Český startup digitalizuje golf. Bude také pomáhat českým golfistům dostat se na americké univerzity
Jiří Novosad, spolutvůrce aplikace Bryson. Foto: archiv Jiřího Novosada

Český startup digitalizuje golf. Bude také pomáhat českým golfistům dostat se na americké univerzity

29. srp 2022 Tomáš Blažek 4 min

Stejně jako v mnoha jiných odvětví a sportech, technologie mění způsob, jakým golfisti přistupují k tréninkovému procesu. Podle Jiřího Novosada a Tomáše Vrbického by byla škoda, aby je v něm brzdila zdlouhavá administrativa.

Když v roce 2020 spouštěli aplikaci Bryson, Jiří Novosad a Tomáš Vrbický ani nečekali, jak rychle se jim podaří proniknout k zákazníkům. Díky spolupráci s Českou golfovou federací, která po klubech pracujících s mládeží používání aplikace vyžaduje, se povedlo aplikaci dostat do většiny mládežnických klubů. Spolupráce s federacemi má firma uzavřené také na Slovensku, v Bulharsku a Litvě. Aplikaci Bryson používá také například hlavní trenér anglického národního týmu žen. Díky rychlému růstu prodejů je Bryson v černých číslech a na další expanzi má vlastní prostředky. To však neznamená, že by firma neuvítala další zdroje. „Kdybychom měli k dispozici více peněz, přesně víme, co bychom s nimi udělali. Momentálně to ale máme nastavené tak, že peníze, které Bryson generuje, investujeme zpět. Snažíme se tedy především zvyšovat tržby a vstupovat na nové trhy.“ říká Jiří Novosad.

Pro federace, kluby i hráče

Aplikace umožňuje komunikaci hráčů s trenéry, správu dat a statistik ať už z tréninku nebo z golfových turnajů, správu tréninkového plánu, vyřizování příspěvků a odměn od golfové federace (například za umístění na turnajích), nebo řízení testování juniorských hráčů. Trenéři tak nemusí v Excelu vyplňovat docházku, hráči společně s trenéry dokážou efektivně řídit tréninkový proces vycházející ze získaných dat a golfová federace má efektivní nástroj ke spolupráci s kluby a hráči. „Pro federace je to výhodné také pro to, že dostávají peníze od státu navázané například na počet dětí a jejich docházku na tréninky. Díky naší aplikaci mají federace tato data snadno k dispozici,“ říká Jiří Novosad.

Jednotlivá řešení – například ke komunikaci mezi hráči a trenéry nebo ke sdílení statistik z turnajů – již existovala, nikdy však v jedné aplikaci. „Pokud někdo chtěl využívat moderních nástrojů k řízení tréninkového procesu, musel přeskakovat mezi několika aplikacemi. Řada článků celého procesu navíc zcela chyběla. My jsme se rozhodli agregovat všechno do jednoho řešení,“ vysvětluje Jiří Novosad. Cena za využívání aplikace pro federace je 3900 USD na rok, pro jednotlivé kluby pak 1200 USD na rok.

Prostředí aplikace Bryson. Foto: Bryson

Oslovovat národní golfové federace je klíčové

Golf je sportem, který byl a v některých zemích ještě stále je v digitalizaci tréninkového procesu pozadu. To je pro byznys aplikace Bryson jak hrozbou, tak příležitostí.

Co se týče přístupu k rozvoji byznysu, měli zakladatelé v zásadě dvě možnosti: oslovit jednotlivé kluby, nebo oslovit národní golfové federace. Rozhodli se jít cestou oslovování golfových federací a přesvědčování o potřebě změny v přístupu k administraci tréninkového procesu. „Dává nám smysl spolupracovat s národními federacemi, protože se tak poměrně snadno dokážeme dostat k velkému počtu klubů a digitalizaci tak provedeme v dané zemi plošně. Kdybychom oslovovali jednotlivé kluby, bylo by to neefektivní“ říká Jiří Novosad a oceňuje, že v Česku nebyl s pochopením a implementací vize problém. V jiných státech Evropy to podle něho tak hladce neběží. „S jednou federací jsem v intenzivním kontaktu už přes rok a nevylučuji, že další rok to potrvá. Nicméně věřím, že se domluvíme.“

Růst a škálovat

V Česku prostor k růstu v podstatě není, protože většina klubů už aplikaci používá. Cílem je tak expandovat jednak do dalších zemí Evropy, ale také do USA, kde je celkově deset tisíc klubů a dva tisíce univerzitních golfových týmů. „Pro zahraniční hráče na amerických univerzitách, kteří jsou zároveň členy národních týmů, je Bryson ideálním nástrojem ke komunikaci s trenéry jak na univerzitě, tak v národním týmu. Tato komunikace logicky často vázne. Trenéry má hráč často na více kontinentech a tréninkový proces není dostatečně efektivní, “ říká Jiří Novosad.

Při výčtu zemí, kam by Bryson mohl expandovat, nezapomíná Novosad ani na Asii, což je potenciálně obrovský trh a tamní junioři mají zájem se s golfem dostat na americké univerzity. „Navíc, na rozdíl od tradičních golfových zemí, se asijští trenéři nebojí inovací v rámci tréninkového procesu. To nám dává naději, že bychom mohli úspěšně spolupracovat s tamními federacemi,“ věří Jiří Novosad.

Ilustrační foto: Pixabay

Expandovat se však chystá Bryson nejen geograficky, ale také rozšířením služeb. Chystanou změnou je zpřístupnění prémiových služeb jednotlivým hráčům, kterým bude sloužit k sebeprezentaci před skauty z amerických univerzit. Koučům, skautům a agenturám umožní aplikace efektivní hledání talentů. Zkrátka obdoba LinkedInu v golfovém prostředí. Toto vylepšení, které ponese název Bryson Scout, plánují zakladatelé startupu spustit začátkem příštího roku. „Dosud neexistuje ucelený zdroj herních statistik, výsledků z mládežnických turnajů, ale třeba i dat o tréninkových návycích hráčů. To znamená, že pokud skaut na turnaji vidí nadějného hráče, dost pravděpodobně musí vyhledat na sociálních sítích, na jakých dalších turnajích hrál, aby o něm zjistil další informace. Je to hodně práce s nízkou přidanou hodnotou, navíc jen samotné výsledky mladého hráče nevypráví celý jeho příběh,“ vysvětluje Jiří Novosad.

Vylepšení Bryson Scout by mohlo pomoct mimo jiné českým golfistům dostat se v rámci stipendijních programů na americké univerzity. „Každoročně odchází z Česka na americké univerzity zhruba 15 golfistů. Jsem přesvědčen, že stipendium může získat až 60 hráčů – jen se o nich skauti zatím nedozví. To je velká škoda,“ zakončuje Jiří Novosad.

Tomáš Blažek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články