Deset amerických a evropských startupů pomůže obrannému průmyslu lépe pracovat se zpravodajskými informacemi
Ilustrační foto: Unsplash

Deset amerických a evropských startupů pomůže obrannému průmyslu lépe pracovat se zpravodajskými informacemi

12. zář 2022 Ivan Horák 3 min

Společnost Amazon Web Services (AWS) zveřejnila jména deseti startupů, které se zúčastní jejího akceleračního programu AWS Defense Accelerator. V programu jde o podporu inovačních firem, které využívají cloudové technologie pro řešení kybernetické bezpečnosti, práci s daty a jejich optimalizaci, objevování vesmíru či řešení udržitelnosti.

Desítka inovačních firem (vybraných ze stovky přihlášených) absolvuje v rámci AWS Defense Acceleratoru čtyřdenní program, na jehož přípravě se bude také podílet britská státní technologická firma PUBLIC. Jejím prostřednictvím zúčastněné startupy získají technickou a obchodní podporu, a také mentoring. Ten bude zaměřen na investiční poradenství, rozvoj podnikání a uvádění produktů na trh.

Vybrané startupy jsou:

Adarga

Například londýnská společnost Adarga se specializuje na vytváření softwaru pro analýzu umělé inteligence, který mimo jiné pomáhá zákazníkům extrahovat základní fakta z nestrukturovaných dat. Web Analytics Insight společnost zařadil do Top 10 firem, které se zabývají umělou inteligencí v obranném sektoru. Web Adargy mimo jiné uvádí, že řešení společnosti dokáže analyzovat velké objemy dat během několika sekund. Firma má zakázky mimo jiné z oblasti obrany a národní bezpečnosti.

Awen Collective

Kybernetickou bezpečností se zabývá také startup Awen Collective. Tato firma má za cíl mimo jiné ochránit před kybernetickými útoky takzvanou kritickou infrastrukturu. Jde například o firmy působící v oblasti energetiky, vodního hospodářství a výroby.

Counter Craft

Španělský startup Counter Craft má podle EU-Startups hodnotu mezi pěti a deseti miliony eur (tedy až 245 milionů korun). Jeho řešení mimo jiné pomáhá odhalovat kybernetické podvody a včas detekovat cílené útoky.

Dispersive Holdings

Startup Dispersive Holdings vyvinul ultrabezpečnou cloudovou síť, která se inspirovala bojištěm. Pro vícecestnou komunikaci jsou typické například rolovací šifrovací klíče. Vlády a podniky mohou toto řešení rychle použít i v multicloudovém prostředí. Ochrání se tak před novými kybernetickými hrozbami, které organizují například nepřátelské státy.

Earth-i

Britská inovační firma Earth-i poskytuje satelitní služby a nabízí satelitní snímky s vysokým rozlišením společně s pokročilými analýzami. Ty mohou být mimo jiné podkladem pro kompetentní rozhodování různých podniků, vlád či dalších organizací. Startup mimo jiné spolupracuje s evropskou kosmickou agenturou ESA.

Encord

Strojové učení či automatizace patří k doménám startupu Encord. Podle inovátorů z Londýna je jejich posláním rozšíření umělé inteligence do každé firmy. Společnost například převádí nestrukturovaná data do podoby, která je vhodná pro strojové zpracování. Data se ve velkém množství hromadí po dnech, hodinách a minutách, některá z nich ale dokáží zpracovat jen lidé, což bývá často nad jejich síly právě zde našel Encord prostor pro své řešení.

measurable.energy

Startup measurable.energy hledá cesty ke snižování energetické náročnosti v objektech a nejde jen o topení. Šetřit je možné i takzvanou malou energií a plýtvání představují například počítačové monitory či ohřívače vody pohotovostním režimu. Není přitom důvod, aby tato zařízení byla zapnutá i v noci. Startup přitom nabízí efektivní cestu k úsporám.

Orpheus Cyber

Další londýnští inovátoři si říkají Orpheus Cyber. Zabývají se kybernetickou bezpečností a jejich řešení si zvolila například londýnská burza cenných papírů. „Řekneme vám, kdo vás pravděpodobně napadne, jak to udělá a kde jste zranitelní. Díky tomu budete moci přijmout okamžitá bezpečnostní opatření,“ uvádí startup.

Privateer Space

Z Havaje ve Spojených státech pochází Startup Privateer Space. Ten se snaží zlepšovat zpracování informací o vesmírných objektech, satelitech a vesmírném odpadu na oběžné dráze Země. Tím podporuje bezpečné a efektivní vesmírné operace. Server Space News nedávno informoval, že Privateer začal spolupracovat s firmou Scout Space - dalším startupem podobného zaměření

SkenarioLabs

Finský SkenarioLabs pomáhá pomocí virtuálních  modelů budov snižovat spotřebu energie. Podle Crunch Base má startup, který vznikl v roce 2015, hodnotu 3,4 milionu dolarů (zhruba 82 milionů korun).

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články