Český startup Ringil získal další peníze na rozvoj digitalizace nákladní přepravy. Mezi investory je i Depo Ventures

Český startup Ringil získal další peníze na rozvoj digitalizace nákladní přepravy. Mezi investory je i Depo Ventures

9. bře 2022 Šárka Mrázová 3 min

Multifunkční platforma pro nákladní dopravu Ringil umí monitorovat přepravu zásilek v reálném čase. Ukáže, zda položka bude doručena v dohodnutém termínu a skutečně včas doputovala adresátovi. Český startup Ringil chce digitalizaci v logistice ještě více zdokonalit a na její rozvoj získává od investorů jedenáct milionů korun. V budoucnost tohoto odvětví věří i přesto, že se v těchto dnech silniční přepravci kvůli rostoucím cenám pohonných hmot obávají o svůj byznys.

„Naší vizí je kompletně automatizovaná logistika či alespoň nákladní doprava. Chceme vybudovat firmu, která tu bude desítky let a pomůže tisícům firmám digitalizovat i automatizovat procesy v logistice,” říká André Dravecký, zakladatel a výkonný ředitel Ringilu. 

Startup podpoří například finanční skupina Petra Šímy Depo Ventures i andělský investor ze Silicon Valley Isaac Applbaum. Současné investiční kolo je stále otevřené. Ringil by v něm přitom chtěl získat až 20 milionů korun. Kromě dvou zmíněných investorů posílají startupu peníze i bývalý top manažer DHL Alex Pilař či tuzemská IT společnost Principal engineering. 

Získané finance startup využije na nábor nových zaměstnanců, škálování produktu na evropském trhu a propojení produktu s přepravními partnery. Další zájemci se do investičního kola mohou zapojit prostřednictvím syndikátu Depo Angels.

Přepravci stále používají hlavně tužku a papír

Největšími rivaly jsou podle šéfa Ringilu Draveckého tužka, papír, e-mail a telefon, které se navzdory moderním technologiím v logistické branži stále nejvíce používají. Ringil, který je na trhu od loňského září, digitalizuje operace ve všech částech přepravního procesu a usnadňuje kontrolu nad větším počtem rozličných systémů, stovkami e-mailů i telefonních hovorů denně. Dravecký mimo jiné stojí také za firmou Shipvio, s níž vyhrál Startup World Cup & Summitu a dostal se až do finále v Silicon Valley. 

 Zakladatel a výkonný ředitel Ringilu André Dravecký


Platforma Ringil umožňuje přidávat různé moduly. Celé rozhraní se přitom zcela přizpůsobuje klientovi. Její autoři jsou přesvědčeni, že ušetří dopravcům tisíce hodin práce a pomůže omezit chyby, které mohou právě při ruční práci nastat.

„Logistika je jedno z největších odvětví na světě. Kvůli nárůstu online nakupování, proměnám v geopolitice či stále většímu důrazu na ekologickou udržitelnost se navíc mnohotvárnost tohoto odvětví zvyšuje. Z největších hráčů v logistice se stávají technologické společnosti, ale podstatná část odvětví stále není digitalizovaná,“ potvrzuje partner Depo Ventures Michal Ciffra, finanční skupiny, která buduje síť angel investorů a investiční syndikáty. 

Depo Ventures spravuje dva andělské fondy, které umožňují investorům aktivní zapojení. Ringil je přitom třetí investicí druhého andělského fondu. Podle Ciffry tento startup usiluje právě o to, aby i malé a střední firmy dostaly k dispozici pokročilé nástroje.

Foto: Ringil

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články