Bill Gates: Ochlaďte se ekologicky. K inovacím slouží i nápad z roku 1834
Ilustrační foto: Pixabay

Bill Gates: Ochlaďte se ekologicky. K inovacím slouží i nápad z roku 1834

2. srp 2022 Ivan Horák 2 min

V některých částech světa už nedokážeme bez klimatizace prakticky žít a toto území se postupně rozšiřuje směrem na sever. Tedy, na opačné polokouli na jih. Masivní chlazení domácností ale urychluje globální klimatické změny.

Kdo si svůj příbytek pořádně vychladí, zvyšuje produkci skleníkových plynů. A ty zase urychlují ohřívání planety. Většina elektrické energie, která klimatizace pohání, stále ještě není z obnovitelných zdrojů. Podle americké Národní laboratoře pro obnovitelné zdroje energie se klimatizace podílejí na celosvětových emisích oxidu uhličitého ze čtyř procent.

Chlazení s řadou inovací

Díky inovaci od startupu Blue Frontier je možné snížit emise skleníkových plynů až o 85 procent. Projekt se zalíbil i zakladateli Microsoftu Billu Gatesovi. Vloží do něj prostřednictvím svého fondu Breakthrough Energy Ventures  dvacet milionů dolarů. Přívětivějšího způsob ochlazení startup dosahuje několika způsoby. Klimatizace má nižší energetickou náročnost, protože je v ní integrováno tepelné čerpadlo. Odstraňuje také ze vzduchu vlhkost, to je nicméně podobné jako u běžných zařízeních stejného určení. Jenže u Blue Frontier se k odvlhčování používá solný roztok. Voda neputuje do odpadu. Systém využívá energii skupenské přeměny voda-pára ke zvýšení účinnosti celého systému. Zařízení také chladí víc, pokud je levný proud. To sice nešetří planetu, ale peněženky uživatelů ano.

Chlazení pomocí polovodičů

Dalších startupů, které chtějí inovovat chlazení a klimatizace je ale celá řada. A pokaždé nemusí jít jen o novátorská řešení. Někdy stačí oprášit staré vynálezy. Právě o to se snaží startup Phononic. Ten místo klasických kompresorů využívá k chlazení polovodiče. Jde o takzvaný Peltierův efekt (objev francouzského fyzika Jeana Charlese Athanase Peltiera z roku 1834). Elektrický proud protéká obvodem, kde existují dva různé typy polovodičů a výsledkem je tepelný nebo chladicí efekt. Ten se projevuje v místě křížení dvou vodičů v závislosti na směru proudění elektrické energie.

Peltierovy čipy zatím startup Phononic využívá především k chlazení elektronických zařízení. Ale pracuje i na vývoji chladicích zařízení s větším výkonem.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články