Cleevio rozjíždí blockchainovou divizi. Krypto sledujeme denně, projekt nám musí dávat smysl, říká její šéf

Cleevio rozjíždí blockchainovou divizi. Krypto sledujeme denně, projekt nám musí dávat smysl, říká její šéf

1. úno 2022 David Pávek 5 min

Cleevio se rozrůstá. České vývojářské studio, mezi jehož klienty patří Pilulka, Czech News Center či McDonald's, reaguje na narůstající popularitu kryptoměn založením vlastní blockchainové divize. Do oddělení, které dostalo název Cleev.io, zainvestuje čtyři miliony korun a vyhlašuje, že chce být nejlepším studiem na blockchainové aplikace. V jeho vedení je Ondřej Macháček, člověk se zkušenostmi z finančního sektoru, který budoval například službu Mall Pay. V rozhovoru pro StartupJobs Newsroom popisuje, čemu se jeho nový tým bude věnovat a jak při výběru klientů rozpoznává smysluplné projekty od těch, co se jen vezou na vlně popularity krypta.

Jaké zkušenosti z předchozích projektů Cleevia chcete implementovat dál v novém oddělení?

Při budování blockchain divize můžeme vycházet ze zkušeností Cleevia ze spousty oblastí, od automotive až po fintech. Každý projekt, na kterém Cleevio pracuje, je jiný a z každého si odnášíme jiné zkušenosti. A to je záměr. I díky diverzifikaci projektů dokážeme neustále rozšiřovat své know-how. 

Z čeho jste se naopak poučili?

Museli jsme se naučit říkat ne zajímavým projektům, které nás lákají, ale u kterých by hrozilo, že si nedokážeme udržet špičkovou úroveň svých služeb. Ta je pro nás na prvním místě, proto musíme pečlivě zvažovat, co je v našich silách a co už by při současném vytížení bylo nad naše možnosti.

Jak velký tým chcete na blockchainové projekty vyhradit?

V naší blockchain divizi by do konce roku mělo pracovat kolem dvaceti lidí, aktuálně hledáme frontend a backend vývojáře, projektového manažera a blockchain developera pro psaní smart contractů. 

Největší překážka? Nedostatek vývojářů

Kolika projektům se zhruba budete věnovat?

Pro Cleevio není důležitý počet projektů, ale jejich smysl. Stejně jako u našich ostatních klientů, i v blockchainu platí, že máme rádi projekty s globálním potenciálem. Pro letošní rok proto plánujeme spoluprací spíše méně, ale o to zajímavějších. Bohužel jsem vázán mlčenlivostí, takže nemůžu říct víc.

Jaké jsou největší překážky při realizaci blockchainových projektů?

Nedostatek zkušených vývojářů. Máme sice skvělé HR, takže se nám dlouhodobě daří rozšiřovat tým podle našich potřeb, ale blockchain je celkem nový obor, takže seniorních vývojářů prostě zatím není tolik. Na druhou stranu je super, že je tu spousta lidí, kteří by se mu chtěli začít věnovat, i když zatím nic moc neovládají. V Cleevio vítáme všechny blockchainové nováčky, kteří jsou schopní a chtějí se učit nové věci.

Chcete-li být top studiem na blockchain aplikace, co vás odliší od konkurence?

Věřím, že za nás bude i nadále mluvit naše práce. Transparentní komunikace, komplexní servis a vysoká úroveň služeb nás od konkurence odlišují už nyní, alespoň podle zpětné vazby našich klientů. I v blockchainu se chceme zaměřit na diverzifikaci know-how, od NFT (Non-fungible token - digitální vlastnictví unikátního obrazového či audiovizuálního souboru) až po DeFi (decentralizované finance).

PŘEČTĚTE SI: Fenomén NFT: jak zbohatnout na digitálním umění, ve kterém se točí desítky milionů dolarů?

Jak si vybíráte klienty, se kterými spolupracujete? Jak se dá na první dobrou poznat, kdy se firma přiživuje na kryptosvětě, a kdy se o něj skutečně zajímá a tvoří smysluplný produkt?

Posuzujeme potenciál projektu. Pokud nám nedává smysl a nevidíme tam nějakou myšlenku a možnost růstu, tak se nejspíš nedohodneme. Blockchain a kryptoměny sledujeme na denní bázi, takže víme, kde jsou trendy, a máme představu, jak se bude toto odvětví posouvat dál. Důležití jsou samozřejmě také lidé, kteří za projektem stojí. Představu o tom, jestli to myslí vážně a co je jejich cílem, si uděláte už na první schůzce.

Jaké trendy odhadujete na rok 2022? Bude bitcoin dál králem, nebo nás čeká sezona NFT a podnikání v Metaversu?

Bitcoin je oproti jiným kryptoměnám celkem konzervativní měna, která láká stále více uživatelů. Přesto se neodvažuji cokoliv predikovat, kromě toho, že nás zřejmě ještě překvapí. Oproti tomu u NFT je celkem jisté, že tento fenomén bude pokračovat a sílit i v roce 2022. Zapojují se do něj další a další velcí hráči, naposledy například Lamborghini. Čím dál častěji se NFT objevuje také jako alternativa k různým členstvím či vstupenkám. Prostě se i nadále etabluje a já nevidím důvod, proč by tento trend měl přestat. Na Metaverse jsem sám zvědavý, baví mě sledovat projekty jako Star Atlas, The Sandbox nebo Decentraland. Je ale dost možné, že se objeví něco úplně nového, co celým trhem zahýbá, jako jsme viděli už několikrát. A to mě na tom baví.

Co je to blockchain
Blockchain je distribuovaná decentralizovaná databáze, nejčastěji používaná k uchování kryptoměnových transakcí. Operace v něm jsou anonymní a chráněné proti neoprávněnému zásahu - každý blok obsahující data kontroluje ten předcházející.
Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články