Gabriel Eichler a jeho Benson Oak podpořili firmu s ambicí změnit model financování školního sportu
Školní sportovní trh pro mládež má v USA hodnotu několika desítek miliard dolarů. Společnost Aktivate z něj hodlá získat značnou část. (Ilustrační foto: Unsplash)

Gabriel Eichler a jeho Benson Oak podpořili firmu s ambicí změnit model financování školního sportu

19. čvc 2023 Ondřej Černý 4 min

Aktivate, poskytovatel školního sportovního softwaru, oznámil uzavření investičního kola série A v hodnotě 3,7 milionu dolarů. Vedli jej VC fond Will Ventures, izraelská společnost rizikového kapitálu Tal Ventures a Benson Oak Ventures byznysmena Gabriela Eichlera. Podíleli se na něm také 97212 Ventures a Tieferes Ventures. Společnost plánuje prostředky využít k integraci nových funkcí, které poskytnou nejen sportovním šéfům možnost centrálně a online spravovat svou agendu.

Aktivate je digitální obchodní platforma pro manažery, trenéry, školy a rodiče. Zaměřuje se na americký 40miliardový školní sportovní trh pro mládež. Její řešení sportovního managementu v sobě integruje digitální správu a platby. Díky tomu mohou sportovní šéfové a trenéři řídit četné interní a externí potřeby, které související s registrací sportovců, zvládáním zranění, řízením, plánováním, týmovou komunikací nebo získáváním finančních prostředků.

Řešení fundraisingu společnosti Aktivate je digitální evolucí. Kvůli zjevným omezením pro osobní fundraising, jako je například menší dosah, tyto snahy obvykle nedosahují svých cílů. Aktivate dané nedostatky zohledňuje a zlepšuje reálné výsledky, což je neocenitelné pro každého sportovního šéfa, který řeší financování programů pro stovky nebo tisíce dětí,“ konstatoval spoluzakladatel a výkonný partner ve společnosti Will Ventures Brian Reilly.

Administrativa i další růst

Softwarová platforma Aktivate pro sportovní management se používá ve více než 30 státech USA také k řízení některých z největších sportovních programů v zemi. Sportovci, manažeři, trenéři, ale i sportovní svazy jejím prostřednictvím mohou snadno spravovat své organizační a finanční záležitosti týkající se školních sportů a studentských aktivit.

Aktivate byl navržen tak, aby byl švýcarským armádním nožem pro každou školní sportovní komunitu. Napříč odvětvími pomáhá využitím nových technologií tomu, aby se sportovci organizovali a předcházeli chybám. Akademici a pedagogové by neměli zůstat pozadu. Jsme hrdí na to, že naše řešení nabízíme za cenu, která je zlomkem ceny konkurence a zároveň urychluje přístup k moderním technologiím pro všechny,“ říká předseda představenstva Aktivate a bývalý CEO společnosti AOL Jon Miller.

Sada produktů Aktivate byla vyvinuta společně s manažery a pedagogy tak, aby jim co nejvíce usnadnila správu administrativy. V současné době firma spolupracuje se šesti z deseti největších školských svazů v zemi. Společnost plánuje v příštím roce růst o 200 až 300 procent a získané prostředky od investorů plánuje využít k vylepšení stávajících funkcí a integraci těch nových.

Řešení Aktivate má usnadnit správu administrativy a zároveň pomoci s úspěšnějším výběrem finančních prostředků. (Repro: Aktivate)

Jsme nejlepším přítelem sportovního ředitele a poskytujeme mu klíč k vybudování silné komunity prostřednictvím školního sportování. S nově získaným financováním plánujeme pokračovat v rozšiřování naší platformy, aby lépe vyhovovala potřebám sportovních oddílů po celé zemi a abychom poskytovali našim uživatelům maximální hodnotu,“ myslí si CEO Aktivate Hesky Kutscher.

PŘEČTĚTE SI: Co má společného vrcholový sport a top management? „Sportu vděčím za to, kde teď jsem,” říká úspěšný basketbalista a marketér

Miliardový trh k dispozici

Už loni tržby firmě meziročně vzrostly zhruba o 250 procent. Letos vykázala milion aktivních uživatelů, mezi které patří třeba zdravotní pojišťovna United Healthcare nebo NCSA College Recruiting, organizace propojující středoškolské sportovce s vysokoškolskými trenéry. Aktivate pracuje s tím, že její trh má potenciál více než 50 milionů uživatelů ve Spojených státech.

Za posledních deset let se mládežnický sportovní průmysl v USA rozrostl o více než 60 procent  a jeho hodnota se znásobila na přibližně 30 až 40 miliard dolarů ročně. Navzdory tomuto růstu řada škol stále při financování sportovních oddílů spoléhá na každoroční sbírky a další finanční podporu.

Integrovaný nástroj Aktivate pro digitální fundraising umožňuje ředitelům sledovat informace o dárcích, cíle dárcovství a jejich aktuální statusy. Pomocí online crowdfundingu jsou uživatelé Aktivate schopni dramaticky zvýšit své šance a zajistit si výrazně více finančních prostředků než při tradičním osobním poptávání, a to při zlomku vynaloženého úsilí. Dosud fundraisingová platforma Aktivate pomohla získat více než 35 milionů dolarů. Celkové financování Aktivate od jeho vzniku přesáhlo více než 14 milionů dolarů.

Československá stopa

Ambicí Aktivate je změnit způsob, jakým jsou školní sporty financované a pomoci odstranit finanční překážky, které brání tomu, aby více studentů mohlo poznat pozitivní přínosy účasti na sportovních a jiných školních aktivitách.

Jsme odhodláni rozšířit naši platformu a demokratizovat přístup k moderním technologiím pro všechny sportovní oddíly. Cílem je také snížit finanční náklady na pouhý zlomek ve srovnání s konkurencí,“ uvádí firma s tím, je jejím cílem je v průběhu letošního roku a 1. čtvrtletí roku 2024 uvádět na trh nové produkty a služby.

Společnost Aktivate vznikla v roce 2021 po akvizici společností RegisterMyAthlete a ScheduleGalaxy. Zaujala i známého ekonoma, investičního bankéře, investora, krizového manažera Gabriela Eichlera, který založil investiční společnost Benson Oak. Předtím zastával vedoucí manažerské funkce v bankovnictví a v průmyslu v USA i v Evropě. Působil také jako předseda představenstva, prezident a CEO společnosti VSŽ, největší železářské společnosti ve střední Evropě. Firmu vyvedl z pokraje bankrotu, byl autorem její finanční a provozní restrukturalizace, obnovil její rentabilitu a poté dojednal prodej jejího železářského podnikání společnosti US Steel.

Investor a zakladatel Benson Oak Gabriel Eichler. (Foto: Benson Oak Ventures)

Mezi roky 1994 a 1998 Eichler působil jako místopředseda představenstva a do konce roku 1996 generální ředitel společnosti ČEZ. Mezi jeho další angažmá patří působení na postu místopředsedy dozorčí rady ČSOB, členství v dozorčí radě České pojišťovny a Slovenské spořitelny nebo členství v představenstvu EastWest Institute a americké Atlantické rady. Počátkem devadesátých let také radil československé vládě s ekonomickou transformací.

PŘEČTĚTE SI: Virtuální platforma pro trénink hokejistů Sense Arena se chystá zaměřit na další sport. Na rozšíření získala tři miliony dolarů

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články