Co dal žraločí týden? Chytrou frézu pro kutily, podcast s Footshopem, téma zapomenutých miliard i velký rozhovor Do hloubky

Co dal žraločí týden? Chytrou frézu pro kutily, podcast s Footshopem, téma zapomenutých miliard i velký rozhovor Do hloubky

29. říj 2021 Šárka Mrázová 4 min

Dva kamarádi z vysoké vymysleli frézovací stroj, který zlepší práci kutilů, jaké jsou úspěchy rychle rostoucího e-shopu Footshop, kde leží zapomenuté miliardy z kuponové privatizace i příběh úspěšného podnikatele Michala Valty, který se po těžké autonehodě vydal na cestu podnikání v dobročinnosti. Pojďte si s námi v pravidelném „žraločím” přehledu týdne shrnout, k čemu zajímavému se tento týden dostala redakce StartupJobs Newsroom.

Co je smart? Chytrá domácnost, chytré město, chytré nástroje. Lidstvo budou provázet čím dál častěji, pomáhat řídit auta, bezdotykově je ovládat, šetřit energii, zvyšovat komfort. Smart ale není pouze o technologiích, i když ty k tomu také patří. Cílem smart jsou i lepší služby a čistší a bezpečnější prostředí, které můžou pomáhat hlavně lidem ve městěch zlepšit jejich život. Téma smart v úterý rezonovalo v Praze na sedmém ročníku Smart business festivalu, kterému se také říká Festival chytrého podnikání. Nabídl přednášky a diskuze téměř padesáti odborníků na téma digitálních inovací a novinek.

Jedním z takových inovativních řešení, jež pomůže zlepšit práci hlavně kutilům ale možná i drobným živnostníkům, je hobby CNC frézka od BXP Control. Stroj, který zvládne obrábět vše od duralu přes dřevo po plast. Vyvinuli ji mladí podnikatelé a technici Tomáš Baťka a Jiří Procházka. Jejich první produkt Alutex měří přibližně metr krát metr, vejde se na stůl a měl by se k zákazníkům dostávat v podobě pouhé stavebnice. Baťka s Procházkou věří, že když si ho každý dokáže sestavit sám, usnadní to firmě distribuci a samotnou expanzi. Přečtěte si o něm a o plánech autorské dvojice v článku od redaktorky Zuzany Hübnerové.

Jiří Procházka a Tomáš Baťka (vpravo) nezaložili startup v garáži, nýbrž na půdě. (foto: Vysoké učení technické)

A co dalšího přinesl tento žraločí týden? V technologickém podcastu SCRIPTease jste si mohli poslechnout příběh internetového obchodu Footshop, který nabízí převážně boty a oblečení spadajícího do tzv. městského lifestylu a teniskové subkultury. Rozšířil se už do celé Evropy a jeho obrat letos poprvé přesáhne magickou hranici miliardy korun. V současné době prodává do téměř dvaceti zemí. Do horkého křesla ve studiu SCRIPTease usedl Jany Koščo, který na natáčení podcastu dorazil v baseballové čepici a stylových teniskách. Součástí firemní kultury ve Footshopu je totiž právě footwear. Dejte si inspirativní rozhovor o podnikatelském úspěchu.

StartupJobs Newsroom dlouhodobě sleduje vývoj několika firem v rámci rubriky Časosběr. O tom, jak zvládl po náročném lockdownu restart a jaké má další plány, řekl redaktorovi Davidu Budaiovi spoluzakladatel startupu Grason Karel Mařík. Grason je takovým tržištěm lidských pracovníků a pracovních nabídek, takže pro jeho rozvoj je nutné, aby gastronomie a další masovější odvětví dobře fungovala. Po zimním a jarním lockdownu to konečně vypadá, že se věci zase trochu rozjely. Jak se daří Grasonu, se dozvíte zde.

Tématem nedořešené kuponové privatizace se naopak zabýval článek redaktorky Anny Jurečkové. Peníze, které si zatím nikdo nevyzvedl a které mnoho let leží netknuté na účtech, chce pomoci k jejich pravým majitelům dostat brněnský startup Zapomenuté miliardy. Téma zároveň připomíná, že od začátku kupónové privatizace letos v říjnu uplynulo přesně třicet let. Podle startupu Zapomenuté miliardy stále existuje více než 700 tisíc nezařazených účtů, na kterých jsou akcie za více než deset miliard korun. Služba je pomáhá najít a zpeněžit.

Ve čtvrtek jsme přinesli také další velký rozhovor Do hloubky, tentokrát o Michalu Valtovi. Podnikatel vydělal první větší peníze už v útlém věku, ale místo budování byznysu dal brzy přednost své vášni – cestování. Pak se sice úspěšně vrátil k podnikání v oblasti realitního marketingu, ale vážná dopravní nehoda, při níž málem přišel o život, mu poskytla dostatek času k zásadnímu rozhodnutí. Začíná vyvíjet aplikaci pro šíření dobra. 

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články