Gumpido chce Čechy přimět k pohybu slevovými kupóny: „Spojujeme to, v čem zaostávají, s tím, co milují,” říká zakladatelka

Gumpido chce Čechy přimět k pohybu slevovými kupóny: „Spojujeme to, v čem zaostávají, s tím, co milují,” říká zakladatelka

11. kvě 2022 Natálie Vopařilová 6 min

Jedním z nežádoucích účinků rozšiřování technologií je rostoucí počet lidí s nedostatkem pohybu. V řadách svých blízkých si toho všimli manželé Čeřovští a jejich rodinný přítel Daniel Mališ, a tak se rozhodli technologii naopak využít k tomu, aby k pohybu motivovali. Vytvořili mobilní aplikaci Gumpido, která své uživatele odměňuje za aktivitu unikátními slevovými kupóny.

S konceptem aplikace, jež odměňuje za pohyb, se zmíněná trojice poprvé setkala v kanadském Vancouveru. „Byli jsme tehdy na návštěvě u přátel, ukázali nám aplikaci, ve které lidé získávali odměny za cestování do práce pěšky nebo na kole. Mohlo jít například o kávu zdarma v partnerských kavárnách,” vypráví Anežka Čeřovská. „Ta idea nás nadchla, řekli jsme si, že by bylo skvělé, kdyby existovala aplikace, co bude motivovat k pohybu i širokou veřejnost,” pokračuje. 

Tým se tak po návratu do Čech začal věnovat jejímu vývoji. Ten urychlily události jara roku 2020. Pandemie covidu-19 zavřela lidi doma, a dala tak projektu relevantnost a jejímu vývoji dostatek prostoru. Aplikace byla spuštěna na přelomu února a března tohoto roku. Za dva měsíce od spuštění nabrala řádově tisícovky uživatelů.

Zleva Vojtěch Čeřovský, Aněžka Čeřovská a Daniel Mališ.

Národ milovníků slev

Aplikace Gumpido je ke stažení zdarma pro mobilní zařízení s operačními systémy iOS a Android. Po stažení uživatel spáruje aplikaci s aplikací Zdraví, ze které Gumpido čerpá data o aktivitě. Aktivitu pak převádí na body, přičemž deset kroků představuje jeden bod. „Pro udržení dobré kondice je obecně doporučováno nachodit deset tisíc kroků denně, to odpovídá tisíci bodům za den,” uvádí spoluzakladatel Gumpida Daniel Mališ. Aplikace kromě chůze zpracovává ještě běh a cyklistiku, body jsou vypočítávány úměrně k individuálním datům uživatele.

Tým Gumpido.

Nasbírané body pak může uživatel směnit za slevy u partnerů. „Rozhodli jsme se spojit to, v čem Češi nejvíce zaostávají, s tím, co nejvíce milují,” směje se Anežka Čeřovská. 

Mezi partnery patří značky jako Notino, Urban Store, Zoot, iStyle, Lamax, Wolt, Mixit a drobnější prodejci, jejichž produkt dává tvůrcům Gumpida smysl. „Máme radost, že pomocí našeho projektu můžeme propagovat i lokální výrobce, a pomoci jim tak v růstu jejich značky,” podotýká Čeřovská. 

Každý kupón je unikátní a jejich nabídka je limitovaná. „Vouchery z naší aplikace nelze získat jinak než sportováním. Omezený počet kusů a omezený čas k jejich získání zvyšuje soutěživost mezi uživateli a motivuje je k ještě větší aktivitě,” vysvětluje její manžel Vojtěch Čerovský.

Aktuálně aplikace nabízí přes osm tisíc kupónů od více jak padesáti partnerů z různých kategorií. Na nejatraktivnější vouchery, jakými jsou podle Daniela Mališe dvacetiprocentní slevy u partnerů zvučnějších jmen, je zapotřebí obvykle kolem pěti tisíc bodů, což při plnění ideálního cíle deset tisíc kroků denně odpovídá pěti dnům aktivity. „Momentálně chystáme spolupráci s projektem Kolo pro život. Ten pořádá cyklistické závody po celé republice pro všechny bez rozdílu věku a výkonnosti. Závodníci, kteří budou k měření své aktivity používat naši aplikaci, budou mít možnost získat speciální odměny,” popisuje Daniel Mališ.

Nové sporty i ohled na životní prostředí 

Projekt Gumpido financují výhradně jeho tvůrci, dnes už je však podle nich soběstačný. S každým partnerem má společnost individuální smlouvu, vydělává na provizi, již má z každého nákupu skrze voucher z aplikace. „Nabídku voucherů neustále rozšiřujeme a věříme, že je pro naše uživatele zajímavá, vybrat si u nás může každý,” tvrdí Čeřovský. 

Mimo rozšiřování sítě partnerů plánují autoři rozšířit také nabídku počítaných aktivit například o běžkování a kolečkové brusle. Objevit se mají také týmové výzvy. 

Aplikace už nyní dokáže na základě dat také vypočítat, jak uživatel ušetřil životní prostředí, v porovnání s tím, pokud by nachozenou vzdálenost urazil autem. Statistiky jsou však zatím interní, jejich implementace do uživatelských profilů je teprve v plánu. Do budoucna by s ní zakladatelé zamířili také do zahraničí.

Aplikací, které své uživatele odměňují za pohyb, je na trhu více. Za zmínku stojí například aplikace od Mutumutu, poskytujícího životní pojištění. Uživatele aplikace k pohybu motivuje slevou právě na něj —  za zdravý životní styl může vrátit až třicet procent. Za pohyb odměňují i tradiční zdravotní pojišťovny, například s aplikací Zdraví v mobilu od České průmyslové zdravotní pojišťovny si pojištěnec může vychodit až tisíc korun ročně na sportovní oblečení, obuv a sportovní náčiní. V aplikaci lékárny Piluka si uživatelé mohou směnit body za slevy na lékárenské zboží.

Unikátním konceptem, rovněž odměňujícím za pohyb, jsou hodinky SuperCharger². Ty se pomocí přeměňování kinetické energie na elektrickou nejen samy dobíjí, ale své uživatele za pohyb odměňují ještě kryptoměnou, která může být uplatněna na nákup zdravotnických služeb a produktů

PŘEČTĚTE SI: Tvůrce revolučních chytrých hodinek Harry Guhl: Jak přeměnil pohyb na kryptoměnu a čím zaujal Patrika Bergera

Foto: Gumpido

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články