Brněnský startup 4dot se chce stát světovým lídrem v monitorování strojů. Růst chce organicky a staví hlavně na svých patentech
Jan Otoupalík, zakladatel a CEO startupu 4dot. Foto: archiv Jana Otoupalíka

Brněnský startup 4dot se chce stát světovým lídrem v monitorování strojů. Růst chce organicky a staví hlavně na svých patentech

31. srp 2022 Petr Blažek 4 min

Světový trh technické diagnostiky a procesního monitoringu roste rychle, ale startup 4dot chce růst ještě rychleji. Pomocí patentů na deformační senzor a na způsob zpracování naměřených dat chce tomuto trhu dominovat, přinejmenším v těžkém průmyslu.

Technická diagnostika je rychle se vyvíjející obor, který dohání stav, u něhož by laický pozorovatel očekával, že bude v průmyslu běžný. Laik by totiž předpokládal, že výrobci strojů a jejich provozovatelé sledují stav a hlídají signály hrozící poruchy. To sice zní logicky, ale realita je většinou jiná. Drahé technologické celky nejsou monitorovány a jsou provozovány s předem danými servisními intervaly. Takže třeba ložiska se mění ne proto, že jsou opotřebovaná – třeba nejsou – ale proto, že to tak výrobce předepsal. A pokud se z nějakého důvodu servisního intervalu nedožijí, tak smůla: příslušný proces se neplánovaně zastaví, a dokonce může dojít k velkým návazným škodám. Škody jakéhokoli typu jsou přitom často úplně zbytečné, protože jim většinou bylo možné předejít monitoringem – a náklady na něj jsou v porovnání s hodnotami „hlídaného” zařízení a hrozícími škodami zanedbatelné.

Jednou z mála firem, které se na procesní monitoring specializují, je brněnský startup 4dot. Vyvinul algoritmus na vyhodnocování signálů ze senzorů, které sledují chování strojů a technologických celků, a také vyvinul a vyrábí vlastní deformační senzor. Na obě tato řešení získal patent a je na cestě k jeho získání také v zemích Evropské unie, Spojených státech a Indii.

Senzor a algoritmus

Deformační senzor měří napětí v materiálech a dává informace, které jsou pro monitorování stavu strojů a zařízení důležité, v některých případech přímo kritické. Inovace, na níž je senzor 4dot postaven, spočívá v tom, jak kombinuje druh použité měřicí technologie a jejich uchycení senzoru k monitorovanému zařízení. „Tenzometry jsou běžně folie, které se přilepí na měřené místo. Do kovového krytu se dosud umisťovaly převážně metalické nebo piezo tenzometry. A náš senzor je unikátní tím, že, používá kovový kryt s polovodičovými tenzometry. Výsledkem je přesný senzor odolný agresivnímu prostředí v těžkém průmyslu,“ objasňuje Jan Otoupalík, CEO startupu 4dot.

Deformační senzor 4dot. Foto: 4dot

Senzory podle svého patentu (mimochodem, dostaly zlatou medaili na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu 2021 v kategorii Inovace komponenty ve strojírenství) vyrábí firma 4dot z dodávaných součástek sama. Zatím jde řádově o desítky měsíčně, hlavně pro využití ve svých vlastních zakázkách. Ale jedná s partnerem, který by je prodával ve velkém. Ty nejambicióznější scénáře podle Jana Otoupalíka počítají s desítkami tisíc prodaných senzorů. „Dostat se na takové měsíční objemy by nám trvalo řádově jenom měsíce,“ tvrdí Jan Otoupalík.

Ještě důležitější než deformační senzor je pro startup 4dot patent „Diagnostický systém strojů“. Jde o systém pro zpracování dat ze senzorů (nejen deformačních, ale také například vibračních, teplotních nebo vzdálenostních). Patentovaný postup spočívá v simultánním zpracování signálu z více senzorů a v porovnání získaných dat s modelovými stavy.

O patentech a plánech s nimi

Patenty považuje 4dot za základ svého byznysu a konkurenci bedlivě hlídá. Ale Jan Otoupalík upozorňuje, že nechtějí působit jako takzvaný patent troll. Ti, když zjistí porušení, tak se tváří jako by nic a roky čekají, aby pak mohli nárokovat škody. „To my bychom zasáhli hned. Naším cílem není soudně se domáhat ušlého zisku – my chceme vytvořit zisk sami,“ říká Jan Otoupalík.

Licencování obecně není pro 4dot preferovaná cesta, nicméně je ochoten o něm uvažovat – ale nikdy ne pro přímou konkurenci. „Pokud by přišel nějaký podnik, že chce interně vyvíjet technologii pro monitoring vlastních strojů, tak se ho budeme snažit přesvědčit, že bude lepší, když koupí naše řešení. Ale v principu bychom se o licencování mohli bavit. Pokud by ale měl zájem náš přímý konkurent, tak o tom vůbec nebudeme uvažovat. Ten trh, na němž by naši licenci využíval, prostě chceme pro sebe,“ vysvětluje Jan Otoupalík strategii startupu. A dodává, že 4dot má ambiciózní cíle: „V horizontu tří let se chceme výrazně prosadit v EU. Chceme mít většinu tržeb ze zemí EU mimo Česko a Slovensko.“

Výrazně se prosadit, to vypadá na střet se zavedenými hráči na trhu. Opravdu velký hráč je však na evropském trhu jenom jeden: italská firma MARPOSS. Ta se však zaměřuje spíš na strojírenství, zatímco 4dot začínal v těžkém průmyslu a broušení materiálů. „Tam jsme také nejvíc utekli světu a tam chceme mít dominantní postavení na světovém trhu,“ plánuje Jan Otoupalík.

Strategický investor? V žádném případě!

Bude mít 4dot na plánovanou expanzi dostatek zdrojů? Dosud byl financován ze zisku a pomocí úvěrů. Že by nabídli část firmy investorovi, to podle Jana Otoupalíka zvažovali, ale dospěli k závěru, že si cení nezávislosti. „Když vidím, jak jsme si poradili se všemi těmi ranami posledních let – covid, nedostatek čipů, teď válka na Ukrajině, tak nevidím důvod, proč bychom nemohli růst organicky. Nacházíme další a další prostory pro optimalizaci procesů a jsem přesvědčen, že dokážeme firmu připravit pro lepší škálování. Za rok, dva budeme například schopni zakládat zahraniční pobočky snadno a efektivně – a ne, že každá bude znamenat dramatický nárůst administrativy. Upřímně, donedávna jsme rostli způsobem, který byl těsně spjat s nárůstem počtu pracovníků. Od toho se odpoutáváme,“ vysvětluje Jan Otoupalík.

Zatímco možnost equity investice prostě jenom momentálně není na stole, prodej strategickému investorovi zakladatel 4dot kategoricky vylučuje. „Ale uvažujeme, že bychom na jednotlivých trzích zakládali společné podniky a urychlili tak růst,“ uzavírá pro SJ News Jan Otoupalík, zakladatel a CEO startupu 4dot.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články