Hřejivé body Moody je po pěti letech vývoje hotové. Uleví od menstruačních bolestí srovnatelně jako ibalgin

Hřejivé body Moody je po pěti letech vývoje hotové. Uleví od menstruačních bolestí srovnatelně jako ibalgin

21. dub 2022 Anna Jurečková 9 min

Ulevit ženám od menstruačních bolestí pomáhají nejčastěji dvě věci: analgetika a teplo. Obě cesty mají srovnatelné účinky, ale různé nevýhody. Zatímco u prášků jsou to především riziko závislosti a vedlejší účinky, u hřejivých pomůcek je limitující jejich neflexibilita, jsou vázané na domácí prostředí. Tento problém se rozhodla vyřešit designérka Kateřina Rydlová a vyvinula hřejivé body, které kombinuje pohodlný materiál a patentovanou hřející technologii ovládanou přes aplikaci.

Většina žen při bolestivé menstruaci sáhne po ibalginu. Vyplývá to mimo jiné z pozorování designérky Kateřiny Rydlové, která se ve své práci zaměřuje na zdravotnické pomůcky. Ta si zároveň všimla, že řada z nich prášek tlumící bolest používat nechce, jen často nevidí jinou možnost. Přestože existují i jiná řešení, dokonce se srovnatelným účinky, jejich použití není vždy slučitelné s každodenním životem. Mají ale jedno společné – úlevu přinášejí využitím lokálního tepla. Pomáhá totiž uvolnit svaly pánevního dna, a tím eliminuje bolesti a křeče v břiše, nejčastěji způsobené stahy dělohy. 

Odpovědí na tento problém je body Moody, na jehož vývoji a testování Rydlová pracovala posledních pět let a aktuálně ho s kolegyní Dorotou Kajfoszovou uvádí do prodeje. Díky využití chytré textilie hřeje v oblasti podbřišku a beder, umožňuje takřka neomezený pohyb a zároveň vypadá dobře. Zdrojem tepla jsou dvě baterie, natolik malé a lehké, že se zapnou do kapsičky a nejsou vidět. Na jedno nabití vydrží hřát až tři hodiny a jejich intenzita se ovládá prostřednictvím bluetooth v mobilní aplikaci. 

„Úleva od menstruace hřáním není žádná novinka, ale integrace do oděvu je v otázce menstruačních bolestí unikátní a máme ji patentovanou. Existují různé dečky, termofory nebo polštáře a efekt je totožný. Ostatně když jsem se v rámci dotazníkového šetření ptala holek, co jim pomáhá, prášek a teplo bylo zhruba na stejné úrovni. Rozdíl byl ale v kontextu. Když mohou být doma, sáhnou po polštářku. Pokud jsou do práce, vezmou si ibalgin,“ vysvětluje Rydlová. 

Z univerzity na vlastní nohy

Poprvé se začala tématem menstruace zabývat v roce 2017 v rámci semestrální práce na téma závislosti při studiu designu na Fakultě architektury na ČVUT. Právě tehdy se začalo rodit řešení, které v sobě snoubí design a péči. „To téma mě pohltilo a rozhodla jsem se mu věnovat dál. Zažádali jsem o grant, který vývoj financoval další dva roky. A protože šlo o design úzce spojený s elektronikou, začala jsem projekt v rámci ČVUT rozvíjet ve spolupráci Fakulty architektury a Fakulty elektrotechnické,“ popisuje začátky tehdejší studentka prvního magisterského ročníku. 

Prvními hmatatelnými výsledky byly odevzdání funkčního vzorku jako diplomové práce a nominace na Národní cenu za studentský design v roce 2019. „Poté jsem na bodýčku ještě pár měsíců pracovala v rámci školy, dojížděl nám grant. Bylo nás okolo pěti, nejvíce jsem projekt řešila s doktorandem Tomášem Tichým. Nakonec jsem ale dospěla do fáze, kdy jsem měla pocit, že už výrobek s univerzitou nemám jak posunout dál. Je to skvělé zázemí na akademický výkop, ale překlenutí do komercializace často chybí,“ pokračuje v popisu cesty Rydlová. 

Po odchodu z fakulty nastoupila jako healthcare designérka do českého medicínsko-technologického startupu Stimvia (původně Tesla Medical). Ten se od roku 2014 zabývá léčbou inkontinence pomocí neinvazivní neuromodulační metody. Zde Kateřina Rydlová v rámci čtyřdenního pracovního úvazku začala získávat další zkušenosti ze světa zdravotnických pomůcek. Od univerzity odkoupila práva na užívání licence, aby mohla pokračovat v dalším vývoji již na vlastní pěst.

