Český startup chce předcházet rakovině tlustého střeva. Vyvinul endoskopický přístroj s AI
Každé tři minuty zemře na rakovinu tlustého střeva jeden Evropan, společnost MAIA to chce změnit. (Foto: MAIA)

Český startup chce předcházet rakovině tlustého střeva. Vyvinul endoskopický přístroj s AI

29. čvn 2023 Václav Lang 3 min

S rakovinou tlustého střeva je ročně v Česku diagnostikováno 7500 pacientů a téměř 3400 jich nemoci ročně podlehne. Tuzemský startup MAIA (Medical AI Assistant) se to rozhodl změnit. Vyvinul endoskopický přístroj, který dovede za pomoci umělé inteligence přímo při screeningu tlustého střeva označovat abnormality v těle. Na rozdíl od stávajících zařízení pracuje přímo s videem v reálném čase a zaregistruje i ty nejmenší nálezy v  desetině sekundy.

„Rakovina tlustého střeva je druhá nejsmrtnější rakovina. Každé tři minuty na toto onemocnění zemře jeden Evropan. Přitom rakovina tlustého střeva A nemusela vůbec existovat, kdyby byly dostatečné kapacity lékařů a vyšší kvalita záchytu tzv. adenomů,” vysvětluje pro SJ.News Lukáš Loun, CEO společnosti, proč se rozhodl zaměřit právě na přístroj pomáhající odhalovat nádory tlustého střeva. „MAIA dokáže urychlit celý proces vyšetření o dvacet procent, díky tomu dokáže stejný lékař vyšetřit více pacientů. A ještě navíc zvyšujeme záchyt adenomu,” dodává.

MAIA je krabička, kterou lze připojit k jakémukoli endoskopu a pak pomocí umělé inteligence asistuje lékaři při vyhledávání nebezpečných lézí, ze kterých vzniká rakovina. „Je to vlastně takový virtuální kolega, který lékaře upozorní, když by něco minul, a pomůže mu říct o jaký typ léze se jedná, změří velikost a pomůže mu napsat lékařskou zprávu,” přibližuje Loun.

Zařízení lze připojit k jakémukoli endoskopu. (Foto: MAIA)

Zařízení umí při koloskopii zvýraznit oblasti s vizuálními charakteristikami odpovídajícími různým typům slizničních abnormalit, jako jsou kolorektální polypy všech tvarů, velikostí a morfologií, ale pomůže také s detekcí a klasifikací zánětlivých onemocněních tlustého střeva (Crohnova nemoc nebo ulcerativní kolitida).

Oproti standardním metodám je jeho předností to, že nezpracovává jen jednotlivé snímky, ale využívá kombinaci pokročilých algoritmů, jež pracují přímo s videem jako celkem v reálném čase během vyšetření. Díky tomu MAIA podle svých autorů zaregistruje i ty nejmenší nálezy v  desetině sekundy, dokáže na ně lékaře upozornit a navigovat je na místo nálezu.

„Podle statistik bohužel i zkušený lékař nevidí kolem dvaceti procent adenomů z důvodů rychlých pohybů střeva nebo kvůli špatné viditelnosti,” uvádí společnost.

MAIA se aktuálně testuje v desítce nemocnic v Česku a na Slovensku. Společnost se zároveň připravuje na certifikaci zdravotnického prostředku pro evropský a americký trh. Lukáš Loun se netají tím, že je MAIA od začátku stavěna jako globální produkt. „Největší trh je Severní Amerika, kde nyní jednáme s potenciálními partnery. Perspektivní trh z hlediska využití umělé inteligence je Střední východ, ale i skandinávské země. Obecně rakovina tlustého střeva trápí spoustu evropských zemí, ve kterých budeme postupně hledat partnery pro distribuci,” prozradil.

MAIA se aktuálně testuje v desítce nemocnic. (Foto: MAIA)

Přeje si, aby zařízení mohlo fungovat v co nejširší škále pracovišť, včetně malých ambulancí, které by si standardně nemohly dovolit drahé systémy s AI. „Proto je náš business model SaaS s měsíčním poplatkem. Výše poplatku bude odvislá podle zvolených modulů a měla by se lékaři zaplatit během prvních tří koloskopií toho měsíce,” vypočítává. Screeningové vyšetření je plně hrazeno zdravotními pojišťovnami a za život by jej měl každý Čech podstoupit minimálně čtyřikrát. Pokud je toto vyšetření kvalitně provedeno, rakovina tlustého střeva podle společnosti téměř nemůže vzniknout.

Že má jeho startup dobře našlápnuto, potvrzuje i fakt, že na nedávném zdravotnickém summitu v Miami vyhráli soutěž o nejperspektivnější projekt v konkurenci 35 světových firem.

Do budoucna plánují rozšířit zapojení na další endoskopické obory, jako je gastrologie, urologie nebo bronchoskopie. „V tuto chvíli začínáme sbírat data-sety,” uzavírá zakladatel a CEO Lukáš Loun.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články