Jak lépe prodávat? Pomůže s tím startup Glyphic AI Čecha Adama Lišky, jenž pracoval ve Facebooku či Spotify
Glyphic AI automatizuje manuální procesy a poskytuje informace, které byly dříve nedostupné. Na další vývoj směřující k pomoci firmám optimalizovat strategie příjmů startup získal miliony dolarů. (Foto: Unsplash)

Jak lépe prodávat? Pomůže s tím startup Glyphic AI Čecha Adama Lišky, jenž pracoval ve Facebooku či Spotify

21. čvn 2023 Ondřej Černý 5 min

Startup Glyphic AI, který spoluzaložil a jako CEO vede Adam Liška, získal v pre-seedovém kole financování 5,5 milionů dolarů. Společnost automatizuje manuální procesy a poskytuje přehledy, které byly dříve nedostupné. Pomáhá tak firmám optimalizovat strategie příjmů a zvyšovat míru konverze.

Profesní kariéra Adama Lišky je poměrně pestrá. Už v roce 2003 začínal jako softwarový vývojář v Archivu výtvarného umění, obsáhlé databázi českého a slovenského umění, která zpracovává knihy, katalogy, časopisy, pozvánky, plakáty, ale také fotografie nebo diapozitivy. Základním principem je atomizace vkládaných dat a jejich všestranné propojení.

Pestré portfolio

Zajímavých zaměstnání prošel ale Liška více, podobně jako akademických učeben. Svou vysokoškolskou kariéru odstartoval ziskem bakalářského titulu na Univerzitě Karlově v oboru informatika při zaměření na strojový překlad u Ondřeje Bojara. Magisterský titul si odnesl hned ze dvou různých kontinentů. Na italské Università di Trento se při svém studiu zaměřoval na umělou inteligenci v oboru počítačového vidění, distribuční sémantiky a strojového učení, na australské University of Melbourne pak na počítačové a kognitivní vědy a zpracování přirozeného jazyka. Dosavadního akademického vrcholu dosáhl v roce 2017 opět v Itálii, kde na Università di Trento získal PhD za bádání v laboratoři funkčního neuroimagingu (Istituto Italiano di Tecnologia) v oblasti mozku a kognitivních věd. Analyzoval zde MRI data a genové exprese u lidských a myších modelů s mutacemi spojenými s autismem.

Nezahálel ale ani ve své profesní kariéře. Po několika dalších českých štacích na pozici softwarového vývojáře (Philip Morris ČR, Deutsche Börse Services) se přes stáže v IBM a Facebooku, kde se zaměřoval na výzkum systematičnosti učení v modelech sekvenčních neuronových sítí, dostal k tomu, aby ve Spotify vytvářel produkty pro strojové učení, které obohacují zvukový katalog hudební platformy.

Než v květnu 2022 společně s Devangem Agrawalem (bývalý vývojář ve společnosti Apple zaměřující se na Siri) založili Glyphic AI, prošel si Liška ještě více než tříletou londýnskou zkušeností ve společnosti DeepMind. Věnoval se tam strojovému učení. „Zkoumal jsem a sestavoval produkty pomocí velkých jazykových modelů,“ uvádí k tomu Liška.

Po nabírání zkušeností v pestré směsici zajímavých firem se Adam Liška pustil do budování vlastní firmy. (Foto: Glyphic AI)

S daty na zákazníky

Poté už následoval vlastní projekt. S Devangem Agrawalem si totiž uvědomili, že velké jazykové modely zásadně rozšíří způsob jejich práce a uživatelům umožní soustředit se na to, co je pro ně skutečně důležité. O tomto svém pohledu dokázali přesvědčit i investory, kteří startupu v pre-seedovém kole poskytli částku 5,5 milionu dolarů.

