň víme, že vytváříme solidní základ pro případnou akvizici nebo exit. Náš cíl je dlouhodobý,“ uzavírá Karel Krčmář.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články