Dlouhodobý kontakt i bootcampy. Trendy v náboru podle technologických firem
Nábor se částečně vrací do normálu, ale i testuje nové metody. Ilustrační foto: Freepik

Dlouhodobý kontakt i bootcampy. Trendy v náboru podle technologických firem

19. zář 2022 Anna Jurečková 3 min

Dva roky probíhal náborový proces v režii pandemických omezení. Na dálku, v rouškách a někde se z důvodu ekonomické nejistoty v prvních měsících nekonal vůbec. Letošní rok je tak ve znamení částečného vracení do normálu, ale i testování nových metod a hledání střední cesty mezi tradičním a online náborem. Jaký recept na nábor talentů, kteří jsou zejména v oblasti IT nedostatkovým zbožím, mají technologické firmy?

Podpořit náborové kampaně bootcampy

České vývojářské studio Applifting rozjelo v létě první bootcampy. Pořádáním dvoutýdenních programů pro školení vývojářů a hledání nových talentů reaguje na aktuální nedostatek mediorních a seniorních programátorů na českém pracovním trhu. „Mladým programátorům, kteří ještě studují nebo mají chvíli po škole, chceme ukázat, jak vypadá práce ve vývojářském studiu, a předat pomocí našich specialistů potřebné know-how. Těm nejlepším nabídneme místo u nás v týmu,“ komentuje Filip Kirschner, spoluzakladatel a COO Appliftingu.

„Zatím jsme vždy Appliftery nabírali klasickou cestou, takže je pro nás bootcamp takový experiment a vlastně i risk. Kvůli času mentorů a našich vedoucích týmů nás vyjde organizace těchto bootcampů na stovky tisíc korun, přičemž nemáme zaručenou návratnost. Obecně je dnes na trhu nabídka kvalitních mediorních a seniorních programátorů velmi omezená, takže i kdybychom z bootcampu získali jen několik nejtalentovanějších účastníků, ze kterých se prací na našich projektech postupně stanou senioři, rozhodně se nám investice času a prostředků vyplatí,“ uvádí Vojtěch Šanca, HR marketingový specialista Appliftingu, který přišel s ideou pořádání bootcampu.

Nové způsoby náboru hledá Applifting mimo jiné i v důsledku spolupráce s technologickou společností Telus v hodnotě 275 milionů korun. Divizi Telus Health pomůže digitalizovat zdravotnictví v Kanadě vývojem systému vzdáleného monitoringu pacientů, virtuální sestřičky a integrací sdíleného registru lékařských záznamů a vládních systémů. Jen letos chce kvůli novému projektu vývojářské studio sídlící v Karlíně nabrat 30 nových zaměstnanců, výhledově pak dalších 40.

PŘEČTĚTE SI: Firma, kde se lidé řídí sami. Applifting nechává nahlédnout pod pokličku tyrkysové organizace

Udržet kontakt i v případě, že se představy neprotnou

Nedostatek vývojářů je téma řady firem. Po svém si s tímto problémem poradila technologická společnosti BiQ Group, která letos úspěšně nabrala již přes 30 specialistů do svých 12 poboček v Česku a na Slovensku - 20 procent z nich přitom přijala po dlouhodobém kontaktu. V praxi to znamená, že přestože firma uchazeče nepřijme, popřípadě ji odmítne on sám, HR oddělení BiQ Group se snaží poskytnout kvalitní zpětnou vazbu a naslouchat potřebám vývojářů. V budoucnu se pak stává, že daný kandidát firmu sám znova osloví.

Potenciální zaměstnance BiQ Group láká na zajímavé projekty i firemní kulturu. Hned při prvním pohovoru se proto s kandidáty kromě HR specialistů schází přímo lídři týmu či garanti konkrétních technologií. Tím spojují technologickou a projektovou část pohovoru s kulturní a lidskou a zároveň na pohovorech ukazují reálný stav fungování týmu a kolegů.

Flexibilita a firemní kultura hrají v IT světě velkou roli, a to jak ve spokojenosti stávajících lidí, tak v náboru nových. Obě tyto proměnné se v BiQ Group snažíme mít neustále na paměti a nabízet vývojářům vysokou míru svobody, neformální prostředí i řadu výhod,“ říká  Miroslava Zajíčková, HR manažerka Bootiq CZ, jenž je součástí skupiny BiQ Group.

Aktivně vyhledávat a oslovovat

Kromě virtuálního setkávání při pohovorech a onboardingu pandemie posílila i využívání sociálních sítí. Nejen pro udržování kontaktu s rodinou a přáteli, ale i pro nábor nových zaměstnanců. Není překvapením, že hlavní platformou pro oslovování kandidátů zůstává profesní platforma LinkedIn. Trend proaktivity v době, kdy se firmy perou o kvalitní lidi, potvrzuje i startup Smartlook.

„Neustále rosteme a chápeme, jaká je dnešní doba skrz pracovní nabídky a nedostatek šikovných lidí. Proto se nespoléháme jenom na publikování inzerátu na pracovních portálech, ale hlavně na aktivní oslovování, kdy si vybíráme zajímavé kandidáty, u kterých vidíme pro Smartlook přínos. Všichni to známe, kandidáti jsou doslova bombardováni nabídkami práce, a proto se snažíme dělat kvalitní a zajímavý produkt, který je osloví, a jednat s nimi na rovinu. Transparentnost a upřímnost jsou jedny z našich základních firemních hodnot a držíme se jich i při náboru,” říká Kateřina Klepková, Head of HR & Recruitment Smartlooku.

Novinkou v oblasti HR je i rozšíření platformy Happenee, která vznikla za účelem pořádání eventů. Nově nabízí firmám řešení i pro pro výběr nových zaměstnanců a jejich onboarding. Jednou z funkcí je gamifikace uživatelského zážitku a větší interaktivitu ve virtuálním prostředí. Více jsme psali v článku Startup Happenee přišel s variantou své eventové platformy pro HR využití.

PŘEČTĚTE SI: Kdo si hraje, nezlobí. Gamifikace dokáže zvýšit efektivitu práce, prodeje i vzdělávání

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články