Oslovila je vize, se kterou Glyphic AI přichází. Pomáhá prodejním týmům lépe prodávat tím, že analyzuje interakce se zákazníky a poskytuje strategické vhledy do prodejních kanálů. Glyphic AI automatizuje manuální procesy, jako jsou kontroly nabídek nebo aktualizace řízení vztahů se zákazníky (CRM) a poskytuje informace, které byly dříve nedostupné. Firmám tak pomáhá optimalizovat strategie příjmů a zvyšovat míru konverze.

Co-founder Glyphic AI Devang Agrawal. Zkušenosti nabíral například ve společnosti Apple. (Foto: Glyphic AI)

Lídrem pre-seedového kola financování byl fond rizikového kapitálu Point72 Ventures. Významně se podílel také The Creator Fund a Dhyan Ventures. K financování přispěli také andělští investoři Mehdi Ghissassi, vedoucí produktu ve společnosti Google DeepMind, a Rushin Shah, ředitel společnosti Google Bard.

Umělá inteligence má potenciál transformovat téměř každé odvětví,“ myslí si Tara Stokes, šéfka investičního týmu Point72 Ventures, zaměřujícího se na společnosti věnující se umělé inteligenci a strojovému učení. „Věříme, že tým Glyphic AI přináší hluboké technické znalosti a jasné pochopení současných mezer na trhu. Jsme nadšeni, že můžeme podpořit jejich vizi a být součástí jejich cesty k budování nové generace konverzační umělé inteligence,“ doplnila Stokes.

S AI až do peněženky

Peníze jsou určeny na pomocníka postaveného na umělé inteligenci, který má pomoci prodejním týmům. Řešení vyvíjené londýnským startupem má využívat analýzu interakce se zákazníky všemi možnými komunikačními kanály a poskytovat poznatky a zpětnou vazbu o prodejních kanálech. Cílem je pomoci se zpracováním nestrukturovaných dat.

Napomoci by tomu měla trénovaná umělá inteligence, která rozumí tomu, co obchody uzavírá a co naopak jejich úspěšnému dokončení brání. Díky využití AI by firmy také mohly získávat jedinečné poznatky v průběhu celého prodejního cyklu a kupujícím tak na základě toho pomáhaly s jejich informovanými rozhodnutími.

Od přípravy před obchodní schůzkou až po generování marketingových materiálů musí skutečně účinné nástroje umělé inteligence nabízet intuitivní použití a hmatatelné výhody,“ řekl Adam Liška, CEO a spoluzakladatel Glyphic AI. „Náš konverzační přístup AI zahrnuje nejnovější pokroky generativní umělé inteligence. Od prvních uživatelů jsme už získali vynikající zpětnou vazbu. S tímto financováním budeme i nadále přetvářet, jak týmy spolupracují s prodejním softwarem,“ doplnil Liška.

Ukázka údajů poskytovaných Glyphic AI klientům. (Repro: Glyphic AI)

Historicky se totiž prodejní týmy potýkaly s problémy při rozhodování na základě dat. Ta, jimiž disponovaly v rámci svých systémů řízení vztahů se zákazníky (CRM), totiž často byla neúplná a subjektivní. Řešení vytváření Glyphic AI automatizuje manuální procesy a poskytuje přehledy, které byly dříve nedostupné. Firmy tak mohou díky tomu optimalizovat své strategie, a to i co se příjmů týče.

Myslíme si, že aktuální posun v oblasti umělé inteligence má potenciál začlenit pozitivní změny chování do prodejních organizací prostřednictvím intuitivního vedení během celého prodejního cyklu. Z práce, kterou Glyphic v této oblasti dělá, jsme velmi nadšení,“ konstatoval Bill Bauer, ředitel pro oblast obchodního rozvoje ve společnosti SBR Consulting. Firmy, která pomohla více než 75 tisícům prodejních profesionálům v téměř 900 společnostech, včetně takových, jako jsou Dropbox, Adastra nebo KPMG, dosáhnout jejich cílů.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články