Český startup City-Air-Mobility chce vybudovat infrastrukturu pro startování a přistávání dronů. Nyní se chystá vstoupit na slovenský trh
Ondřej Vaněk, majitel startupu City-Air-Mobility. Foto: archiv Ondřeje Vaňka

Český startup City-Air-Mobility chce vybudovat infrastrukturu pro startování a přistávání dronů. Nyní se chystá vstoupit na slovenský trh

20. srp 2022 Tomáš Blažek 3 min

Ondřej Vaněk, zakladatel firmy City-Air-Mobility, je vizionář, který vidí velký potenciál ve využití dronů. Vaňkovým plánem je zásadně přispět k rozvoji infrastruktury pro drony především ve městech; zatím se však zaměřuje na usnadnění jejich používání v nepříznivém prostředí, typicky v přírodě. Výsledkem je dron-port, přistávací plošina, která dronům zajistí start a hlavně bezproblémové přistání.

Čtyřnohá přistávací plošina, která vypadá jako barevný konferenční stolek, je nyní ve fázi přihlášky vynálezu u Mezinárodního úřadu Světové organizace duševního vlastnictví. Pro SJ News Ondřej Vaněk popisuje, čím je jeho produkt jedinečný. „Od běžně používané přistávací plachty se dron-port liší v několika aspektech. Je skládací do přenosného kufříku, má nastavitelnou délku nohou k vyrovnání přistávací plochy a je vybaven navigačním prostředkem v podobě terče. Dron tak má pevné, zřetelné a bezpečné místo ke startu a přistání.“

Cílem je zajistit snadné vzlétnutí a přistání dronů, které často probíhá v nepříznivém prostředí. Křehké součástky dronu a nesená zařízení, jako je například záznamová technika, se můžou při přistávání na svažitý, kamenitý, prašný nebo mokrý terén poškodit. „V současnosti existují produkty, které eliminují jen malou část nástrah spojených se startováním a přistáváním. Díky komplexnosti našeho řešení je dron-port unikátní,“ tvrdí Ondřej Vaněk.

Startování z ruky? Pro profesionály nepřichází v úvahu

Dron-port je určený primárně k profesionálnímu využití – využít by ho mohly zasilatelské společnosti, zemědělci, nebo třeba záchranné složky státu. Cena dron-portu, který Vaňkova firma vyrábí na vlastních 3D tiskárnách z recyklovatelných materiálů, je aktuálně deset tisíc korun. To se může jevit jako vysoká částka, když se jedná „pouze“ o přistávací plošinu. Ondřej Vaněk ale vyšší cenu vysvětluje tím, že produkt není určený k amatérskému použití. „Pokud vlastníte dron, kterým něco monitorujete nebo například využíváte k filmařským účelům, dost pravděpodobně máte dron za sto a více tisíc. Plošina za deset tisíc, která zajistí plnou funkčnost dronu i po přistání, se v nákladech rozpustí.“

Přistávací plošina dron-port. Foto: archiv Ondřeje Vaňka

Pro drahé drony je přistávací plošina vhodnou alternativou ke startu a přistání na nerovném terénu z obyčejné přistávací plachty. Amatéři ke startu často ani plachtu nepoužívají, většinou startují s dronem v ruce. „Některým amatérům by se však forma bezpečného startu a přistání pomocí dron-portu mohla zamlouvat," doufá Ondřej Vaněk.

Investor by pomohl expandovat

Počet prodaných kusů od spuštění výroby v březnu se podle Vaňka pohybuje v nižších desítkách kusů. Vysvětluje to tím, že teprve pracuje na marketingové strategii. Výrobní kapacita se však, i díky vlastním 3D tiskárnám, pohybuje ve vyšších stovkách kusů ročně. „Začínáme oslovovat asociace sdružující majitele dronů a postupně chceme pronikat k profesionálům. Například zemědělci, kteří potřebují pokrýt hektary pozemků, by mohli mít o náš produkt zájem,“ věří Ondřej Vaněk.

Ke spuštění marketingové kampaně, ale i k expanzi do dalších zemí mimo Česko a Slovensko, jsou potřeba investice. Ty Ondřej Vaněk aktivně hledá. „Nehledám ale jen finančního investora. Chtěl bych takového, který by zároveň pomohl s expanzí do dalších zemí,“ říká Ondřej Vaněk.

Co se týče vývoje produktu, do budoucna má Ondřej Vaněk ambiciózní plány. Cílem je vyvinout plně vybavené přistávací zařízení, které bude s dronem komunikovat a k přistávací platformě ho navádět. Součástí takového zařízení by byl také solární systém k nabíjení dronu po přistání. Takové zařízení by pak vůbec nepotřebovalo obsluhu a umožnilo zcela autonomní provoz dronu. Využití vidí Ondřej Vaněk například u záchranných složek státu. Ty by mohly mít takto vybavené dron-porty například na mýtných branách, z kterých by drony startovaly k nehodám.

Největší potenciál ale tvůrce dron-portů vidí u zasilatelských společností. Ostatně, například německý dopravce DHL již testuje využití dronů k doručování zásilek. „Tam, kde bude dostatek plně vybavených dron-portů a bude vytvořená potřebná legislativa, nebude nic bránit doručování zásilek za pomocí dronů,“ zakončuje Ondřej Vaněk.

Tomáš Blažek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články