HRtech startup Veremark dostal osm milionů eur na prověrky zájemců o práci
Přes Veremark by toto CV Rowana Atkinsona neprošlo. Foto: Pixabay

HRtech startup Veremark dostal osm milionů eur na prověrky zájemců o práci

21. čvc 2022 Petr Blažek 2 min

Britský startup Veremark se přidal k firmám, které nabízejí kontrolu uchazečů o práci. Oproti konkurenci nabízí vyšší míru automatizace a širší záběr: tvrdí, že v rámci všech dvaceti nabízených typů kontroly tahá data z 32 tisíc různých databází po celém světě.

Veremark zatím působí výhradně v anglickojazyčných zemích – je to devět velkých zemí Commonwealthu a Filipíny. V žádné zemi EU nepůsobí, přestože na svém webu tvrdí, že jeho řešení je v souladu s nařízením EU o ochraně osobních údajů (GDPR).

Veremark aktuálně nabízí řadu kontrol. Především, že u zájemce o práci zkontroluje jeho identitu, tedy identifikační kód, adresu apod. V poskytnutém CV ověří historii zaměstnání včetně případných časových mezer, deklarovanou kvalifikaci a deklarované profesionální nebo akademické úspěchy. Ověří také poskytnuté reference. Zaměstnavatel si může dále objednat kontrolu konfliktu zájmů (tedy angažmá v jiných firmách nebo organizacích) nebo právního postavení (pracovní povolení, přítomnost na sankčních seznamech, vakcinace…). Anebo může získat výpisy z monitoringu médií nebo sociálních sítí a také výpisy z nejrůznějších veřejných i soukromých rejstříků. Jde o rejstříky trestů, přestupků, zákazů činnosti v různých oborech, insolvencí apod. Veremark nabízí i kontrolu vůči databázím ke kreditní historii, a dokonce i psychometrický test.

V zemích, kde Veremark odstartoval, jsou podobné kontroly využívány běžně, ale dosud především u kandidátů do firemních oddělení, jako jsou finance nebo právo; jejich využívání při náboru zaměstnanců do jiných oddělení je však na vzestupu.

Například ve Spojených státech jsou však podobná řešení čím dál častěji využívána nejen při náboru nových zaměstnanců, ale i k screeningu těch stávajících. Velké množství firem má dokonce povinnost kontrolovat takto – a to periodicky – všechny své zaměstnance. Jde o ty firmy, které mají zákazníky z citlivých oblastí veřejného sektoru (obrana apod.).

Na trhu software a služeb pro kontrolu existuje řada zavedených hráčů – především ve Spojených státech je běžné, že firmy i HR agentury buď takový software využívají, nebo kontrolu údajů od uchazečů či zaměstnanců outsourcují.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články