Český zpracovatelský průmysl oslabuje. A čísla ukazují, že trend bude pokračovat

2. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Čísla z českého zpracovatelského průmyslu nevěstí nic dobrého. Oslabený obchodní sentiment se odrazil na zhoršených výrobních prognózách, i když pokles byl menší než v předchozích měsících. Index nákupních manažerů (PMI) v prosinci 2022 dosáhl hodnoty 42,6 po listopadových 41,6. Předělem mezi růstem a poklesem je úroveň 50 bodů v indexu.

Prosincová data společnosti S&P Global svědčila o podstatném poklesu výroby i nových zakázek, zatímco zákaznická poptávka slábla. Podmínky na domácím i zahraničním trhu v důsledku dopadu zvýšených cen energií na výdaje dál poklesly. Výrobci na to reagovali propouštěním a počet pracujících následně silně klesl.

Oslabený obchodní sentiment se odrazil i na zhoršených výrobních prognózách. Stupeň pesimismu byl druhý nejvyšší od dubna 2020. K opětovnému prudkému poklesu výrobního výkonu přispělo další silné snížení produkce během prosince. Její objem klesl následkem slabé poptávky odběratelů a nižšího příjmu nových zakázek. Tempo útlumu bylo nejslabší od září, ale jedno z nejvyšších od světové finanční krize. Nové zakázky stále klesaly rychleji než výroba vzhledem k dopadu cen energií a materiálů na zákaznické výdaje a na poptávku obecně.

Siân Jones, vedoucí ekonomka u S&P Global Market Intelligence, konstatovala, že „Trendy zvýšené inflace a utlumené poptávky budou pokračovat až do roku 2023." Dodala, že předpověď pro růst průmyslové produkce v roce 2023 je 0,7 procenta.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články