Aplikace pro budování komunity i posílání darů. Startup Believer digitalizuje křesťanské církve
Digitalizace dorazila už i do oblasti křesťanství. Foto: Shutterstock.com

Aplikace pro budování komunity i posílání darů. Startup Believer digitalizuje křesťanské církve

6. dub 2023 Anna Jurečková 3 min

Začalo to jako online zpovědi během pandemie, dnes startup Believer Matěje Plška poskytuje křesťanským církvím digitální platformu pro komunikaci, správu i darování. V Česku a na Slovensku teď spouští placenou verzi.

Stejně jako mnoho dalších nápadů a později startupů, i ten Matěje Plška přišel v době covidových omezení. „Chodili jsme tehdy s kamarádem, který je katolík, na procházky. A on mi říkal, že ho štve, že jsou zavřené kostely, v té době mohlo na bohoslužbu přijít třeba deset lidí, nemohl ke zpovědi,“ vysvětluje mladý podnikatel a student ze Zlína. „Mně v ten moment napadlo, pojďme dělat online zpověď. Na začátku jsem to bral trochu jako vtip, když jsem nad tím ale dál přemýšlel, došlo mi, že církev potřebuje digitalizovat.“

A tak vznikla aplikace Believer. Jde o platformu pro křesťany a jejich sbory, která má sloužit pro komunikaci, budování komunity a řízení daného sboru. Prostřednictvím aplikace mohou jejich členové hledat informace o aktuálních událostech, přihlašovat se k různým aktivitám a být v kontaktu se svými přáteli.

V současné chvíli sedmičlenný tým Believer vyvíjí produkt B2B směrem, do budoucna se ale plánuje zaměřit i na jednotlivé věřící a jejich duchovní růst. Jak totiž přiznává Matěj Plšek, skrze faráře je občas obtížné aplikaci propagovat.

Matěj Plšek, zakladatel Believer. Foto: Archiv Matěje Plška

„Záleží na jednotlivých církvích, ale třeba u katolických je průměrný věk faráře v Česku kolem 60, což je celkem problematické. V takovém věku se člověk často nechce učit nic moc nového. Ale církve samozřejmě ví, že se musí přizpůsobit době a být atraktivnější i pro mladší lidi,“ vysvětluje a dodává, že chce církve více propojovat mezi sebou a otevřít je lidem.

Aplikace, která doposud fungovala v testovacím režimu, má momentálně vyšší stovky uživatelů a v těchto dnech spouští placenou verzi. Měsíční předplatné vyjde pro sbor zhruba na tisíc korun měsíčně, konkrétní částka se ale vždy odvíjí od jeho velikosti.

„Česko není zrovna nejlepší startovací pozice“

Sám zakladatel se k žádné konkrétní církvi aktivně nehlásí, což považuje spíše za svoji výhodu. „Některé křesťanské církve se mezi sebou nemusí, takže by se třeba evangelíkům nemuselo líbit, že jsem katolík a nabízím jim nějakou aplikaci, a naopak. Pocházím z ateistické rodiny a o církvích jsem toho upřímně moc nevěděl. Díky aplikaci jsem ale začal víru řešit a teď už několik měsíců chodím do jedné menší církve. Mimo jiné i z důvodů toho, abych zjistil, jak funguje a uměl se vžít do problémů, které věřící řeší,“ říká.

Kromě předplatného pramení část příjmu startupu Believer také z poplatků z darů. Platforma se totiž profiluje částečně také jako darovací. Církve a sbory jsou na finančních příspěvcích od svých členů do jisté míry závislé, často má ale darování podobu házení mincí a bankovek do kolující kasičky. Aplikace má tento proces zjednodušit a zefektivnit. Farář bude mít díky ní přehled o rozpočtu a nebude mít problém evidovat příjmy a výdaje.

Aplikace Believer má sloužit pro komunikaci, budování komunity a řízení daného sboru.

Větší finanční potenciál pak zakladatel startupu spatřuje právě v B2C segmentu. Předplatné na osobu vyjde zhruba na 60 korun měsíčně. „Čtvrtinu těchto příjmů jsme schopni dát farářům za určitou formu propagace, mohou se tak dostat na 100 až 300 tisíc korun ročně,“ dodává Plšek.

Firma už nyní funguje kromě Česka také na Slovensku a už se vidí i v dalších sousedních státech, kde je příležitostí pro aplikaci zaměřené na věřící mnohem víc. „Česko není zrovna nejlepší startovací pozice, vzhledem k tomu, že jsme velmi ateistická země, proto začínáme i na Slovensku, kde je situace v tomto smyslu mnohonásobně lepší. Například ve sborech je tam mnohem víc lidí, takže si za aplikaci říkáme víc peněz,“ uzavírá Matěj Plšek a dodává, že se jedná o velký trh – v Česku a okolních státech cílí až na sto tisíc sborů.

PŘEČTĚTE SI: Studentská aplikace Dio nabídne věřícím chat s knězem i příspěvky církvi online

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články