Česká startupová scéna se celosvětově propadá. Praha patří v atraktivitě do první stovky
Česku a Slovensku se ve světové konkurenci momentálně úplně nedaří. Ať jde o hokej nebo o startupové prostředí. foto: Shutterstock.com

Česká startupová scéna se celosvětově propadá. Praha patří v atraktivitě do první stovky

1. čvn 2023 Ondřej Černý 4 min

Česko se propadá v žebříčku míst ideálních pro startupy. Celosvětově kleslo na 35. místo, což je oproti loňsku pokles o tři příčky. Praha je mezi tisícovkou hodnocených měst na 83. místě. Meziročně si o jednu příčku pohoršila. Nejlepším místem pro startupy dlouhodobě zůstávají Spojené státy a město San Francisco. Vyplývá to z žebříčku StartupBlink, který od roku 2017 každoročně hodnotí startupové ekosystémy 1000 měst a 100 zemí.

Zhoršující se postavení Česka, které loni zaznamenalo 65 obchodů v hodnotě 447 milionů dolarů, je v žebříčku setrvalým trendem. Ještě v roce 2020 byla země celosvětově na 26. místě, v následujících dvou letech obsadila 32. příčku. Oproti loňsku se tak před nás dostalo Lucembursko, Island i sousední Polsko. Propadáme se ale také v rámci Evropy - z 16. místa v roce 2020 na letošní 22. pozici. V rámci Evropské unie nám tak patří nelichotivé 17. místo.

Global Startup Ecosystem Index české umístění zdůvodnil relativně nízkými životními náklady společně s nízkými daňovými sazbami a polohou ve středu Evropy. Právě tyto faktory významně přispívají k potenciálnímu růstu a postavení atraktivní lokality pro zahraniční podnikatele. Zpráva také uvádí, že se česká vláda společně s organizacemi typu CzechInvest snaží nejrůznějšími způsoby zdejší startupové scéně pomoci. V této souvislosti jsou zmíněna Startup Visa pro podnikatele, kteří v Česku zakládají nové firmy.

Slovenský sešup

Ještě horší propad než Česko zaznamenalo sousední Slovensko. Zatímco v roce 2020 obsadilo celosvětově 51. místo, v dalších letech se propadalo na 56. a 58. místo. V letošním vydání žebříčku východní sousedé obsadili 65. místo. Pokles v žebříčku zaznamenává také v evropském pořadí - z 32. místa v roce 2020 na aktuální 37. příčku.

Nejlépe se v letošním žebříčku, který byl do značné míry ovlivněn globálně rostoucí inflací, což vedlo k rychlému navyšování úrokových sazeb a propouštěním v IT sektoru, umístily Spojené státy. Na dalších příčkách je následovala Velká Británie, Izrael, Kanada, Švédsko, Singapur a Německo. Ze zemí střední a východní Evropy se nejlépe umístilo Estonsko (13.), následované Litvou (17.), Rakouskem (25.) a Polskem (33.).

Zdroj: Global Startup Ecosystem Index

Po rekordním roce 2021 se globální financování startupů v roce 2022 snížilo o více než 30 procent. Přesto je toto číslo stále vyšší než v letech 2019 a 2020. Většina poklesu nastala ve druhé polovině roku 2022. Z trendů na trhu je patrné, že ve zhoršujícím se investičním klimatu se budou letos foundeři muset víc zaměřit na brzké příjmy, které budou důležitější než tržní růst.

Z údajů Global Startup Ecosystem Index také vyplynulo, že investice angel-seed loni mírně vzrostly. Ukazuje to na odolnost investic v rané fázi ve srovnání s pozdějšími fázemi, které více korelují s masivním poklesem hodnoty ve veřejně obchodovaných technologických společnostech. Investice do pozdní fáze zaznamenaly meziroční pokles o 43 procent. Z dat Crunchbase je také patrné, že globální financování v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhlo 76 miliard dolarů, což je meziroční 53procentní pokles ze 162 miliard USD v 1. čtvrtletí roku 2022. Bez započtení obřích investic do společností OpenAI a Stripe by byl propad ještě vyšší a dosáhl by 63 procent.

Brno míří vzhůru

Podobný vývoj jako celá republika zaznamenala i jednotlivá města. Mezi tisícovku hodnocených se dostala tři z Česka i ze Slovenska. Nejvýše, na celkovém 83. místě, je hodnocená Praha, která si meziročně o jednu příčku pohoršila. V Evropě si udržela své 24. místo a z pohledu startupů zůstává atraktivnější než například anglický Manchester. I v pořadí měst v rámci Evropské unie Praha obhájila loňskou 17. příčku a v žebříčku se nachází výše než například Hamburk, Varšava nebo Bukurešť. Nejlépe se Praha v hodnocení umístila v sektoru E-commerce & Retail, kde díky zlepšení o dvě příčky české hlavní město obsadilo globálně 45. místo.

Zatímco Praha a Ostrava (celkově 608. místo) zaznamenaly v pořadí pád na nižší příčky, Brno na 237. místě zamířilo vzhůru, a to meziročně o výrazných 51 míst. Poskočilo i v rámci EU - o šestnáct pozic na 57. místo. V oblasti trávení volného času se Brno umístilo mezi stovkou nejlepších měst na celém světě.

Zdroj: Global Startup Ecosystem Index

Bratislava, nejlépe hodnocené slovenské město, se umístila až za Brnem na 279. místě. V žebříčku se objevila i další slovenská města Košice (706.) a Trnava (935.)

V celkovém pořadí měst se na prvních osmi místech nic nezměnilo. Vévodí mu San Francisco, následované New Yorkem, Londýnem, Los Angeles, Bostonem, Pekingem a Šanghají. Z měst v rámci EU se nejvýše umístila Paříž (9.), následovaná Berlínem (11.) a Stockholmem (19.).

A přestože je Evropa mezi tisícovkou startupově nejzajímavějších měst zastoupena hned z 41 procent, dosáhne pouze na 19,7 procenta objemu startupového financování. V této oblasti je výlučná pozice Severní Ameriky (téměř 50 procent financování), která je v žebříčku měst zastoupena 29,1 procenty.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články