Blýská se na lepší časy. Věří tomu podnikatelé i domácnosti
Foto: Pixabay

Blýská se na lepší časy. Věří tomu podnikatelé i domácnosti

24. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Důvěra v českou ekonomiku se v lednu zvýšila. A to jak na straně podnikatelů, tak především mezi spotřebiteli.

Z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se ve srovnání s prosincem zvýšil o 2,3 bodu na hodnotu 92,0. U podnikatelů vzrostl o 1,3 bodu na hodnotu 93,8, důvěra spotřebitelů se zvýšila o 7,4 bodu na hodnotu 82,9.

Po pětiměsíčním nepřetržitém poklesu byl v průběhu prosince a ledna zaznamenán růst důvěry v odvětví průmyslu. Tuto pozitivní informaci je ale nutné hodnotit velice opatrně, protože mezi respondenty je patrná velká nejistota ohledně budoucího vývoje. To dokládají i výsledky čtvrtletního průzkumu bariér růstu, v rámci kterého průmyslové podniky označily za hlavní překážku růstu produkce nedostatečnou poptávku,“ konstatoval Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Důvěra podnikatelů se v lednu zvýšila v odvětvích průmyslu, obchodu a mírně i ve vybraných odvětvích služeb. Ve stavebnictví podruhé v řadě klesla.

V lednu se meziměsíčně snížil počet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích dvanácti měsících. Ve srovnání s prosincem se zároveň snížil počet těch, kteří očekávají její další zhoršení v následujících dvanácti měsících. Oproti minulému měsíci se domácnosti také méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace.

Stále ale přibližně 28 procent domácností uvádí, že vyjdou se svými finančními prostředky s problémy a 10 procent musí sáhnout do úspor nebo si půjčovat.

PŘEČTĚTE SI: Důvěra v českou ekonomiku poklesla. Spotřebitelé jsou historicky nejpesimističtější

PŘEČTĚTE SI: Šéfové firem nevidí vývoj ekonomiky růžově. S nadějí se poohlížejí po Německu

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články