Hlad po digitální kvalitě prospěl startupu Smartlook. V USA plánuje investorské kolo, svým lidem rozdělí akcie

Hlad po digitální kvalitě prospěl startupu Smartlook. V USA plánuje investorské kolo, svým lidem rozdělí akcie

5. kvě 2022 Šárka Mrázová 5 min

Brněnský startup Smartlook letos plánuje v USA další fundraisingové kolo, roste v počtu zaměstnanců i obratu a buduje novou mateřskou firmu v San Francisku. „Chystáme se oslovovat investory a ‚naraisovat’ dost peněz,” prozradil pro StartupJobs Newsroom spoluzakladatel a výkonný ředitel Smartlooku Petr Janošík. Globální hráč na trhu webové analytiky a mobilních aplikací chce navíc všem svým zaměstnancům rozdělit desítky milionů korun v podobně zaměstnaneckých akcií, což dělá v Česku i kvůli nedostatečné legislativě zatím málo firem.

Český Smartlook stojí za vývojem analytického nástroje, pomocí něhož sleduje po celém světě na webech a v mobilních aplikacích chování uživatelů. Každý měsíc jich průměrně rozklíčuje až 350 milionů a odhaluje chyby, díky čemuž zlepšuje kvalitu digitálního prostředí. Působí už téměř v 80 zemích, nejvíce zákazníků má v USA. Loňský obrat Smartlooku činil 107 milionů korun a meziročně vzrostl o 79 procent. Ekonomická krize a pandemie na startup podle Janošíka nedolehla, například letos v březnu svůj obrat meziměsíčně zvýšil o deset procent. „I když se tvrdí, že je cítit ochlazení trhu, tak my ho moc nevidíme,” konstatoval Janošík. 

V Americe, kde firma působí už od samého počátku od roku 2016, nabírá v současnosti nejvíce zaměstnanců pro obchod a služby zákazníků. Stále ale hledá nejvíce v Česku zejména developery a produktové manažery. Kromě toho nedávno otevřela kancelář v New Yorku a buduje „matku” v San Francisku. „Jedním z faktorů poptávky po našich službách je kvalita digitálního prostředí. Všichni najednou začali digitalizovat a zjistili, že bez onlinu to nepůjde. Zároveň je hlad po tom, aby se digitální prostředí dělalo kvalitně,” dodává. Zákazníci si podle něj vybírají e-shop právě podle toho, kde se jim nakupuje nejlépe, a k tomu přispívají i služby Smartlooku.

Petr Janošík, spoluzakladatel CEO startupu Smartlook

Startup chce v USA rozvíjet zejména obchodní aktivity a zákaznickou podporu, vývoj by však rád ponechal v Česku. „Střední Evropa je pro development super, máme skvělé podmínky najít skvělé kandidáty na vývoj, i cenově je to výhodnější než na Západě. Nechceme do Států přetahovat vývojářský tým, je to nyní více než polovina firmy,” říká Janošík. Připouští ale, že firma časem může přemístit do USA obchod pro západní část světa kromě Evropy. V dalších letech je také možné, že se do zámoří přesune některá z manažerských rolí.

V současnosti startup připravuje další kolo fundraisingu, vedení firmy podle Janošíka chce, aby se uskutečnilo právě v Americe. „Bavíme se s Investment Bankers, kteří nám pomůžou najít ve Státech toho správného investora,” poznamenal s tím, že ochlazení byznysu i kvůli válce na Ukrajině je cítit i za oceánem. Fundraisingové kolo odstartuje Smartlook v první polovině letošního roku, pokud by se uzavřelo do prosince, považoval by to Janošík za úspěch. 

Zaměstnanecké akcie pro všechny ve firmě

Firma také zavádí zaměstnanecký benefit oblíbený v západních zemích, s pomocí programu ESOP (Employee Stock Option Plans) mezi zaměstnance rozdělí své akcie. Aby se všichni mohli podílet na jejím úspěchu, nejen management. „Je škoda, že počet českých firem s ESOPem pro celý tým je tak nízký a z benefitu těží nejčastěji pouze klíčoví zaměstnanci. Ovšem na jednu stranu se nelze divit, české legislativa totiž není na podobné programy vůbec připravená a je velmi složité je realizovat. Nemluvě o daňovém zatížení, které takový ‚český ESOP’ má,” upozorňuje Janošík. Je podle něj zapotřebí se zamyslet nad tím, že zaměstnance už nelze motivovat jen multisport kartou nebo proplacením telefonu.

Zaměstnanecké akcie mohou ovlivnit úspěch celé firmy, je přesvědčen Janošík. Smartlook si svůj ESOP nastavil jako procentuální podíl z ročního platu zaměstnance, který získává na hodnotě s odpracovanou dobou. Každý měsíc obdrží pracovník 1/48 podílu, který je možné po čtyřech letech, nebo jeho poměrnou část při odchodu dříve, konvertovat do podoby akcií. Výsledná částka je standardně vyplacena při exitu firmy nebo IPO, první veřejné nabídce akcií.

ESOP představuje akciové opční plány, které za definovaných podmínek dávají zaměstnancům právo na podíl na firmě. Oblíbené jsou především u startupů vzhledem potenciálu na vysoké zhodnocení, přičemž nemusejí v danou chvíli disponovat dostatečným kapitálem, aby mohly zaplatit ty nejlepší zaměstnance. Jsou nicméně schopny konkurovat velkým nadnárodním firmám a jejich robustním systémům odměňování. Kromě toho ESOP výrazně přispívá k vyšší motivovanosti a udržení zaměstnanců v rozvíjející se firmě. V Česku je však i kvůli nedostatečné legislativě běžnější, že se opční plán dělí jen mezi část vybraných pracovníků.

Foto: Smartlook

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články