Leepa spouští dva nové produkty. Digitální ekosystém sjednotí nákup oblečení z druhé ruky

Leepa spouští dva nové produkty. Digitální ekosystém sjednotí nákup oblečení z druhé ruky

11. dub 2022 Anna Jurečková 7 min

Na trhu second-handové módy se rýsuje nový velký hráč – startup Leepa. Ke stávající swapové aplikaci přidává dva nové produkty. Výsledkem má být sjednocený systém, který chce zjednodušit a posunout obchodování s módou z druhé ruky. 

V oblasti tzv. resale, tedy prodeje použitého zboží, je český projekt Leepa zatím známý především svojí výměnnou aplikací. Po vzoru sociální sítě Tinder v ní mohou uživatelé označovat věci, o které mají zájem, a čekat, zda dojde ke shodě na obou stranách. Na přelomu března a dubna spustil startup v prvním prototypu Leepa Store, agregátor značek zaměřujících se na second-hand a upcycled módu. Nový produkt jde vstříc trendu udržitelnosti a pomalé módy, ale akcentuje také potřebu stylové diverzity a pohodlné uživatelské zkušenosti. 

„V jednoduchém příměru na poli módního průmyslu je Leepa Store něco jako Glami, ale pro second-hand trh a s jiným byznys modelem. Nestavíme však jen další z mnoha e-shopů, ale nový druh e-commerce platformy, která je postavena primárně na inspiraci. Chceme motivovat lidi k tomu, aby se nebáli být originální a vyjádřit svůj styl. Začínáme budovat nový second-hand trh, jakožto módní průmysl budoucnosti,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů startupu David Petrbok s odkazem na predikci, že do roku 2030 má resale trh v módním průmyslu přerůst objem prodejů nového zboží.

Leepa Store momentálně zahrnuje 20 partnerů z řad second-hand a upcycled značek, mezi nimi například Ultravagant, Moyyo, Felicity Fox nebo Revive. Do konce roku chce portfolio rozšířit dvojnásobně a navázat spolupráci s influencery, fashion ambasadory a mladými designéry.

Propojení v jeden ekosystém

Ruku v ruce s online obchodem představuje startup ještě další nový produkt – Leepa Circle. Jeho vznik pramení z vývoje agregátoru a komunikace s partnery, ze které vyplynulo, že zásadním problémem je výkup oblečení od lidí. Probírat se velkým množstvím tašek a hledat prodejné kousky je pro většinu z nich časově neudržitelné. Leepa Circle celý proces digitalizuje a zjednodušuje. Koncový zákazník nafotí kusy oděvů, které chce poslat dál, a nahraje je do digitální knihovny, kde si značky vybírají oblečení, jež chtějí začlenit do svého prodeje. 

„Zatím MVP (minimum viable product – produkt s nejmenší možnou funkcionalitou, pozn. red.) testujeme s jedním partnerem a už během několika málo měsíců bez jakékoliv marketingové podpory vidíme měsíční obrat, který přes platformu proteče v řádech několika desítek tisíc měsíčně,“ uvádí Petrbok. V praxi celý proces funguje tak, že pokud si módní značka z vystaveného oblečení vybere, koncovému zákazníkovi přijde e-mail, že jde daný kousek do prodeje a kolik může očekávat peněz. Pokud se nahrané zboží neprodá a je stále v dobrém stavu, automaticky propadá do swapové aplikace, kde s ním uživatel může dál obchodovat. 

„Když to zrekapituluji od začátku – koncový člověk nahraje fotky oblečení do Leepa Circle, tam si je buď vybere nějaká second-hand nebo upcycled značka a prodá přes Leepa Store zpátky do oběhu, nebo se kus neprodá a jde znovu do oběhu na swap do aplikace Leepa Swap. Uzavíráme tak celkovou cirkulaci módního průmyslu,“ popisuje vznik nového ekosystému Petrbok. 

