Český Boxtrap Security má ambiciózní plán. Starat se o kyberbezpečnost vesmírných projektů

Český Boxtrap Security má ambiciózní plán. Starat se o kyberbezpečnost vesmírných projektů

20. pro 2019 Lenka Kejlová 4 min

Boxtrap Security, ambiciózní český startup, se za pět let svého působení stal rovnocenným partnerem velkých korporací na poli kybernetické bezpečnosti. Pomáhá firmám mapovat, pochopit a chránit kritické IT procesy. Prostřednictvím inteligentního inventáře a autonomního systému pak umožňuje rychlou a efektivní reakci na zjištěný bezpečnostní incident. Míří však ještě dál. Chce se stát jednou z prvních firem, které se v oblasti kyberbezpečnosti zapojí do projektů v blízkém vesmíru.


„Firmu jsem založil před pěti lety spolu se současným technickým ředitelem Rudolfem Blažkem. Ten je vlastně mozkem celého technického řešení našeho produktu,“ nastiňuje na úvod CEO Boxtrap Security Dušan Mondek.

„Na začátku jsme poskytovali IT servisní služby korporacím. Spolupracovali jsme s IBM, naším zákazníkem se stal například AVAST Software a pracovali jsme i pro Ministerstvo životního prostředí. Máme za sebou více než 70 konzultačních projektů v ČR, Německu i Británii. Ale stále více jsme si uvědomovali, že poradenská činnost není dostatečně škálovatelná, že s novým byznysem potřebujete i nové lidi. Touto cestou jsme jít nechtěli," vypráví.

Zhruba před třemi lety proto vyvinuli produkt, který nyní poskytují firmám prostřednictvím své partnerské sítě. „Naše řešení je z 80 % opakovatelné a pouze ze zbylých 20 % se upravuje na míru klientovi, což je stav, kam jsme se chtěli dostat,“ přibližuje Mondek prvotní vývoj firmy. Před 19 měsíci přišel do Boxtrap Security první Angel investor a podpořil další rozvoj firmy investicí okolo 700 tisíc dolarů (15,8 milionu korun).

Propojujeme svět technologie a informací

Boxtrap Security cílí na velké korporace a banky, kterým poskytuje efektivní řešení pro oblasti IT provozu a kybernetické bezpečnosti. Čím je totiž firma větší, tím má složitější IT procesy a tím je i zranitelnější. Takové společnosti vlastní velké množství serverů, aplikací a mají tisíce uživatelů. A přestože existuje mnoho programů pro správu a ochranu IT, žádný zatím nedokázal poskytnout dostatečně ucelený obraz fungování IT v celé firmě.

Podle Mondeka je alarmující, že dnes firmám trvá v průměru 200 dní, než jsou schopny odhalit a vyřešit bezpečnostní incident. Cílem Boxtrap je díky využití "state-of-the-art" technologie a v co nejkratším čase navést technické týmy ke zdroji problému a tím minimalizovat dobu výpadku kritických aplikací nebo celých procesů, jejichž provoz vytváří firmám výnos. Tato technologie tvoří základ unikátního produktu - Boxtrap Discovery, který ukazuje důvěryhodný obraz fungování firemního IT v reálném čase. Jde o inteligentní online inventář firemních aktiv, jako jsou servery, uživatelé, aplikace apod., mapující rovněž aktuální vztahy mezi nimi. Díky znalosti těchto vztahů je možné zaznamenávat potenciální rizika a bezprostředně na ně reagovat.


„Často teprve s námi firma poprvé vidí aktuální obraz svého IT a pro mnohé je to překvapení,“ říká Dušan Mondek. (Foto: Pixabay)


Podstatným milníkem byla pro Boxtrap Security účast v letošním akcelerátoru Start It od ČSOB. „Do akcelerátoru jsme nastoupili začátkem roku 2019. Do té doby jsme otestovali 9 produktových hypotéz a až akcelerátor nám pomohl najít tu nejsilnější. Myslím si, že by si tím měl projít každý startup,“ shrnuje Mondek přínosy účasti v tomto projektu.

Jedním dechem ještě dodává: „Cílíme na bankovní prostředí, takže mít mentoring přímo od banky pro nás bylo hrozně hodnotné. Absolutně, protože jsme byli schopni vytvořit řešení na míru přímo pro bankovní sektor – tak vzniklo náše řešení Boxtrap Discovery for Banking.“

Inventář informačních aktiv (Foto: Boxtrap Security)

Z konkurence strach nemáme

Podobně ucelené řešení jako Boxtrap zatím příliš mnoho firem nenabízí. Zároveň se celosvětově zvyšuje objem výdajů na zajištění kyberbezpečnosti, z dnešních 100 mld. USD vzrostou dle některých predikcí výdaje do roku 2025 až na dvojnásobek.

Dušan Mondek mluví o svých konkurentech otevřeně: „Konkurenci samozřejmě vnímáme. Například firmu Splunk, Dynatrace nebo americký startup TrueFort můžeme za konkurenty zcela jistě považovat. TrueFort je teď o jedno investiční kolo dále a oproti nám mají nainvestováno výrazně víc peněz. Oni se dívají na to, co se děje uvnitř PC, jsou více techničtí. My ukazujeme ucelený obrázek firmy a její bezpečnosti více business optikou, nezaměřujeme se tolik na detail. My nemůžeme být na technické úrovni bezpečnosti, tam je těch produktů už moc.“

Na otázku, kam firma směřuje, odpovídá ambiciózně: „Vidíme se v devíti z deseti největších severoamerických bank a osmi z deseti největších evropských bank. Taky nás hodně zajímají projekty v blízkém vesmíru a snažíme se zapojit. Rádi bychom byli jednou z prvních firem, které se budou věnovat této oblasti z hlediska kyberbezpečnosti. Už máme za sebou několik projektů v letectví a teď se snažíme zapojit do programu ESA, jednáme také s italskou kosmickou agenturou.“

Foto: SpaceX/Unsplash

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články