Válka se nevede jen na bitevním poli. Software české společnosti pomáhá Ukrajině s bojem o informace
Nástroj české společnosti poskytuje ukrajinským silám taktickou výhodu. V čele Compelsonu stojí Dušan Kožušník. Foto: Compelson

Válka se nevede jen na bitevním poli. Software české společnosti pomáhá Ukrajině s bojem o informace

13. úno 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Kdo má informace, má náskok před protivníkem. Ihned po vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajině nabídla česká společnost Compelson Ukrajincům svůj forenzní software MOBILedit Forensic na rok zdarma. Pomocí českého nástroje mohou bezpečnostní složky získávat informace například o přesunech nepřátelských sil nebo obsah zpráv.

Dnes je v zemi aktivních přes padesát licencí, které využívá přímo ukrajinské ministerstvo obrany, státní či vojenská policie, pohraniční stráž nebo také Státní úřad pro vyšetřování válečných zločinů.

„Protože se v Compelsonu dlouhé roky věnujeme boji se zločinem, považovali jsme za svoji povinnost poskytnout náš software ukrajinským bezpečnostním složkám,“ komentuje svou motivaci Dušan Kožušník, zakladatel a CEO společnosti Compelson.

Analýzou získaných mobilních zařízení a chytrých hodinek jsou ukrajinští vyšetřovatelé schopni získat data například o přesunech vojenských jednotek nebo zprávy či informace o proběhlých hovorech, ale také analyzovat obsah fotografií v zařízení. V rámci aplikace nabízí Compelson funkci Camera Ballistic, pomocí níž lze zjistit, zda byly fotografie umístěné v paměti zařízení pouze staženy z internetu, nebo přímo vyfoceny. Ve světle probíhajícího konfliktu rozšířil Compelson i možnosti detekce objektů na fotografiích o detekci zbraní a zbraňových systémů.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články