Česko-kanadská Ataccama chce být do dvou let jednorožcem. Loni překročila příjmy 850 milionů korun

Česko-kanadská Ataccama chce být do dvou let jednorožcem. Loni překročila příjmy 850 milionů korun

21. bře 2022 Anna Jurečková 3 min

I bez kapitálových investic se česko-kanadské softwarové společnosti Ataccama daří růst o desítky procent. Za loňský rok utržila 850 milionů korun a v průměru každý třetí den získala nového klienta. Nyní pomýšlí na dosažení miliardového ohodnocení a vstup na americkou technologickou burzu NASDAQ.

Portfolio českých startupových jednorožců se v horizontu dvou let pravděpodobně rozšíří o vývojářskou společnost Ataccama. Česko-kanadská firma, která vyvíjí světově úspěšnou platformu Ataccama ONE pro pokročilou správu a řízení podnikových dat pomocí umělé inteligence, v minulém roce překročila příjmy 850 milionů korun. Ty jsou z 90 procent tvořeny ročními opakujícími se příjmy. Takzvané ARR je jedním ze základních podmínek k dosažení titulu jednorožce. 

V průměru navíc Ataccama získala každé tři dny nového klienta. Platformu dnes využívá zhruba 400 českých i světových organizací, mezi nimi například Starbucks, Avast, American Airlines a Heineken. Globální softwarová společnost je specifická tím, že provoz financuje z vlastních zdrojů a do firmy vrací veškerý zisk. Od svého založení v roce 2008 se tak obešla bez externích investic.

„Reálně vidíme, že někdy v letech 2023–2024 bude Ataccama mít valuaci přesahující jednu miliardu dolarů. Dalším logickým krokem je potom IPO a upsání akcií Ataccamy na americké burze NASDAQ. Rychlý růst opakovaných ročních tržeb (ARR) v minulém roce nás k cíli přiblížil rychleji, než jsme sami čekali," vysvětluje v tiskové zprávě Michal Klaus, CEO a spolumajitel společnosti Ataccama.

Dopředu podle něj hnala Ataccamu nová vlna digitalizace, která se rozpoutala i v dříve konzervativních odvětvích, například v hotelnictví, různých gastronomických provozech nebo retailu. „Naší největší starostí tak bylo s růstem poptávky držet krok, intenzivně nabírat a procesně agilní firmu připravit na další fázi růstu," dodal Klaus.

Hlavní centrála potenciálního jednorožce se nachází v kanadském Torontu. Právě z Kanady a USA pochází 60 procent tržeb. Přestože má pobočky v deseti zemích světa, největší vývojové centrum sídlí v Praze. Desátou pobočku otevřela Ataccama v Bratislavě. Loni v únoru totiž společnost „akvírovala" slovenský startup Tellstory, jenž vyvinul inovativní nástroj zaměřený na vizualizaci dat. Na Slovensku vidí nadějné technické talenty a kapacity pro dokončení rozpracovaných funkcionalit druhé verze platformy Ataccama ONE Gen 2

Foto: Ataccama

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články