Čas jsou peníze. Práce z domova ušetřila lidem více než hodinu na cestách
Foto: Unsplash

Čas jsou peníze. Práce z domova ušetřila lidem více než hodinu na cestách

24. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Práce z domova ušetřila lidem po celém světě v letech 2021 a 2022 průměrně 72 minut za den. Právě tento čas vynakládali před lockdowny na dojíždění na pracoviště.

Výzkum se uskutečnil ve 27 státech, Českou republiku jen těsně minul. Zahrnul ale sousední Rakousko, Německo a Polsko. A právě na území států ze střední a východní Evropy byla úspora času nejmenší. V Srbsku šlo o 51 minut denně, v Polsku 54 minut, v Německu 65 minut a v Rakousku 71 minut. Nejvíce se z časového hlediska práce bez dojíždění vyplatila v Číně (102 minut), Japonsku (100 minut) a Indii (99 minut).

Z výsledků je také patrné, že lidé věnují 40 procent ušetřeného času práci, 34 procent volnočasovým aktivitám a jedenáct procent péči o děti a domácnost. Nejvíce času dříve vyhrazeného na cestu do práce vynaložili na pracovní aktivity lidé v Malajsii, Singapuru a na Tchaj-wanu (53 procent), naopak méně než 35 procent to bylo v Německu, Řecku, Japonsku, Itálii, Polsku a Španělsku.

Volnočasovým aktivitám více než 40 procent časových úspor věnovali respondenti z Rakouska, Španělska a Německa.

Dle údajů zveřejněných americkým Národním úřadem pro ekonomický výzkum (National Bureau of Economic Research) práce z domova ušetřila každému v předchozích dvou letech přibližně dvě hodiny týdně. Po skončení pandemie by tato úspora měla poklesnout na hodinu za týden.

PŘEČTĚTE SI: Home office? Čeští manažeři vidí produktivitu v kancelářích, ale data poradenské společnosti Gartner říkají něco jiného

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Oblíbené benefity startupistů? Home office, více dovolené a flexibilita. Akcie, telefon nebo pes v kanceláři už netáhnou

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články