Jednoduše, včas a za fixní cenu. Nová platforma zefektivňuje a profesionalizuje stěhování
Ilustrační foto: Freepik

Jednoduše, včas a za fixní cenu. Nová platforma zefektivňuje a profesionalizuje stěhování

6. zář 2022 Anna Jurečková 2 min

Sjednávání stěhovacích služeb je tak trochu loterie. Výpočet ceny bývá orientační a ve výsledku je finální částka i o 30 procent vyšší. Nejen z tohoto důvodu stěhovácké řemeslo dlouho volalo po větší transparentnosti a jednodušší domluvě. K tomu dopomáhá digitalizace, které se ujali Viktor Guth a  Jan Huserek se svým startupem Stěhuju.

Po malování pokojů je s digitalizací na řadě další zkostnatělý obor – stěhování. Alespoň jednou za život to asi zažil skoro každý z nás. Stejně jako rozhodování, zda si věci odstěhovat svépomocí nebo zavolat na pomoc stěhováky. Právě podobná situace přivedla k podnikání Jana Huserka, který spolu s Viktorem Guthem založil startup Stěhuju.

Myšlenka na vytvoření aplikace, kde půjde na pár kliknutí zajistit stěhovací služby na míru a v požadovaný termín, vznikla loni v létě. Svojí tehdejší přítelkyni jsem ze srandy řekl, že si snad založím stěhovací firmu, protože jsem se stěhoval sám už dvanáctkrát. Můj kamarád Viktor tou dobou přemýšlel o platformě, která by zjednodušila lidem v Česku stěhování, tak jsme dali hlavy dohromady,“ popisuje začátky a vlastní zkušenost Huserek.

Stěhuju funguje v podstatě jako kterákoliv jiná online objednávka. Stačí zadat poptávku zahrnující standardní informace o nemovitosti a stěhovaných předmětech, datum a dojde ke spárování s profesionální stěhovací firmou. Startup se mimo jiné zaměřuje na optimalizaci kapacit. Díky široké škále navázaných partnerství a narůstajícímu počtu poptávek je často možné vyplnit obě cesty stěhovacího vozu. To kromě větší ekologičnosti přináší i výhodnější ceny pro zákazníky.

Některé stěhovací firmy nás berou jako konkurenci

„Když budu mluvit za klienty, realita je mnohdy taková, že stráví i hodiny voláním a psaním e-mailů různým firmám. Ty buď nemají volné kapacity, neodpoví nebo se následně doptávají na podrobnosti a ve finále se zákazník stejně nedozví to, co chce vědět. Klient chce většinou vědět dopředu cenu, která je často stanovena velmi orientačně, takže ve výsledku zaplatí i o 30 procent více. Pokud je u nás zadaná poptávka a rozsah stěhování správně, finanční částka je jasná hned a je finální,“ shrnuje hlavní výhody Huserek.

Platforma Stěhuju aktuálně prochází akceleračním programem Československé obchodní banky Start It, kde po boku dalších sedmi účastníků z řad startupů využívají pětiměsíčního poradenství a mentoringu. Startup má po necelém roce fungování podle zakladatelů na kontě stovky zakázek a roste o 20 procent měsíčně. Nyní uvažuje o investici a plánuje expanzi na Slovensko.

Nechceme být konkurencí pro stěhovací firmy, ale spíše partnery na dlouhodobou spolupráci. Někteří nás jako konkurenta berou, ale většinou stačí ukázat princip, jakým fungujeme, spolupráci ověříme první zakázkou a od té doby to funguje. Pokud se plní to, co jsme si na začátku stanovili. Pokud ne, bohužel je musíme vyřadit z portfolia, ale tím také eliminujeme stěhovací firmy, které zkrátka neposkytují kvalitní servis,“ vysvětluje Jan Husarek, jak se jim daří v oboru, kde dlouho platila stejná pravidla, prosadit.

PŘEČTĚTE SI: Najít malíře pokojů pomůže Adam. Nová platforma chce postupně digitalizovat řemeslo v Česku i zahraničí

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články