Česko jako velmoc blockchainu. Tři z pěti startupů vybraných do Tatum Blockchain Accelerator jsou zdejší
Pomoci blockchainovým startupům s jejich byznysem a podílet se na jejich úspěchu. Takový je cíl, který má Tatum Blockchain Accelerator. (Ilustrační foto: Unsplash)

Česko jako velmoc blockchainu. Tři z pěti startupů vybraných do Tatum Blockchain Accelerator jsou zdejší

12. dub 2023 Ondřej Černý 3 min

Tatum Blockchain Accelerator, který loni na podzim založila vývojářská platforma Tatum společně se startupovým akcelerátorem StartupYard, oznámil jména prvních pěti vybraných startupů. Tři pocházejí z České republiky, jeden z Polska a další má kořeny v Jižní Africe.

Jde o úspěch místní blockchainové scény, protože ambici prosadit se v akcelerátoru mělo 170 blockchainových startupů z celého světa. A i když jsou mezi vybranými většinově ty tuzemské, v pořadí podaných žádostí bylo Česko až čtvrté. Větší počet zájemců se přihlásil z USA, Velké Británie a Nigérie.

Nedíváme se specificky po českých firmách. Jejich úspěch ovšem dokládá vyspělost tuzemského prostředí. Česko je historicky líhní startupů se zaměřením na krypto. Minimálně v Evropě byli čeští vývojáři mezi prvními, kteří se vrhli na technologie založené na blockchainu. A nyní, po nějakých čtrnácti letech, vidíme jasné přínosy,“ konstatoval CEO společnosti StartupYard Cedric Maloux.

Fintech, reality i energetika

Na začátku je často skvělý nápad a produkt, ale řada projektů narazí, když má oslovit širší okruh zákazníků a získat peníze na další rozvoj. S tím, aby se napsaný kód stal skutečným byznysem, zkusí Tatum Blockchain Accelerator pomoci této pětici vybraných startupů:

InvestBay (ČR)
Společnost se pohybuje na rozhraní fintechu a realit. Rozdělí majetek do menších, dosažitelných tokenů, čímž transformuje nemovitosti do investiční příležitosti určené pro každého, včetně možného podílu na vybraném nájemném. Tokenizované aktivum navíc propojuje s kreditní kartou, která je zajištěna hodnotou podílu v nemovitosti.

Dexfin (ČR)
Vyvíjí mobilní kryptopeněženku pro koncové uživatele a usnadňuje přístup k uloženým kryptoměnám. Nahrazuje textové heslo biometrickým přihlášením pro přístup k peněžence. Jde o mobilní aplikaci pro iOS i Android a je v ní možné mít uložené různé kryptoměny.

CO2IN (ČR)
Firma tokenizuje uhlíkové kredity a emisní povolenky. Každý, kdo si stáhne mobilní aplikaci, může jednoduše kupovat povolenky. Existuje i sekundární trh, kde je možné povolenky prodávat.

Fungies.io (Polsko)
Firma spustila no-code platformu pro nezávislá herní studia, která si mohou zajistit dodatečný příjem prodejem virtuálních aktiv ve svých hrách. Studia si díky Fungies.io mohou spustit vlastní obchod i sekundární trh pro tyto doplňky přímo ve své hře a vyhnout se placení provize velkým platformám jakou je například Steam.

Insaaph Capital (Velká Británie, Jižní Afrika)
Drobní investoři mají v Africe špatný přístup k investičním příležitostem nebo spořicím produktům, trh je tam velmi omezený. I z tohoto důvodu mnoho Afričanů investuje do kryptoměn. Insaaph Capital cílí na africký trh a buduje platformu, která do Afriky přinese kapitál. „V zásadě jde o crowdfunding, který pomůže různým typům projektů v Africe sehnat financování. Zaměřuje se na technologie, alternativy a subsaharskou Afriku. Na druhé straně je řada drobných investorů z celého světa, kteří nemají na tento trh přístup. Insaaph Capital tyto dvě skupiny propojuje prostřednictvím tokenizace,“ říká Maloux.

Šanci mají i další

Startupy se mohou do akcelerátoru hlásit i nadále. Program nemá jasně stanovený konec a práce na projektech je individuální. Podmínkou je, aby produkt či aplikace byly postavené na technologii blockchain. Nemusí to být nutně ta od Tatumu. Maloux očekává, že se do akcelerátoru dostane deset až patnáct startupů, konečné číslo má záviset na kvalitě přihlášených.

Čekáme, že během letošního roku přijde kolem pěti set přihlášek. Tohle množství je důkazem, že to v kryptoprostoru nepřetržitě žije. Byť ještě před pár týdny se objevovaly články, že je krypto mrtvé. Velké množství zakladatelů se snaží aplikovat výhody blockchainu na jejich stávající byznys nebo změnit odvětví, jako jsou vývoj nových aplikací a programů, finance a e-commerce,“ říká Nikola Rafaj ze StartupYardu.

Právě on se společně s Malouxem, zástupci platformy Tatum, Purple Ventures a investiční společnosti DEPO Ventures na výběru startupů podílel. Akcelerační program, který probíhá na dálku, má firmy připravit hlavně po byznysové stránce, aby pro svůj právě spuštěný produkt dokázaly najít co nejvíce zákazníků. A také přitáhly zájem investorů.

V technologiích se vývojáři dle Malouxe orientují a vědí, jak mají co naprogramovat. Ze své zkušenosti ale ví, že mohou tápat například v tom, jak řídit firmu, jak svůj produkt uvést na trh nebo jak ho prodat. „Jsme byznysový akcelerátor. Budeme se startupy pracovat na marketingové a prodejní strategii. Zároveň jim pomůžeme sestavit finanční projekci, pitch deck a také je propojíme s investory. Chceme, aby byli připraveni, až budou před investory vystupovat, až s nimi budou jednat,“ uzavřel  Maloux.

PŘEČTĚTE SI: Tatum a StartupYard spouští akcelerační program pro zakladatele blockchainových startupů

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články