Chce číst, ne hromadit knihy. Tak založil online bazar Reknihy, jehož prodeje rostou i v době pandemie

Chce číst, ne hromadit knihy. Tak založil online bazar Reknihy, jehož prodeje rostou i v době pandemie

19. bře 2020 Zuzana Keményová 6 min

Dvaadvacetiletý cestovatel, minimalista a nadšený čtenář Tadeáš Kula už rok prodává na své online platformě Reknihy tituly z druhé ruky. Nekoupil jedinou knihu, přesto mu Reknihy každý měsíc rostou o deset procent, prodává tisíce knížek ročně. Dokonce si mohl dovolit najmout dalších sedm lidí a kolem Reknih už krouží angel investor. Díky pandemii koronaviru mají navíc lidé čas číst a vyklidit si knihovnu, takže byznys roste ještě svižněji.

Tadeáš Kula má jeden zvláštní rozmar: Každý rok si nadělí k narozeninám nějaký startup. Nejdříve to byla stránka, která prodávala oblečení, pak založil stránku, která doporučovala WordPress pro profesionály, a nakonec web Nasekavarny.cz. Jeho narozeninové počiny se ale moc nechytly, nenašly si dost zákazníků. Přesně před rokem, na své jedenadvacáté narozeniny, založil projekt Reknihy a poprvé to nebyl fuckup. Jak sám říká, byla to pořádná jízda, kterou vůbec nečekal. Online knihkupectví s knihami z druhé ruky se za prvních dvanáct měsíců fungování dostalo z nuly na pět tisíc prodaných titulů a tým se rozrostl z jednoho na osm lidí.

Reknihy jsem založil, protože mi chyběla služba, kterou bych chtěl sám používat a která by mi ušetřila spoustu času. Reknihy šetří čas, protože za vás pošlou knihy dál, a ještě za ně dostanete nesrovnatelně více oproti antikvariátu,“ vysvětluje pro StartupJobs Newsroom dnes dvaadvacetiletý Kula, který pochází z východních Čech a pár let například studoval střední na americké škole na jihu Indie. Podniká od svých třinácti, živil se na volné noze jako webdesigner.

Tadeáši Kulovi je dvaadvacet let a podniká od svých třinácti. (Foto: Archiv Reknihy)

Důvod, proč si Kula jednoduše knížky nekoupí a nenechá si je v poličce, je ten, že kolem sebe nechce kupit věci. Zastává styl minimalismus, tedy život pouze s pečlivě vybraným minimem předmětů, které člověk skutečně potřebuje. Rád třeba cestuje jenom s batohem, notebookem a pár kusy oblečení. „Zároveň prakticky neutrácím za nic jiného než za další vzdělávání, kvalitní služby a jídlo. Možná, že žiji v bublině, ale kolem mě to má hodně lidí podobně. Zážitky a kvalitní život na prvním místě. Také mi nedává smysl vlastnit auto, víc jak pár kusů oblečení nebo utrácet velké peníze za bydlení,“ uvažuje Kula. No a mít doma poličku plnou knížek, na které už člověk nesáhne, prostě k takovému stylu nepatří.

Knihy prodávají o třetinu levněji

Systém Reknih funguje jednoduše: Kula a jeho tým knížky sbírají od čtenářů, kteří je s velkou pravděpodobností už nikdy neotevřou, a posílají dál. Čtenář je jednoduše nafotí, zabalí a zdarma pošle na sklad Reknih. Tam se dlouho neohřejí a brzy putují k novému majiteli.

I když se Reknihy mohou zdát jako online antikvariát, antikvariátům nekonkurují. Soutěží spíše s velkými knihkupectvími, protože nabízejí většinou tituly, které se ještě prodávají a dost často jsou to novinky. Člověk tak může na stránkách Reknih najít třeba bestseller Hortenziová zahrada Marie Lamballeové, vydaný loni, nebo thriller Pohledávka od Johna Grishama, rovněž z loňska. „Cenu knih nejčastěji snižujeme o podle našeho názoru adekvátní 30procentní slevu,“ říká Kula. Všechny reknihy mají na obalu nalepenou malou kulatou nálepku, která ukazuje na to, že žijí druhý život.

Reknihy od svého začátku nekoupily žádnou knihu. Padesátiprocentní provize z prodeje se čtenáři vyplácí vždy až poté, co knihu zaplatí a převezme nový majitel.

Kula a jeho Reknihy už zkoušeli s pár knižními vydavateli spolupracovat, ale nedopadlo to. Přeci jen jsou pro vydavatele spíše konkurencí. „Ovšem my vydavatelství milujeme, protože jinak by čtenáři neměli co dál posílat, že?“ vtipkuje Kula. „A pokud čtenář chce knížku poslat dál, tak jako tak to nějak udělá a my jsme jenom k tomu dopomáhající platforma,“ podotýká Kula.

