Unikátní brněnské drony vydrží ve vzduchu až 200 hodin. Mají střežit africké parky, elektrárny i hranice

Unikátní brněnské drony vydrží ve vzduchu až 200 hodin. Mají střežit africké parky, elektrárny i hranice

17. bře 2020 Lenka Kejlová 4 min

Brněnský startup Free Horizons se se svou unikátní technologií pomalu začíná prosazovat v zahraničních misích. Jejich pokročilé drony mohou brzy střežit africké národní parky a také budou nezbytnými pomocníky pro ozbrojené složky evropských států. Jiří Mrnuštík, zakladatel firmy a duše celého projektu, nám mimo jiné prozradil, v čem jsou jejich stroje jedinečné a co má firma v plánu do budoucna.

„Výrobě a šifrování dronů se pod hlavičkou Free Horizons věnujeme od podzimu 2016, kdy jsem firmu založil. Zkušenosti v této oblasti jsem ale sbíral na své profesní dráze již dlouho před tím. Založení firmy byl proto další logický krok v rámci diverzifikace podnikatelských aktivit,“ nastiňuje na úvod Jiří Mrnuštík.

Technologie Free Horizons je unikátní svým rozsahem, zabezpečením a zejména všestrannou využitelností, kterou zakladatel firmy prezentuje na cílových zákaznících: „Naše drony mohou vykonávat nepřeberné množství misí, cílíme zejména na ozbrojené složky států, celní a pobřežní stráže, integrované záchranné složky a velké korporace, které díky našemu řešení mohou monitorovat rozsáhlé pozemky od jaderných elektráren až po důlní komplexy.“

„Klientům nabízíme ucelené řešení na míru, přizpůsobené jejich konkrétním potřebám. Nenabízíme pouze ‚dron v krabici’. S jedinečným softwarem dodáváme také námi vyrobený hardware včetně nezbytného zaškolení a následného servisu,“ dodává ředitel společnosti Alexander Tokár.

Naše unikátní řešení je ryze české, a tak to i zůstane, včetně výroby, kterou zatím neplánujeme přesouvat do zahraničí, říká o Free Horizons majitel - Jiří Mrnuštík (na fotce vlevo, vpravo Alexandr Tokár - ředitel společnosti; foto: archiv Free Horizons).

Tým Free Horizons vyvinul novou technologii autonomního systému leteckého sběru dat ADCS s vysoce sofistikovaným softwarem a vlastním hardwarem. „Aktuálně máme, zejména do vývoje, nainvestováno zhruba 17,5 milionu korun. Jednoho českého minoritního investora, jehož identitu bychom neradi zveřejňovali, již máme, ale rádi bychom rozšířili vývoj, výrobu a prodeje na další zahraniční trhy, proto hledáme silného investičního partnera,“ prozrazuje Jiří Mrnuštík.

Dron typu ARGUS PREDATOR v akci (foto: archiv Free Horizons)

Follow Me

Zatímco komerční drony se udrží ve vzduchu přibližně půl hodiny a zahraniční konkurence garantuje délku letu pouze něco kolem dvou hodin, tak brněnské drony vybavené technologií napájení na dálku mohou létat prakticky neomezeně dlouho, a to díky patentovanému systému napájení, kdy je napájecí stanice vybavena kabelem a navijákem, který umožňuje vypustit dron až do výšky 200 metrů s délkou letu až 200 hodin v kuse. Díky funkci FollowMe lze navíc stanici umístit na vozidlo či loď. Dron pak bude stanici následovat, kamkoli se pohne, rychlostí až 60 km/h (což je jeho maximální provozní rychlost).

„Naše řešení umožňuje kromě stacionárního střežení oblasti také pohyblivé střežení, čímž výrazně rozšiřujeme plochu, kterou lze ze vzduchu monitorovat. Využití je opravdu velké množství – můžeme zabezpečit monitoring letišť, střežit fotovoltaické elektrárny, hranice státu, konvoje v poušti anebo pobřeží z lodi,“ vypočítává přednosti napájecí technologie Alexander Tokár. „Některé typy našich zařízení dokážeme vybavit hybridním pohonem, který umožní dron udržet autonomně ve vzduchu až pět hodin, a přitom dokážou nést náklad až do 50 kg. Takové zařízení pak můžeme využít k transportu v nedostupných či rizikových oblastech,“ doplňuje možnosti využití Jiří Mrnuštík.

Drony jsou vybaveny funkcí inteligentního rozpoznávání objektů (foto: archiv Free Horizons).

Horkou novinkou je projekt nabíjecí stanice. Jedná se o rozložitelný kufr, který slouží jako přistávací plocha s elektrodami pro nabíjení. Stanice lze umístit na strategických místech – např. ve městech – a menší drony s nosností cca 0,5 kg pak mohou létat mezi nimi. Prostřednictvím nich pak mohou být transportovány třeba léky, krabičky první pomoci či drobné zásilky. „S takovým řešením bude moci jeden dispečer obsluhovat několik dronů, které budou zajišťovat dopravu zásilek v trasách mezi jednotlivými nabíjecími stanicemi za zlomek nákladů oproti dnešním způsobům fyzického doručování,“ vysvětluje výhody dronového systému doručování Jiří Mrnuštík.

Unikátní nabíjecí základna (foto: archiv Free Horizons)

Přestože produkt je ryze český, firma v současnosti cílí zejména na zahraniční trhy. „Aktuálně vyjednáváme s několika evropskými i mimoevropskými zeměmi o využití našich zařízení jejich armádami, místními ozbrojenými složkami, celní stráží a policií. O naše řešení projevil zájem také klient z Afriky, kde by se v budoucnu měly drony uplatnit při monitorování národních parků. Své obchodní aktivity rozšiřujeme i do Latinské Ameriky a Spojených států,“ vypočítává obchodní zacílení Alexander Tokár.

Obchodní aktivity firmy však nezaostávají ani v České republice, momentálně má Free Horizons rozjednané nabídky pro tři klíčové státní organizace, o které se jedná ale zatím prozrazovat nechtějí. Brněnské drony jsou vhodné také pro soukromý sektor a jednotlivce, pokud dodrží legislativu. Ta zatím neumožňuje realizovat mise, při kterých se dron pohybuje v hustě obydlené oblasti či přelétává nad cizími pozemky. „Pokud by chtěla soukromá osoba uskutečnit misi nad cizími pozemky, musí mít podpisy všech jejich majitelů, což v reálu není možné,“ podotýká Jiří Mrnuštík.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články