Dobrá kondice vypadá jinak. Analytici letos čekají hospodářskou stagnaci
Foto: Unsplash

Dobrá kondice vypadá jinak. Analytici letos čekají hospodářskou stagnaci

1. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Lednové šetření České národní banky mezi analytiky bankovních domů přineslo očekávaný výsledek. Získané údaje totiž naznačují jasný pokles roční prognózy inflace. I v tříletém časovém horizontu se předpokládaná cenová dynamika snížila, ovšem v menším rozsahu.

Letos analytici stále počítají s hospodářskou stagnací, která by se v roce 2024 měla proměnit ve více než dvouprocentní ekonomický růst. Změna základních úrokových sazeb se na následujícím měnověpolitickém zasedání neočekává. S jejich poklesem analytici počítají spíše až ve druhé polovině letošního roku.

Prognóza kurzu koruny opět reagovala na nedávný vývoj domácí měny na devizovém trhu, nicméně nadále je její aktuální úroveň analytiky považována za mírně nadhodnocenou a očekává se její korekce ke slabším úrovním.

Napětí na trhu práce by se nemuselo uvolňovat tak rychle, jak se dříve očekávalo. Růst nominálních mezd by tak měl v letošním roce vykázat vyšší tempo, než se předpokládalo před měsícem. V příštím roce by pak měl mzdový růst zpomalit.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články