Brněnský Respilon vymyslel roušky, které mají zachytit a zlikvidovat koronavirus

Brněnský Respilon vymyslel roušky, které mají zachytit a zlikvidovat koronavirus

17. bře 2020 Václav Lang 2 min

Brněnská společnost Respilon, zaměřující se na výrobu roušek z nanovláken, v rámci několika týdnů dodá na trh masky s nanovláknem a vrstvou oxidu mědi, které mají být schopné zachytit veškeré viry a zahubit je. Na tiskové konferenci o tom v úterý informovala spolumajitelka firmy Jana Zimová.

„V souvislosti s rapidně se vyvíjející situací kolem světové pandemie koronaviru oznamujeme, že brzy uvedeme do prodeje nový prototyp nanovlákenné ústenky a respirátoru: ReSpimask Virus Killer a RespiPro Virus Killer,” informovala společnost.

PŘEČTĚTE SI: Roušky z Brna dobývají svět, síť nanovláken odfiltruje i ty nejmenší částice a viry

Ta se od roku 2013 zabývá výrobou ústních roušek z nanovláken, které zachytí 99,9 procent alergenů, virů či bakterií. V novém prototypu navíc přibude i vrstva akcelerovaného oxidu mědi, která viry okamžitě a spolehlivě zlikviduje. Tuto roušku bude možné používat opakovaně po dobu 24 hodin. Například při nošení tři hodiny denně jedna rouška vystačí více než na týden. Díky hubení virů nehrozí, že by se v roušce při nepoužívání hromadily.

Dovoz z Turecka

V České republice by podle Jany Zimové měly být nové masky k dostání do poloviny dubna. Cena ústenky bude 200 korun a cena respirátoru 315 korun.

Na dotaz ČTK spoluzakladatelka brněnské společnosti uvedla, že se v ceně promítl nedostatek ochranných pomůcek ve světě. „Když je něčeho málo a všichni to chtějí, materiál se zdraží, takže se to odrazí v cenách. My to nevyrábíme u nás, proto jsme na zdražení museli reagovat, prohlásila. Firma nicméně plánuje v květnu výrobu masek i v Brně, jejich cena by měla tedy být nižší. Podle Zimové je společnost v kontaktu s českou vládou.

Masky nyní nechává vyrábět v Turecku a využívá k tomu patentu izraelských partnerů na použití akcelerovaného oxidu mědi. Původně měly být k dostání do konce března, kvůli zadržení vzorků v Rakousku ale nastalo prodlení, proto se posune termín získání certifikace. Podle Zimové společnost jedná o dopravě dalších vzorků a masek s českou vládou i tureckým prezidentem, vést by je měl speciální kurýr, aby se zamezilo jejich zadržení.

Jedním z největších odbytišť nanovlákonových výrobků od Respilonu je Čína, kam také manželé Jana a Roman Zimovi začali dodávat už před šesti lety. V souvislosti s šířením koronaviru proto Respilon nadále řeší, že má u čínských partnerů asi 750 tisíc klasických ústenek s nanovláknem, ke kterým se několik týdnů nemohla dostat. V Číně už se ale situace zlepšila a podle Zimové firma jedná o tom, jak se k zásobám dostat.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články