České Advanto získává další investici. Je od akcionářů PPF a půjde na zahraniční expanzi
Zakladatelé startupu Advanto Martin Fortelný a Jan Kölbl (zleva) plánují díky nové investici expandovat do zahraničí. (Foto: Advanto)

České Advanto získává další investici. Je od akcionářů PPF a půjde na zahraniční expanzi

23. srp 2023 Ondřej Černý 4 min

Před třemi roky přinesl český startup Advanto na český trh novinku v podobě okamžitého přístupu zaměstnanců k jejich mzdám. Díky spolupráci s řadou firem se mu podařilo získat značnou část místního trhu. Teď díky nové investici v hodnotě půl milionu eur ohlásila služba Martina Fortelného a Jana Kölbla jako další metu zahraniční expanzi.

Zakladatelé Advanta se znají už z dob svého studia na vysoké škole. Nápad na to rozjet vlastní byznys, který by zaměstnancům umožnil vybrat si svou výplatu kdykoliv, aniž by museli čekat na výplatní termín, ale aby to zároveň nemělo negativní dopad na firemní cash flow, přišel až později.

Konkrétně po Fortelného stáži v Malajsii. Když Kölblovi svou představu nastínil, během týdne měli vytvořen prototyp aplikace, která výplatu kdykoliv umožňovala. Startup Advanto oficiálně založili na začátku roku 2020 a ještě ten samý rok získali investici ve výši několika milionů korun od venture kapitálového fondu Nation 1. V následujícím roce Advanto investičně podpořil i fond V-Sharp Ventures Alpha.

Právě výplata jednou za měsíc se podle průzkumů ukazuje být jednou z hlavních příčin toho, proč se lidé ocitají ve finančních problémech nebo dokonce dluhové pasti. Advanto proto nabídlo nový způsob vyplácení mezd, který lidem umožňuje za poplatek bez sankcí nebo úroků překlenout nedostatek finančních prostředků.

PŘEČTĚTE SI: Ukrajinské startupy jsou nezlomené. Zvážíme investice a založíme akcelerátor pro válečné veterány, říká Homola z Nation 1 po návratu z Kyjeva

Trefa do černého

Že se svou službou Fortelný a Kölbl trefili díru na trhu ukázal nejen rostoucí zájem firem, ale také zkušenost, že možnost získat výplatu kdykoliv zvyšuje loajalitu zaměstnanců, jejich efektivitu a také počet odpracovaných hodin. Zároveň také tato možnost zlepšila finanční stabilitu zaměstnanců. Ti totiž mohou prostřednictvím aplikace sledovat své vydělané prostředky v reálném čase a jedním kliknutím vybrat, kolik potřebují. Peníze pak Advanto uživatelům pošle přímo na jejich bankovní účet.

V současnosti služby Advanta využívá na 70 velkých společností v České republice a na Slovensku, kde má aktuálně přístup k jeho službám kolem 70 tisíc zaměstnanců. Mezi firmy, které se startupem spolupracují, patří například společnosti Orlen Unipetrol, Amrest, Asus, Notino, Manpower nebo Crocodille.

I díky neustále rostoucímu počtu firem, které služeb Advanta využívají, startup během tří let dosáhl provozního zisku. Přitom jeho provozní ztráta v roce 2020 přesahovala čtyři miliony korun a rok později se prohloubila na více než 7,8 mil. Kč.

Zahraniční expanze

Právě růst firmy, zlepšující se hospodaření a možnosti expanze do zahraničí neunikly zájmu investorů. Částkou 500 tisíc euro se Advanto rozhodli podpořit akcionáři PPF Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart.

„Zakladatelé Martin a Jan ukázali, že dokážou postavit službu s fungujícím obchodním modelem, který prokazatelně zlepšuje finanční zdraví zaměstnanců. Pozitivní společenský dopad, fungující jednotková ekonomika a globální myšlení je to, co s Ladislavem u startupů hledáme. Těšíme se na spolupráci s Advantem a přejeme týmu mnoho úspěchů v Evropě,“ uvedl za investorské duo Jean-Pascal Duvieusart, který mimo jiné působí jako předseda představenstva PPF Financial Holdings a Home Credit Group.

Jean-Pascal Duvieusart vkládá do potenciálu Advanta velké naděje. (Foto: PPF)

Možnost spolupracovat se zkušenými byznysmany si pochvalují i zástupci v Brně sídlícího startupu. „Setkali jsme se s řadou investorů, kteří měli zájem stát se součástí naší vize a pomoci nám expandovat. Když jsem ale potkal Jeana-Pascala Duvieusarta a Ladislava Bartoníčka,  naše cíle se perfektně protnuly, neboť dvojice právě začala investovat do technologických společností s mezinárodním potenciálem. Pro nás má spolupráce smysl nejen kvůli finanční investici, ale především díky jejich bohatým zkušenostem s budováním globálních firem,“ konstatoval spoluzakladatel a CEO Advanta Martin Fortelný.

Jednatel a CEO startupu Advanto Martin Fortelný. (Foto: Advanto)

Kromě nových investorů expanzi Advanta podpoří i fond Nation 1, který startupu na začátku jeho fungování poskytl vůbec první investici. „V Advantu vidíme velký potenciál, neboť se jedná o službu, která viditelně zkvalitňuje život zaměstnanců. Proto do služby po třech letech investujeme potřetí. Vidíme také, že Advanto udělalo za poslední roky obrovský pokrok. Novou investicí mu chceme pomoci zopakovat úspěch z českého trhu v zahraničí,“ vysvětlil rozhodnutí startup znovu podpořit Marek Moravec, managing partner fondu Nation 1.

Managing partner fondu Nation 1 Marek Moravec. (Foto: Nation 1)

Aktuálně ohlášená investice nemá být poslední. Startup Advanto, který už od investorů získal několik desítek milionů korun, totiž na svou zahraniční expanzi plánuje v příštím roce navázat dalším investičním kolem.

PŘEČTĚTE SI: Martin Fortelný z Advanto po roce fungování: „Chceme být multisportkou pro finance zaměstnanců“

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články