Datlowe hlásí nového investora. Je jím šéf z Linetu
Startup plánuje s pomocí nového investora rychlejší expanzi do zahraničí. (Ilustrační foto: Datlowe)

Datlowe hlásí nového investora. Je jím šéf z Linetu

3. čvc 2023 Ondřej Černý 3 min

Novým menšinovým společníkem ve zdravotnickém startupu Datlowe se stal výkonný ředitel LINET Group Tomáš Kolář. Jeho zkušenosti a expertiza mají společnosti pomoci rozšířit její produkt do dalších nemocnic.

Za Datlowe, firmou vzniklou v roce 2014, stojí její výkonný ředitel a spoluzakladatel Jakub Kozák a investor, většinový vlastník a spoluzakladatel Michal Jelínek. Společně se pustili do vývoje specializovaných softwarových produktů postavených na pokročilých analytických metodách, které mění způsob jak nemocnice pracují se svými daty. Díky spolupráci s Datlowe nemocniční specialisté využívají potenciál informací skrytých ve zdravotnické dokumentaci a mohou tak poskytovat pacientům efektivnější a kvalitnější péči.

Startup Datlowe totiž vyvinul pro nemocniční personál nástroj HAIDI, který shromažďuje data z veškeré zdravotnické dokumentace. Té podle odhadů společnosti produkuje středně velká nemocnice průměrně 3 000 normostran textu denně. HAIDI data interpretuje do podoby přehledu možných rizik způsobených infekcemi se zdravotní péčí.

Zkušenosti pro expanzi

Nově se k týmu Datlowe jako soukromý investor připojil výkonný ředitel LINET Group Tomáš Kolář, který ve firmě získal osmiprocentní podíl. „Je mi ctí přivítat muže s takovými zkušenostmi v oblasti zdravotnických technologií v Datlowe. Věřím, že jeho odbornost pomůže HAIDi implementovat i v dalších nemocnicích, nejen v České republice,“ konstatoval CEO Datlowe Kozák.

Kolář jako zkušený manažer do Datlowe přináší zkušenosti z firmy, která dodává nemocniční lůžka pro nemocnice ve 120 zemích světa. Může tak startupu
pomoci nejen v rámci identifikace potřeb zdravotnických zařízení a zdravotníků samotných, ale také s globální strategií expanze na další trhy.

Zdravotnictví bude v příští dekádě procházet digitalizací. Skutečnost, že si technologie HAIDI získala mezi českými lékaři a dalšími specialisty takovou reputaci, je pro mne známkou toho, že její další vývoj má velký potenciál,“ vysvětlil důvody svého investorského vstupu Kolář.

Ke svému manažerskému angažmá v Linetu si Tomáš Kolář nově přibírá i roli investora v Datlowe. (Foto: Linet)

PŘEČTĚTE SI: Díky AI určí degenerativní onemocnění diabetiků, jež nejsou patrná. Aireen je první český startup s nejvyšší MDR certifikací

HAIDI je vlajkovým produktem společnosti, který pomáhá týmům pro prevenci a kontrolu infekcí se sledováním výskytu nozokomiálních infekcí a jejich rizikových faktorů. Nemocnice díky němu mohou mnohonásobně rychleji analyzovat a interpretovat zdravotnickou dokumentaci a bojovat tak s nemocničními infekcemi. Systém totiž dokáže z dat odhalit potenciální rizika způsobená infekcemi spojenými se zdravotní péčí. Takzvané nozokomiální nákazy jsou obvykle spjaty s častými rezistencemi vůči klinicky používaným antibiotikům, a tedy s náročnější a nákladnější léčbou.  Podle odborníků HAIDI šetří při detekci nemocničních infekcí až 60 procent času a o 80 procent zlepšuje přehled o jejich výskytu. Ve výsledku tak nejen pomáhá šetřit čas lékařů, ale také snižuje náklady na léčbu.

HAIDI pracuje se stávajícím informačním systémem nemocnice s cílem zcela změnit průběh konfrontace a boje s infekcemi získanými během poskytování zdravotní péče. (Repro: Datlowe)

Dalším produktem Datlowe je MERIE, automatické hodnocení rizik pacientů pro klinickou farmacii, který optimalizuje používání léčiv pro podporu zdraví pacienta. Obě řešení využívají umělou inteligenci, metody přirozeného jazyka a strojové učení.

Střední Evropa v kurzu

Startupu se už svou technologií podařilo pokrýt více než čtvrtinu lůžek v českých nemocnicích, a to jak lůžek akutních, tak následné péče. Pořídilo si ji více než dvacet zdravotních ústavů v zemi. Jako první ji zavedla Nemocnice Jihlava, ale následovaly ji i Nemocnice Havířov, Nemocnice Tábor nebo Slezská nemocnice v Opavě.

Datlowe se svými produkty pronikl i do zahraničí. Na Slovensku je využívá Fakultní nemocnice v Trnavě, v Rakousku Krankenhaus der Barmherzigen Schwestern Ried a síť soukromých nemocnic Vinzenz Gruppe.

Z výroční zprávy společnosti za rok 2021, poslední dosud zveřejněné ve Sbírce listin vyplývá, že obrat firmy stále roste. Zatímco v roce 2020 byl 7,6 milionu korun, o rok později dosáhl 8,7 milionu. Meziročně se prohloubila také ztráta. V roce 2020 činila 831 tisíc Kč, v roce 2021 pak vzrostla na více než dva miliony korun.

PŘEČTĚTE SI: Udělejme to velké a prodejme to do Ameriky. Martin Fejt změnil mindset a s GluMCo šlape do pedálů

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články