Antimonopolní úřad uložil pokutu téměř 13 milionů korun firmě Eurona za omezování cenové soutěže

5. led 2023 Redakce 1 min

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil svým prvostupňovým rozhodnutím pokutu ve výši 12 773 000 korun společnosti Eurona s.r.o. za uzavírání nezákonných dohod omezujících hospodářskou soutěž.

Společnost produkující kosmetiku a bytovou kosmetiku se měla od září 2018 do listopadu 2020 provinit tím, že svým odběratelům určovala pevné maloobchodní ceny, za které mají prodávat její produkty, a současně omezovala internetový prodej tohoto zboží prostřednictvím e-shopů provozovaných jejími odběrateli. „Eurona dále kontrolovala, jestli odběratelé stanovené ceny a podmínky dodržují, a prostřednictvím e-mailů si pak vynucovala úpravu cen nebo stažení produktů z online prodeje, a to i pod hrozbou sankcí,” uvedl úřad. Podle něj tak společnost uzavírala zakázané dohody o přímém určení cen pro další prodej a zakázané dohody o omezení internetového prodeje.

ÚOHS nicméně ocenil nadstandardní spolupráci v rámci řízení a nápravu situace. Základní částku pokuty proto snížil o více než polovinu.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články