České Kaleido vezme seniory na výlet. Pomocí VR brýlí

České Kaleido vezme seniory na výlet. Pomocí VR brýlí

10. čvn 2020 Václav Lang 5 min

Oběma dědečkům Marka a Filipa Hášových chyběla možnost věnovat se v pokročilém věku své velké vášni - cestování. A tak jejich vnuci spojili síly a vymysleli projekt Kaleido. Ten má umožnit seniorům cestovat pomocí virtuální reality. První testovací pokusy ukázaly, že je mezi nimi o výlety prostřednictvím VR brýlí zájem, zbývá už jen sehnat finance.

Kaleido je první vlaštovkou bratrského týmu Flying Kale, jehož myšlenkou jsou projekty, v nichž se snoubí technologické vymoženosti se zlepšováním kvality zdravotní či sociální péče.

Marek Háša s brýlemi pro virtuální realitu.

Bratři, kteří mají bohaté zkušenosti z působení v zahraničí - Marek studoval a učil v Amsterdamu a Filip je majitelem digitálního studia Pixelfield se sídlem v Praze a Londýně - se výborně doplňují. „Téma digitálních inovací ve zdravotní péči mě dlouhodobě fascinuje, věnoval jsem se mu i během svého působení na University of Amsterdam. Brácha je zase člověk činu a díky tomu, že umí přivádět nápady k životu v digitální produkci, to krásně můžeme spojit, vypráví pro StartupJobs Newsroom Marek Háša.

Nápad virtuálního cestování pro seniory se Markovi urodil v hlavě díky jeho vlastním prarodičům. „S Filipem jsme měli oba dědečky velké cestovatele. Jeden nás již opustil a ten druhý na tom dlouhá léta není fyzicky tak, aby se mohl podívat někam na výlety," vypráví. „Dlouhodobě jsme u nich viděli, že jim to chybí, slýchali jsme od nich tunu historek z cest a zároveň jsme viděli, že je pro ně téma cestování nějakým způsobem choulostivé, nejspíš protože už ho možná nezažijí. Z toho vznikla myšlenka, že bychom mohli využít pohltivosti, kterou nabízí virtuální realita, abychom seniorům s omezenou pohyblivostí zase dopřáli nějaký unikátní zážitek. Člověk se buď podívá na nějaké nové místo, nebo se naopak vrátí tam, kde to zná, ale už tam třeba 20 let nebyl.

Základní schéma bylo jednoduché - pronajmout domovům pro seniory za pár stovek měsíčně headset s aplikací plnou výletů. Tu obstará Filipova společnost Pixelfield, zbytek je na Markovi.

Druhá polovina bratrského týmu - Filip Háša.

Nic není ztraceno

„Domov dostane do ruky headset, v kterém bude nahraná série výletů, a aktivizační terapeut nebo terapeutka ho může vzít a obcházet s ním pokoje jednotlivých babiček a dědečků a vždycky si s nimi prožít celý zážitek na nějaké intimnější bázi. Tím mám na mysli, že sice existují různé platformy dobrovolníků, kteří se jednou za čas staví v nějakém domově s VR headsetem a ukážou seniorům novou technologii, ale tam je to spíš o wow efektu z nové technologie, kdy třeba 30 lidí sedí v jedné místnosti, jeden si virtuální realitu zkouší a ostatní se na něj dívají. V našem případě si opravdu ten zážitek prožijí, což přináší pozitivum v podobě stimulace mozku, která je důležitá pro zpomalení nástupu demence, a také aktivizuje vzpomínky, jež zase podporují dlouhodobý rozvoj vztahu terapeuta se seniorem, přibližuje Marek Háša.

Jako nejvhodnější vybrali autoři headset Oculus Go.

Původní byznys model počítal s pronájmem zařízení včetně zaškolení a technické podpory, jak ale autor nápadu podotýká, nástup pandemie srazil kupní sílu domovů z „téměř nuly pod nulu", a tak se s bratrem rozhodli dodávat headsety zdarma. Peníze na vývoj se měly vybrat pomocí crowdfundingu a koncem léta chtěli hotový produkt představit. V kampani na HitHitu, která končí právě v těchto dnech, se však podařilo získat jen zlomek financí. „Šance, že ji dotáhneme do úspěšného konce, je skoro nulová, ale máme ve hře nějaké další možnosti financování, takže se nám snad s určitým zpožděním přeci jen podaří projekt rozběhnout a domovům doručit hodnotu, kterou v Kaleidu vidíme.

Projekt chtějí dotáhnout do finále také proto, že si ověřili, že je o něj skutečně zájem. „Kdybychom si na tohle neodpověděli, tak bychom se do toho ani nepouštěli. Testování v domově seniorů na Chodově nám vyvrátilo několik našich hypotéz, třeba že se senioři nebudou cítit komfortně, že z toho někteří budou zmatení, bude se jim točit hlava, souprava jim nebude sedět a podobně. Nikdo ale nepocítil žádnou fyzickou nevolnost, nikdo si ani nestěžoval, že by ho headset tlačil nebo něco takového, vypráví Marek Háša.

První test dopadl na výbornou

Při testovacím provozu si také ověřili, že starším lidem více vyhovuje klidnější virtuální prostředí, naopak s dynamičtější jízdou na raftu příliš nezabodovali. „Závěr byl ale takový, že z toho všichni byli nadšení. Slyšeli jsme věty typu: Tohle jsem v životě neviděla, je to super! Lidé dávali ruce před sebe, když zjistili, že mohou sahat na věci, hrozně se jim to líbilo a pochvalovali si, že je to něco jiného než televize.

Testování v Domově pro seniory Chodov.

Úspěch přičítá do značné míry i volbě headsetu Oculus Go, který má vysoké rozlišení a zároveň i snadné ovládání a je lehký a pohodlný. Navíc už autorská dvojice ví, že obsah musí být vytvořený seniorům na míru. Zatímco totiž většinoví uživatelé, tedy převážně mladí technologičtí nadšenci, si pořizují VR headsety za účelem prožití nevšedních a často adrenalinových zážitků, u starších lidí jsou naopak žádoucí statičtější záběry, při kterých mají čas se v klidu porozhlédnout. „Jako na seniorském výletu, uzavírá Háša.

Foto: Kaleido, archiv Marka a Filipa Hášových

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články