Longevitytech.fund s dalšími investory přispěli MitoRx Therapeutics 4 miliony liber
MitoRx pracuje na prvním potenciálním léku k obnovení sulfidové signalizace, která je zprostředkována persulfidací. Její řešení nabízí příležitost zvrátit mitochondriální dysfunkci a zastavit progresi mnoha onemocnění a zdravotních stavů, u kterých se mitochondriální dysfunkce řídí patologii.(Repro: MitoRx Therapeutics)

Longevitytech.fund s dalšími investory přispěli MitoRx Therapeutics 4 miliony liber

18. pro 2023 Ondřej Černý 4 min

MitoRx Therapeutics, biotechnologická společnost vyvíjející nové léky, oznámila uzavření seedového kola financování. Od investorů, mezi nimiž je i Longevitytech.fund, získala čtyři miliony liber. Peníze mají být využity k financování preklinického výzkumu zaměřeného na Huntingtonovu chorobu, pro aktivaci prvního programu společnosti zaměřeného na neurodegenerativní onemocnění a také k další výzkumné spolupráci.

MitoRx Therapeutics (MitoRx) založil jako svou v pořadí čtvrtou společnost v roce 2021 v Oxfordu Jon Rees. Vědec, který získal doktorát v oboru metabolického inženýrství na Royal Holloway University v Londýně a absolvoval i postdoktorandskou stáž na Oxfordské univerzitě, kde se tématu dále věnoval.

S MitoRx se mu podařilo sestavit prvotřídní terapeutický systém zaměřený na mitochondriální dysfunkci, jež souvisí s progresí vzácných onemocnění jako je neuromuskulární porucha Duchennova svalová dystrofie (DMD) nebo neurodegenerativní porucha Huntingtonova choroba (HD). Za dva roky fungování má společnost slibné preklinické výsledky, zároveň lze její platformu rozšířit o další degenerativní onemocnění. V preklinické fázi už biotechnologická společnost zkouší orálně podávaná mitochondriální ochranná terapeutika.

Tento progres a potenciál neunikl ani investorům, kteří společnost v seedovém kole podpořili částkou čtyř milionů liber. Kromě britského fondu Innovation & Science Seed Fund, Wren Capital, Fink Family Office, Science Angel Syndicate Network a Oxford Technology Management se na financování vývoje podílí také Longevitytech.fund Petra Šrámka. Ten se nedávno pochlubil, že díky využití chytrých řešení se jeho epigenetický věk (TruAge) za posledních 20 měsíců snížil o 10 let, celkově již poklesl o 16 let a 28 procent jeho chronologického věku.

Přístup MitoRx k mitochondriální dysfunkci potenciálně vyvine léčbu degenerativních onemocnění, která mají velmi škodlivý dopad. Taková onemocnění postihují jak mladé, tak i starší pacienty, kteří nezbytně potřebují více možností léčby. Je proto nezbytné, aby firma ve svém výzkumu i nadále pokračovala,“ vysvětlil Oliver Sexton, investiční ředitel britského fondu Innovation & Science Seed Fund důvody, které fond k investici vedly.

UK Innovation & Science Seed Fund (UKI2S) podporuje inovativní britské vědecké firmy s potenciálem rychlého růstu. Firmy podpořené UKI2S za poslední dekádu získaly více než 600 milionů liber v pozdějších fázích investic. Oliver Sexton je investičním ředitelem od roku 2014. (Foto: UK Innovation & Science Seed Fund)

Degenerativní nemoci představují velkou zátěž pro pacienty a systémy zdravotní péče. Jsme první biotechnologií, která dokázala zvrátit poruchu mitochondriální dysfunkce řídící sulfidovou signalizaci, která je základem patofyziologie degenerativních onemocnění u svalové dystrofie a také u demencí,“ říká ředitel společnosti MitoRx Jon Rees.

Jon Rees během své kariéry pracoval například pro Takeda Pharma Rare Diseases nebo se podílel na získávání prostředků pro Ducentis BioTherapeutics. (Foto: MitoRx Therapeutics)

Přístup jeho společnosti má potenciál řešit velkou, a dosud neuspokojenou klinickou potřebu u zmíněných onemocnění. „Toto kolo financování nám umožňuje dále se posouvat v rámci klinického výzkumu tak, abychom se do dvou let mohli posunout do další fáze a k reálnému využití v praxi. Hledáme také partnery pro rozvoj našich výsledků, které prokazují antifibrotické a protizánětlivé vlastnosti u CHOPN a dalších respiračních onemocnění,“ dodal Rees.

PŘEČTĚTE SI: Chceme problém vyřešit a zároveň to dělat eticky. Zakladatel Animi Bolek Kerouš míří za tím stát se zebrou a jednorožcem zároveň

Výsledky svých testů bude MitoRx prezentovat v americkém Orlandu v březnu 2024 na vědecké konferenci Asociace muskulárních dystrofií. „Předběžné výsledky našeho programu Duchenne ukazují, že dokážeme proniknout do do svalů při zachování síly v okysličeném svalu, a potvrzují mitochondriální modulaci,“ konstatovala šéfka vývoje MitoRx Christine Charman.

Christine Charman získala ve společnosti Novartis komplexní zkušenosti s vývojem od vedení preklinického výzkumu až po post hlavního globální programové ředitelky odpovědné za integrované projektové plány. (Foto: MitoRx Therapeutics)

Zájemci o dosavadní zjištění firmy mají šanci se k nim dostat, protože vědecký ředitel MitoRx, profesor Matt Whiteman, který působí na University of Exeter, společně se svými vědeckými spolupracovníky vedenými profesorem Philem Hansbrem z australského Centenary/UTS Center for Inflammation, už na 10. výročním zasedání Mezinárodní společnosti pro cytokiny a interferony zveřejnili abstrakt výzkumu, který prokázal antifibrotickou aktivitu a potvrdil zachování funkce plic na modelu CHOPN.

Tým profesora Whitemana a jeho spolupracovníků už také v minulosti prokázali neuroprotekci na savčím modelu Alzheimerovy choroby prostřednictvím obnovení sulfidové signalizace. MitoRx očekává, že předklinické hodnoty svalová dystrofie Duchennova typu, hemodialýzy a CHOPN budou k dispozici do konce 2. čtvrtletí roku 2024.

Repro: MitoRx Therapeutics

PŘEČTĚTE SI: Carebot míří na Cambridge. Čeká také na certifikaci prvního z řešení umělé inteligence pro rentgen hrudníku

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články