Od začátku je startup v zisku

Reknihy jsou od prvního dne ziskovým projektem a nyní prodají stovky knížek měsíčně. Jejich obrat roste každý měsíc zhruba o deset procent, výši obratu ale nezveřejňují.

Úplně od začátku tým Reknih tvořil Kula a jeho kamarádka, která pomáhala se správou sociálních sítí. Nyní už má vytvořených sedm pozic, takže celkem je v Reknihách osmičlenný tým lidí. Vedle Kuly v něm pracují hlavně studenti, kteří jsou stejně jako on blázni do knížek, ale také zkušení experti na knižní trh. Prodané knihy balí a posílá ten, kdo má zrovna čas. „I já moc rád balím a vlastně je to skvělý odpočinek. Asi jako když je pro někoho relax uklízet nebo mýt nádobí. Distribuci zajišťuje výhradně Zásilkovna, případně jejich volba nejlevnějšího doručení na adresu. U čtenářů jsou knížky opravdu druhý den, což na Zásilkovně velmi oceňuji,“ podtrhuje Kula.

Tadeáš Kula často zásilky osobně balí a posílá čtenářům. (Foto: Archiv Reknihy)

Poté, co Reknihy trochu vyrostly, začali se Kulovi ozývat také investoři. Nyní zvažuje příchod prvního angel investora. Kdo to je a kolik chce investovat, si ale zatím Kula nechává pro sebe. Na otázku, jestli jeho projektu nekonkurují knihovny, Kula kroutí hlavou. „Knihovny bohužel nejsou cool. Vím to ze svého pocitu coby mileniála a i díky průzkumům, které si děláme. Víme, že knihovny nejsou něco, co by mladí zvažovali,“ krčí rameny Kula.

Pandemie tempo Reknih ještě zvýšila

Ze současné pandemie koronaviru byli Kula i jeho tým zpočátku trochu vystrašení asi jako všichni. Výdej v Zásilkovně pro e-shopy má ale výjimku z karantény a některé obchody tak mohou být otevřeny a mít alespoň nějaký příjem, který by jinak byl na nule. „Díky tomu tedy i my můžeme dál fungovat. Protože používáme Zásilkovnu jako středobod, bylo tohle pro nás naprosto klíčové,” připouští Kula. Jediné, co pozastavili, je příjem nových knížek, který spustí opět po karanténě, aby čtenáři nemuseli chodit podávat zásilky, když nemusí.

Objednávky knih v době pandemie podle něj ještě vzrostly a lidé mají ještě větší zájem o sdílení knih dál. „Čtenáři teď mají jednoduše více času na čtení nebo prohrabávání se knihovnou. Nárůst objednávek jsme zaznamenali v desítkách procent a objednávky odesílám osobně s patřičnou ochranou obličeje a rukavicemi,” ujišťuje Kula. Celkově to prý v Reknihách berou jako příležitost a nehodlají nijak zpomalovat. Teď je podle Kuly čas se nad vším znovu zamyslet, dát dohromady nápady a pustit se do vylepšování služby.

Za každou knihu kus zachráněného pralesa

Koupí knížky s patinou z druhé ruky člověk získává dobrý pocit dvakrát: Šetří papír a lesům pomáhá i napřímo. Pět procent ceny každé objednávky na Reknihy totiž putuje do organizace Rainforest Trust, která vykupuje akry ohrožených deštných pralesů a vykoupená území chrání.

Ekologický podtext vůbec tak nějak prostupuje celým životem Tadeáše Kuly. „Intenzivně to řeším, stejně jako celá naše generace. Možná bychom přeci jenom rádi zažili planetu bez masivních migrací, vymírajících živočišných druhů a dalších faktorů, které ovlivňují nejen lidské životy,“ říká Kula a přiznává, že i on si párkrát do roka zahřeší a vyrazí do Asie letadlem. „Ale snažím se svůj dopad na planetu snižovat různými každodenními drobnostmi, jako je třídění odpadu a neplýtvání. Jak to spousta značek říká - being everyday hero,“ směje se Kula.

Tadeáš Kula pochází z východních Čech a nyní žije v Praze. (Foto: Archiv Reknihy)

Chystají expanzi na Slovensko

Zatímco v počátcích byli zákazníky Reknih nejvíce mladí čtenáři, teď se to začíná pomalu měnit a už i starší lidé projevují zájem. „Je to podle mě jako u všeho - mladí mají tu nutnou důvěru níže, starší potřebují mít službu již někým verifikovanou, proto přicházejí později,“ myslí si Kula.

On i jeho tým mají nicméně už nyní v zásobě spoustu nápadů, jak by chtěli projekt dál rozvíjet. „I proto nyní přemýšlíme o investorovi, který by další fázi projektu zafinancoval pro rychlejší rozjezd. Jinak ale doufáme, že budeme v následujících měsících i na Slovensku se značkou Bukista.com, kterou rozjíždíme. Věříme také, že tam to s naší expanzí nekončí,“ doufá Kula.

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články