Česká byznysová scéna má nový pár. KB SmartSolutions spojilo síly s Depo Ventures
Podpořit české startupy i zdejší ekosystém. To je ambice spolupráce, kterou za KB SmartSolutions a DEPO Vetures uzavřeli Patrik Nový (vlevo) a Michal Ciffra (druhý zprava). (Foto: KB SmartSolutions)

Česká byznysová scéna má nový pár. KB SmartSolutions spojilo síly s Depo Ventures

14. čvn 2023 Ondřej Černý 2 min

Vyhledávání nadějných startupů, ideálně díky rozšiřování společného pole působnosti. To je cíl nově oznámené spolupráce KB SmartSolutions, člena skupiny Komerční banky, a investiční společnosti Depo Ventures. Společnou ambicí je také podpořit zdejší startupový ekosystém a posílit pozici českých startupů v regionu.

KB SmartSolutions společně s Depo Ventures chtějí cílit na startupy s chytrými řešeními, které by potenciálně mohly doplnit současné portfolio Komerční banky pod křídly KB SmartSolutions. Hledat je budou nejen v Česku, ale i v zahraničí, především v regionu střední a východní Evropy. Vzájemná podpora má probíhat také v oblastech sponzoringu a networkingu.

Spolupráce KB SmartSolutions a Depo Ventures je logickým krokem. Obě společnosti jsou aktivní součástí startupového ekosystému v České republice a střední Evropě. Proto jsme se rozhodli spojit síly a nejen společně tento ekosystém podporovat, ale využít naši spolupráci i k efektivnějšímu vyhledávání startupů s chytrými řešeními, zejména fintech. Společnosti z tohoto sektoru nejsou naší konkurencí, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale našimi přirozenými spojenci Abychom vybudovali bankovnictví budoucnosti, je potřeba naučit se s nimi mnohem více spolupracovat a propojit to nejlepší z obou světů. Díky spolupráci se banky a fintechové posouvají rychleji kupředu a učí se jeden od druhého,“ uvedl Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions.

Vzájemné obohacení

Banka může startupům nabídnout své know-how, zdroje, databázi klientů, distribuční síť nebo manažerské zkušenosti. Díky dlouholetým zkušenostem v řadě oblastí může startupům pomoci lépe a efektivněji budovat provozy, propojovat IT systémy, vymýšlet efektivnější distribuci, nastavovat lepší ekonomické řízení nebo lépe vyjednávat s dodavateli. Fintech naopak může bance ukázat inovativní pohled na svět financí, nový způsob uvažování a neotřelý a kreativní pohled na věc nebo rychlost ve vývoji originálního řešení díky tomu, že není vázán korporátními pravidly a předpisy.

Pro KB SmartSolutions hledáme startupy na míru. Naši analytici sledují celý trh a hledají originální technologické projekty, které zapadají do investiční strategie Komerční banky. Takový individualizovaný proces, při kterém sami aktivně startupy vyhledáváme, je časově náročnější, ale zároveň efektivnější. Pasivně čekat, až se startup zaregistruje nebo se někde objeví, může trvat dlouho,“ řekl k nově ohlášené spolupráci partner Depo Ventures Michal Ciffra.

V centru zájmu obou partnerů jsou společnosti, které nabízejí takzvaná chytrá řešení. Jak samotný název KB SmartSolutions dává najevo, firma se zaměřuje na společnosti, které nabízejí chytrá řešení a mají odvážné cíle v podobě vybudování bankovnictví budoucnosti. KB SmartSolutions se zaměřuje nejen na relativně zavedené firmy, které mají na trhu už třeba druhou generaci svého produktu, ale i na firmy vývojově mladší, ovšem už na začátku růstové fáze. A právě spolupráce s Depo Ventures má pomoci s hledáním vhodných startupů i za hranicemi České republiky.

Fintech a startupový ekosystém v České republice a střední Evropě je rok od roku bohatší a stabilnější. Počet organizací, které ho podporují, neustále přibývá. My se snažíme pomáhat a budovat samotný ekosystém. Peněz je na trhu dost, ale samotný startup je má šanci získat pouze v případě, že má jasný obchodní model, cíle a škálovatelnost produktu a také předpoklady pro expanzi,“ uzavírá ředitel KB SmartSolutions Nový.

V portfoliu KB SmartSolutions jsou aktuálně čtyři partnerství formou majetkových vstupů – Upvest, Roger, Lemonero a Enviros. Vedle toho také dva startupy, které vznikly interně – Finbricks a KB Advisory. Portfolio obsahuje i další partnerství zejména distribučního rázu.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články