Český startup z oblasti ekologického nakupování Miwa Technologies získal 120 milionů korun od Evropské unie
Kapsle startupu Miwa v Albertu na pražském Chodově. Foto: Archiv Miwa

Český startup z oblasti ekologického nakupování Miwa Technologies získal 120 milionů korun od Evropské unie

22. bře 2023 Anna Jurečková 1 min

Miwa Technologies se jako jedné z mála českých firem podařilo uspět ve výběrovém řízení Evropské rady pro inovace (EIC) v programu EIC Accelerator. V rámci dotace získal 2,5 milionu eur. Teď navíc startup, který nabízí řešení pro bezobalové nakupování v podobě znovupoužitelných kapslí a chytrých dat, získal dalších 2,7 milionu eur (zhruba 60 milionů korun) od lucemburského EIC Fondu.

Prostředky podpoří další růst společnosti a realizaci nových instalací v supermarketech napříč Evropou. Startup chce nyní získat dalších pět milionů eur v rámci investičního kola, které otevře v následujících týdnech.

„Rok 2021 jsme uzavírali s instalací našeho řešení v prvním velkém supermarketu, rok 2022 s devíti. Plánem na letošek jsou instalace ve stovce nových obchodů v Evropě s tím, že v tuto chvíli máme potvrzené instalace pro padesát lokací převážně v německy mluvícím regionu. A právě na rozvoj týmu a výdaje spojené s novými projekty budeme hledat další investici,“ říká Ivana Sobolíková, která má ve společnosti Miwa mimo jiné na starosti vztahy s investory a fundraising.

Dodává také, že celé odvětví obalů stojí na prahu velké transformace, mimo jiné i v kontextu s probíhající revizí Evropské směrnice o obalech a obalových odpadech. Například ve Francii, kde Miwa také působí, musí řetězce v příštích letech vyhradit pro prodej nebaleného zboží celou pětinu své prodejní plochy.

PŘEČTĚTE SI: Chytré kapsle z Česka. Řetězec Aldi testuje ve Velké Británii bezobalový prodej ve spolupráci se startupem Miwa

PŘEČTĚTE SI: Nákupy bez pytlíků a krabic přímo z chytrých kapslí. V Praze se otevřel první bezobalový obchod řízený smart technologiemi

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články