PŘEČTĚTE SI: Český startup přichází s převratnou léčbou inkontinence. Stimulací nervů elektrickými impulzy dokáže vytrénovat mozek

Nápad zaujal ve Švédsku

„Mým cílem bylo zmenšit baterku a vyřešit pratelnost bodýčka. Měla jsem k ruce svoji mamku, která šila všechny potřebné vzorky. Původně jsme vodivou část oděvu vyšívaly stříbrnou nití. Chtěli jsme ale přijít s něčím, co se dá vyrábět sériově, v tisících kusech. Naše řešení bylo funkční pro desítky až stovky. Po konzultaci s textilkami jsme proto vyšívání zavrhli,“ vzpomíná Rydlová. 

Následovaly další milníky. Spojení s Dorotou Kajfoszovou, společné založení firmy, prezentace prototypu na Designbloku a nakonec také navázání spolupráce se švédskou firmou Inuheat. Právě oslovení společnosti vyvíjející komponenty do chytrých textilií byla pro současnou podobu produktu zlomová. 

Hřejivá vrstva je integrovaná v oblasti podbřišku a beder, vyhřívá ji bezdrátová baterie propojená s mobilní aplikací. 

„Ve Švédsku jsem se tou dobou pohybovala, dokonce jsem uvažovala o doktorském studiu, protože ve Skandinávii jsou v oblasti health care a designu trochu dál. Nakonec jsem narazila na Inuheat a prostě jsem jim napsala. Neměla jsem hotový produkt, ani velkou firmu, takže jsem nevěřila, že se ozvou. Oni ale byli z body Moody nadšení a teď je to přesně rok, co si nás vybrali jako jeden ze startupů, se kterým budou v daném roce spolupracovat,“ popisuje Rydlová a dodává, že největším přínosem bylo potkat skupinu lidí, kteří byli schopni zodpovědět veškeré otázky ohledně materiálů, pratelnosti, ale také udržitelnosti. 

Bez ibalginu

Body Moody se tak stal jediným českým startupem a také jediným projektem v oblasti zdravotnictví pod křídly firmy Inuheat, která se zaměřuje na vyhřívání oblečení do zimy. Švédský partner českému týmu pomohl zejména s dodáním certifikovaného konektoru a baterek, které jsou lehké a na konektor se připojují bezdrátově. Výsledkem je na první pohled obyčejné elastické černé body s integrovanou hřejivou vrstvou vloženou mezi dalšími vrstvami látky z viskózy. 

První série je tak po měsících testování ženami s různě silnými menstruačními bolestmi připravená vstoupit na trh. „Výsledky testování jsou vypovídající, všechny ženy až na jednu jsou od té doby, co používají body, bez ibalginu. Naše testerka s endometriózou má křeče i mimo cyklus a denně brala tři nebo čtyři ibalginy. V současné době je na jednom prášku, ale i tak je to skvělé zlepšení,“ dodává Rydlová. Pořizovací cena body je 9950 korun a dodání je naplánované na srpen. 

„Cena odráží výběr materiálů a technologie, aby produkt vydržel minimálně 200 pracích cyklů a minimálně 300 dobití baterií na sto procent. Všechny holky, které body vyzkoušely, by si ho na základě používání pořídily a doporučily ho svojí kamarádce. Balíček kromě samotného bodýčka obsahuje baterky, nabíječku, prací sáček a další doplňky,“ uvádí designérka. Prodej v obchodech nebo na e-shopu zatím nechystá. Body je možné objednat v předprodeji a brzy přibude možnost si ho osahat a vyzkoušet v holešovickém showroomu e-shopu Kalíšek.cz.

Autorka myšlenky designérka Kateřina Rydlová. 

Do budoucna je v plánu expanze do Švédska a možná i dalších zemí. I v globálním měřítku je oděv ulevující od menstruačních bolestí zatím unikátní. Nejprve je ale podle Rydlové potřeba otestovat reakci uživatelek na produkt i na cenu a zjistit reálnou poptávku. Odhadnout objem výroby je v tuto chvíli těžké. 

„Výroba teď trvá dlouho. I proto, že to děláme poprvé, se bavíme o zhruba půlročním procesu. Musíme se soustředit na to, aby série byla zopakovatelná znovu, za kratší čas a s menším stresem. To je pro nás teď priorita, potom budu ale určitě zkoušet další rozšíření v rámci produktu, jako jsou střihy, materiály, barvy. Technologie je vyřešená, takže bude prostor si hrát,“ doplňuje Rydlová, která zároveň aktuálně dokončuje design přístroje pro Stimvia, pracuje na rehabilitační pomůcce pro děti a projektu pro výrobce zdravotnických lůžek a dalších příslušenství Proma Reha.

V aplikaci tepla při řešení zdravotních obtíží vidí velký potenciál, ráda by se tak časem zaměřila i na další možnosti propojení zdraví a hřání. „Budoucnost vidím v domácí péči. Posun k samoléčbě a telemedicíně ukázala i pandemie. Je mi bližší pracovat na přístroji, který může člověk používat sám z domova, a vidím tam i budoucnost uplatnění chytrých textílií,“ uzavírá Kateřina Rydlová. 

Foto: Body Moody

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články