Roztříštěný trh

Second-handová a upcyklovaná móda se dostává v posledních letech čím dál více do popředí a vznikají nové platformy a akce pro její prodej či výměnu. Českému trhu módy z druhé roky vévodí sociální síť Vinted, kde si jednotliví uživatelé mezi sebou prodávají nebo vyměňují oblečení již od roku 2011 (dříve pod značkou VotočVohoz). „Peer-to-peer model ve výsledku vidíme jako největší nevýhodu této platformy. Na druhou stranu má Vinted přes milion uživatelů, to je pro nás skvělý signál, že je o second-hand trh zájem,“ uvádí Petrbok.  

Koncept jako Leepa Store na trhu podle něj ještě není. „Obecně je oblast resale módy hodně roztříštěná do několika typů obchodů a zákazník musí vědět, kam jít, je to dost časově náročné. Jsou tu kamenné obchody, nejznámější asi Textil House, který nese stále ještě nádech hrabárny, potom větší e-shopové sekáče a také malí prodejci i z řad upcyclovaných značek, kteří prodávají pouze přes Instagram.“ 

Kromě sloučení více značek a stylů na jedno místo staví nová platforma také na udržitelnějším řešení poštovného. Zatímco třeba na Vinted platí uživatel za doručení každému prodávajícímu zvlášť, Leepa Store konsoliduje objednávku od různých partnerům a zákazníkovi pošle jeden balíček. Jako hlavní inovaci však Petrbok vyzdvihuje vizuální identitu a celkovou energii: „Chceme celý trh nabourat a změnit jeho vnímání. Přeměnu pohání mladá generace Z, která má jiné potřeby a je velmi odlišná od ostatních generací. Aktuální trh celé slow fashion módy nám přijde opatrný, jemný – tělové a přírodní barvy, podobný styl komunikace. Což sice doposud dobře fungovalo, ale myslíme si, že přišel určitý vrchol a toto pojetí už neláká nové lidi.“ 

Zleva CTO David Feldstein, CEO David Petrbok a CFO Michail Gladyšev.

Obchodování bez peněz

Projekt Leepa se zrodil v roce 2019, kdy David Petrbok s kamarádem Michailem Gladyševem založili digitální second-hand tržiště fungující na principu výměny jedné věci za jinou. Ta navíc nemusí být nutně materiální, v aplikaci je možné nabídnout také služby a dovednosti. Přestože tým Leepa nyní směřuje kapacity primárně k novým projektům, kde vidí potenciál v byznysu i pozitivním dopadu na celkový ekosystém, ‚swapovací‘ platforma má momentálně okolo 2600 uživatelů a i bez aktivní marketingové podpory se základna rozšiřuje každý den. V delším časovém horizontu je v plánu vývoj nativní verze mobilní aplikace. 

„Na konci dubna budeme realizovat digitální swap dovedností Swipe some knowledge na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze. Budeme tak spouštět speciální customizovanou aplikaci Leepa Swap přímo pro fakultu, se kterou jako její absolventi úzce spolupracujeme,“ dodává Petrbok k otázce zapojení dovedností do výměnného obchodu. Zatímco swapování věcí má v Česku již poměrně silnou tradici, výhody výměny služeb si zatím málokdo umí představit, jak spoluzakladatel uvedl v rozhovoru pro Startupjobs Newsroom minulý rok. 

Potenciál swapu se startup rozhodl zmapovat i pomocí dotazníkového šetření, kterého se během února a března minulého roku zúčastnilo 1916 respondentů. Výzkum potvrdil rostoucí trend výměnného segmentu trhu z druhé ruky. Získaná data dále ukazují, že 94 procent lidí swapuje přes facebookové skupiny, nějakou mobilní aplikaci ke swapu používají tři procenta lidí. Nejsilnější motivací jsou udržitelnost a finanční úspora, dále pak poznávání nových lidí a zábava. 

Foto: Unsplash

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články